Jämställdhetsresan

I början av 2018 beslutade Brynäs IF att göra en långsiktig investering och nysatsning på damverksamheten. Med vår starka position inom svensk hockey har vi möjligheten att vara en stor drivkraft i arbetet för en mer jämställd ishockey.

Fokusområden

För att nå en mer jämställd ishockey har vi valt att fokusera på tre områden: resan, deltagande och investering. Utöver dessa arbetar Brynäs även på andra sätt för att bli mer inkluderande och vara en miljö som är välkomnande för alla.

Resan

I vårt arbete utgår vi i att resan från att du börjar spela hockey måste vara likadan oavsett om du är flicka eller pojke. Oavsett kön ska du ha samma sportsliga möjligheter.

Deltagande

För att på sikt bli en hållbar sport med ett stort åskådarantal måste vi få fram elitidrottare som utövar sporten. Det gör vi genom ökat deltagande i ung ålder. Deltagandet har historiskt varit lågt men i och med uppstarten av flickverksamheten har vi redan tagit stora kliv med en kraftig ökning i deltagarantalet. För att på sikt bli en hållbar sport med ett stort åskådarantal måste vi få fram elitidrottare som utövar sporten. Det gör vi genom ökat deltagande i ung ålder. Deltagandet har historiskt varit lågt men i och med uppstarten av flickverksamheten har vi redan tagit stora kliv med en kraftig ökning i deltagarantalet.

Investering

En stor del av finansieringen av elitidrott kommer från tv- och mediarättigheter. Så för att öka investeringen behöver vi hjälp från hela idrottens ekosystem för att öka profileringen av damidrott och på det sättet öka ekonomin i större partneravtal. Vi själva tar ansvar genom att uppmärksamma vårt representationslag i SDHL lika mycket som det i SHL.

Om tio år..

Är vår ambition att Brynäs IF ska vara en jämställd och inkluderande förening vilket ska reflekteras både på isen och på läktaren. Jämställdhetsresan ska då ha lett till en starkare ekonomi, ett förstärkt varumärke, fler supportrar och partners samt till att all vår hockeyverksamhet utförs på högsta möjliga nivå sett till både svensk och europeisk standard. Arbetet och utfallet ska också ha gjort Brynäs IF till en förebild och ledstjärna för andra när det kommer till inkludering och jämställdhet, nationellt som internationellt.

Historia skrivs

2021 blev Brynäs IF en historisk förening i svensk hockey.

Vi blev då den första klubben i svensk hockeyhistoria med en kvinnlig sportchef för vårt dåvarande representationslag i SHL.

Erika Grahm har sedan 2018 dubblerat som damansvarig och lagkapten i SDHL-laget. När hon som 30-åring avslutade spelarkarriären fick hon ett större ansvar för helhetsgreppet kring vår sportsliga verksamhet. Däribland ett delat huvudansvar över våra fem representationslag U16, J18, J20, SDHL, SHL (nuvarande HockeyAllsvenskan).

Dokumentärserie

Del 1: 

Del 2: 

Del 3: 

Del 4: 

Huvudpartners
Officiella Partners