Brynäs IF och Gävle kommun startar lokal idrottsutbildning för tjejer
Publicerad: 2020-01-21
Brynäs
Tillsammans med Gävle kommun startar Brynäs IF upp en lokal idrottsutbildning för tjejer. Ett viktigt steg i processen för en mer jämställd ishockey i regionen. — Vi är väldigt glada över att ha skapat den här plattformen för en lokal idrottsutbildning tillsammans med Gävle kommun, säger Erika Grahm, damansvarig.

De senaste åren har Brynäs IF gjort ett omtag kring sin flick- och damverksamhet. Nu tas nästa kliv i utvecklingen för ett mer jämställt hockeyutövande.

Tillsammans med Gävle kommun kommer Brynäs IF att starta upp LIU (lokal idrottsutbildning) från och med höstterminen 2020.

— Vi är väldigt glada över att ha skapat den här plattformen för en lokal idrottsutbildning tillsammans med Gävle kommun. Vi har sedan ett år tillbaka lyft antalet tjejer som spelar hockey i vår ungdomsverksamhet, men för att etablera hela utvecklingstrappan behöver vi också bygga en juniorverksamhet som ett mellanled innan seniorhockeyn. Det har vi tagit ett stort steg framåt med i och med detta, säger Erika Grahm, damansvarig i Brynäs IF.

För att skapa en hållbar och välmående organisation på flick- och damsidan har en gymnasieutbildning där det finns möjlighet till hockeyinriktning varit ett prioriteringsområde för klubben. Det är också ett led i att få fler unga tjejer att fortsätta spela hockey högre upp i åldrarna.

— När styrelsen beslutade om en prioriterad utveckling av föreningens flick- och damverksamhet var det en bredare ingång än att isolerat förstärka representationslaget i SDHL. I samband med rekryteringen av Erika Grahm inleddes omgående en process att ta fram en utvecklingstrappa för tjejer, precis som tidigare funnits för killar. Det börjar vi se resultatet av nu. Inte minst genom det här som blir en synnerligen viktig pusselbit i helheten att skapa förutsättningar för tjejer precis som killar att gå hela vägen från hockeyskolan till att bli elitspelare, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese.

Utbildningen kommer att stärka hockeyutövandet i regionen för både Brynäs och andra föreningar och ge helt nya förutsättningar för damhockeyn i stort. Tillsammans med kommunen har Brynäs skapat en utvecklingsmodell som även förstärks i det regionala hockeysamarbetet mellan Brynäs och Sandvikens IK. Det gör att spelarna som blir antagna till programmet dels kommer ha hockeyn i sin gymnasieutbildning och även kommer att kunna spela matcher både med Sandviken i division 1 och med Brynäs i SDHL.

— Vi har haft en bra dialog med Erika och Brynäs kring de här bitarna under en längre tid. Brynäs och Sandviken har en samsyn på hur vi vill att det här ska fungera och hur vi ska kunna ta flick- och damhockeyn framåt. Att Brynäs IF och Sandvikens IK har öppnat dörrarna för att samarbeta kommer att gynna båda klubbarna och i sin tur även bli positivt för hela regionen. Och framför allt kommer det vara en fantastisk möjlighet för alla unga tjejer som vill spela hockey, säger Markus Baggström, sportchef i Sandvikens IK Dam och vice ordförande i klubben.

Även Grahm pekar på positiva synergier för hela regionen:

— Vi börjar göra saker tillsammans även på tjejsidan i Gästrikland och det kommer leda till många positiva effekter inte bara för Brynäs IF utan även för hockeyn i både Gävle och regionen, säger hon.

Senaste tiden har fler stora städer med klubbar i SHL och SDHL startat upp NIU (nationella idrottsgymnasium). Varför startar det med ett LIU här?

— När det gäller NIU för hockey ges det tillståndet av Svenska Ishockeyförbundet, vilket inte krävs vid ett LIU. Innan Svenska Ishockeyförbundet godkänner fler NIU:n vill de se utfallet av de senast uppstartade. Vi behöver visa att det finns ett tillräckligt stort underlag av spelare här, och det är precis det vi kommer kunna göra genom att skapa bra förutsättningar för de tjejer som blir antagna till LIU, säger Erika Grahm.

FAKTA: Det här är Lokalt utformade idrottsutbildningar (LIU)

  • LIU ger elever möjlighet att kombinera sin gymnasieutbildning med sitt idrottsintresse. En gång i veckan, på tiden för individuellt val, har eleven träning på skoltid.

  • Nytt till hösten 2020 är att LIU ishockey-flick kommer att erbjudas på följande program i Gävle kommun:

• Samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, fordons- och transportprogrammet på Borgarskolan.

• Barn- och fritidsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet och teknikprogrammet på Polhemsskolan.

• Naturvetenskapsprogrammet på Vasaskolan.

  • Ansökning till LIU ishockey-flick görs genom att fylla i en intresseanmälan via antagningswebben.
Kommunikatör Martin Löf Nyqvist