Tack för alla insatser på isen – Erika Grahm avslutar spelarkarriären
Publicerad: 2021-06-30
Dam
Erika Grahm har varit en bidragande faktor i att återuppliva Brynäs damverkamhet. Nu väljer hon att avsluta spelarkarriären och satsa helhjärtat på arbetet vid sidan av isen. – Jag hoppas att laget någon gång i vinter behöver en avdankad gammal forward som kan täcka skott på en träning eller två, säger hon.

Erika Grahm har varit ledstjärnan när Brynäs IF:s damverksamhet gått från ruinens brant till att vara en av de starkaste i Sverige.

När hon kom till klubben inför säsongen 2018/19 var hon spelare och arbetade vid sidan av med att utveckla klubbens flick- och damsatsning. De två senaste säsongerna har hon varit damansvarig och agerat spelande sportchef.

Nu lägger hon skridskorna på hyllan.

– Det här har varit ett tufft beslut som har vuxit fram över tid. Jag har alltid sagt att den dag som jag känner att jag inte längre utvecklas så är jag klar och under förra säsongen kände jag verkligen hur jag nu mer drivs av att utveckla andra än mig själv, säger Grahm och fortsätter:

– Jag älskar fortfarande att spela hockey lika mycket som när jag var tio år men den tid och det engagemang som krävs för att spela på absoluta toppnivå finns inte riktigt inom mig längre. Men jag tycker fortfarande om att träna och jag hoppas att laget någon gång i vinter behöver en avdankad gammal forward som kan täcka skott på en träning eller två.

Under sina tre säsonger som spelare i Brynäs – alla som lagkapten – har hon gjort totalt 102 (33+69) poäng på 113 matcher, inklusive slutspel. Dessförinnan spelade 30-åringen för Modo där hon gjorde åtta säsonger som lagkapten och vann ett SM-guld.

– Jag har gjort totalt 16 säsonger på högsta nivå. Jag började i Modos damlag 2005 och nu har vi värvat spelare till Brynäs som är födda 2005 och då känns det naturligt att kliva av. Tänk att jag har spelat på den här nivån hela deras liv, det är faktiskt helt galet.

I över ett decennium har hon representerat det svenska landslaget, totalt spelat över 200 landskamper och deltagit vid bland annat två OS och sex VM-turneringar.

– Jag kunde nog inte ens drömma om allt jag har fått uppleva under min karriär och jag är evigt tacksam för det. Det finns så många minnen och stunder men mest tänker jag på alla de människor jag lärt känna och de vänner för livet som jag fått genom hockeyn. Sen alla upplevelser, resor, motgångar, medgångar och allt annat som en elitkarriär innebär. Hela karriären har varit en lära om livet som jag alltid kommer att bära med mig, säger Grahm.

Från att ha gett allt för att vinna tillsammans med sina lagkamrater på isen kan Grahm nu för första gången i livet satsa helhjärtat på arbetet vid sidan av isen.

– Vi jobbar vidare efter vår plan och fortsätter sikta mot Brynäs första SM-guld på damsidan. Jag tror att många i laget är enormt revanschsugna efter finalförlusten förra säsongen. Jag är taggad på att hjälpa laget och spelarna genom att ge dem de allra bästa förutsättningarna för att de ska kunna vara sina bästa jag. Sen blir det en utmaning för mig själv att hantera nervositeten och spelsuget som jag vet att jag kommer ha när jag sitter vid sidan av.

Grahm har lyckats med uppdraget att väcka liv i och återbygga Brynäs damverksamhet, bland annat genom att starta upp flickverksamheten och tillsammans med Gävle kommun och Sandvikens IK grunda ett hockeygymnasium för tjejer. Framåt kommer hon att arbeta för att damverksamheten ska fortsätta utvecklas men också vara mer involverad i Brynäs övriga sportsliga organisation.

– Tävlingsmänniskan i mig kommer inte kunna räkna mål, passningar och täckta skott längre utan det får bli andra saker. Jag hoppas hitta nya, spännande mål och utmaningar utanför isen och jag är nyfiken på det ”nya” livet som kommer nu, med allt vad det innebär.

Tack Erika, för dina insatser på isen!

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist