• Huvudsponsorer

Brynäs IF gör om i organisationen — Erika Grahm tar över som damansvarig

19 mars 2019 07:00
Erika Grahm, Brynäs IF
Dam

Erika Grahm blir ny damansvarig i Brynäs IF.

— Det finns en jättebra bas för tjejhockey i Gästrikland. Det är faktiskt lite av en guldgruva, säger Grahm.

Men så länge landslagsspelaren själv är aktiv kommer de exekutiva besluten att fattas av sportdirektör Andreas Dackell.

— Jag blir ytterst ansvarig för spelarrekryteringen så länge hon är aktiv, säger Dackell.


Erika Grahm kom till Brynäs IF inför föregående säsong, dels som spelare men också med ett löfte om att få ett större ansvar kring damorganisationen i framtiden.

Nu har löftet infriats, och från och med nu är Grahm damansvarig i Brynäs.

— Erika är en klippa för oss i Brynäs. Med hennes kunskap om hockey kommer hon bli en nyckelfigur i organisationen. Hon har ett grymt kontaktnät inom damhockeyn och det är ett namn som vi kommer vara rädda om. Det känns fantastiskt att ha henne i min sportorganisation som ansvarig för dam- och flickverksamheten, säger sportdirektör Andreas Dackell.

Men så länge som Grahm själv fortfarande är aktiv som spelare kommer Dackell att ha hand om exekutiva beslut. Framför allt gällande spelar- och ledarrekrytering.

— Tillsammans med mig och Henrik Glaas (ungdomsansvarig) kommer hon att vara ansvarig för flickverksamheten och vi kommer att stötta henne medan hon ännu spelar, vilket vi också vill att hon ska göra så länge som möjligt. Hon är oerhört viktig för oss både i organisationen och på isen, säger ”Dacke”.

— Jag blir ytterst ansvarig för spelarrekryteringen så länge Erika är aktiv, men det är främst hon som kommer att sköta kontakten och processen med spelare som vi vill ha hit. Vi måste utnyttja den kunskap och det kontaktnät hon besitter.

Erika Grahm är 28 år, har vunnit ett SM-guld och har närmare 200 landskamper på meritlistan.

— Jag tycker det känns väldigt spännande. Det här är det jag vill jobba med. Jag vill ge unga tjejer möjligheter som jag och min generation aldrig fick när vi var yngre och jag drivs av att hjälpa människor, speciellt när man har gjort en lång resa själv, säger Grahm och fortsätter:

— Jag har redan under förra säsongen jobbat med flickverksamheten och lagt en bra grund. I flick- och damhockeyn kan man göra väldigt stor skillnad och nu ser jag fram emot att bygga en stark damverksamhet i Brynäs tillsammans med Dacke. Jag vill att vi ska jobba transparent och kunna visa vad vi gör, och då också bli förebilder både för spelare och för andra klubbar.

Med ett år i ryggen har hon hunnit skapa sig en bild av det arbete hon nu har framför sig.

— Det finns en jättebra bas för tjejhockey i Gästrikland. Det är faktiskt lite av en guldgruva. Det finns många som spelar från unga åldrar och upp på damnivå. Det här kan man utveckla och göra något riktigt bra, säger Grahm.

— Vi ska verkligen satsa på flick och dam och det som lockar mig är att Brynäs verkligen vill göra det på riktigt. Det har hänt mycket sedan jag satt mina fötter här i augusti förra året och vi kan göra ännu mer. Men vi har börjat den resan.

I rollen som damansvarig kommer Grahm alltså inledningsvis att få stöd av Dackell, främst kring spelarrekrytering. Men med sitt kontaktnät och sin hockeykunskap kommer Grahm att ha mycket att säga till om och i många fall vara den som sköter den största delen i rekryteringen av nya spelare.

— Jag har ett brett kontaktnät, både i Sverige och utomlands. Jag har ansvaret för att skapa bra förutsättningar för flick-och damverksamheten och så länge jag spelar känns det bra att Dacke tar hand om det rent sportsliga vad gäller förhandlingar och kontraktsskrivande.

Grahm ser fram emot att arbeta i sin nya roll.

— Det känns lite som att det är nu det börjar. Vi har haft ett år noll där vi fått lägga en grund. För det vi gör här är något som ska fungera över tid med långsiktighet och hållbarhet. Vi vill ha hela trappan från hockeyskola till fullfjädrade SDHL-spelare samtidigt som vi är en ledande förening i Hockeysverige. Det är många spelare som har hört av sig om att de är intresserade av att komma hit. Det betyder att vi redan har gjort något bra, redan under år noll, säger hon.

Att Grahm tar över rollen som damansvarig innebär också att Magnus Carlsson får lämna samma post. Rekryteringsarbetet för att hitta en ny huvudtränare är i full gång.

— ”Carla” har gjort ett fantastiskt jobb. Han kom in sent som huvudtränare och han har gjort allt han kan med kort manskap. De har haft hemskt mycket skador och utifrån förutsättningarna har de gjort en fullt godkänd säsong, men vi som organisation har valt att gå i en annan riktning, säger Andreas Dackell.

Carlsson har arbetat kring SDHL-laget de tre senaste åren, och den senaste säsongen som huvudtränare.

— Det kändes väldigt bra under försäsongen och i slutet av sommaren när nyförvärven ramlade in. Men sen kom skadorna nästan omgående när säsongen började med hjärnskakningar och allt vad det var. Vi gjorde det bra trots det och tjejerna ska ha en eloge för att de inte vek ner sig trots att vi ofta hade kort med folk. Men det blev för jobbigt till slut. På det sättet var det en tung säsong och även om vi resultatmässigt gjorde det bättre än året innan hade vi kommit högre upp i tabellen om det inte var för alla skador, säger Carlsson, som ändå är nöjd med sitt år som ansvarig:

— Runt om och inom organisationen har det fungerat klockrent. Alla förutsättningar finns i klubben just nu. Allt från material till läkare och sjukgymnaster. Så den biten har fungerat jättebra.

Carlsson fick beskedet under ett möte med klubbdirektör Michael Campese och Dackell.

— Jag hade en dialog med Micke och Dacke. Det fanns inget missnöje från något håll egentligen, men klubbledningen ville gå i en annan riktning och välja en annan väg framåt.

Vad händer nu för dig personligen?

— Det har varit ett lärorikt år och jag tar med mig många erfarenheter. Nu kommer jag att fundera över min framtid. Jag kommer att lyssna på eventuella förfrågningar och har redan nu en dialog med Brynäs om hur vi skulle kunna arbeta ihop i framtiden, säger Carlsson.