• Huvudsponsorer

Tifon vi minns – vi listar sju favoriter

8 april 2020 20:45
Brynäs

Det bästa med hockey är inramningen. Nedan listar vi några av de tifon vi fått se i vår hemmaarena de senaste säsongerna. Tack alla ni supportrar som bidrar till och stöttar Brynäs IF.


Säsongen 2019-20 ökade vi vårt publiksnitt med nästan 900 personer över 25 spelade hemmamatcher med publik (den sista hemmamatchen spelades utan publik på grund av coronaviruset). Den ökningen var bäst i hela SHL och det officiella publiksnittet (över 26 matcher, alltså med en match inför tomma läktare) på 5869 var vårt bästa sedan säsongen 2012-13 - året efter vårt senaste SM-guld.

Hemmasäsongen inleddes med en supportermarsch från Stortorget i Gävle till Monitor ERP Arena och följdes upp med ett tifo med en hyllning till vår storslagna historia.

Nedan har vi listat sju tifon som vi minns från de senaste säsongerna – och som du kan se i videospelaren ovan. Tack ni supportrar som bidrar till inramningen i arenan och som stöttar oss i med- och motgång.

Utan er, inget Brynäs IF.

Notera att listan nedan inte nämner alla tifon och inte heller rangordnar dem. Det är helt enkelt en lista på några tifon som stuckit ut lite extra, av olika anledningar. I kronologisk ordning.

Brynäs IF – Legendarernas förening (20150917, Brynäs-Malmö 6-3)

13 SM-guld och närmast otaliga säsonger i högsta serien. Brynäs är en av Sveriges anrikaste idrottsföreningar med en historia som få andra föreningar kan mäta sig med. Något som våra supportrar valde att uppmärksamma inför SHL-premiären säsongen 2015-16. I ”Legendarernas förening” har några av Sveriges genom tiderna största hockeyspelare spelat – men det vet ni ju alla redan. Hur det gick i matchen? Den vann vi mot Malmö med 6-3.

Känner du igen alla legendarer på bilden?

Hyllningen till Wille Löfqvist (20161027, Brynäs-HV71 5-3)

”Legendarernas förening”, var det ja. Och William ”Wille” Löfqvist var en av våra absolut största. Han spelade i Brynäs under tre decennier och vann sex SM-guld med klubben. Lägg därtill flera internationella mästerskap och medaljer med Tre Kronor samt att han säsongen 1971-72 fick ta emot Guldpucken. 2016 gick Wille bort efter en tids sjukdom och han uppmärksammades inför en match mot HV71, som vi vann med 5-3. Det tror vi att Wille hade gillat.

Genom att klicka här kan du se hyllningen av Wille.

Gavlerinken 50 år (20170921, Brynäs-HV71 2-4)

28 september 1967 invigdes Gavlerinken och 50 år senare – i hemmapremiären säsongen 2017-18 – uppmärksammade ni supportar den milstolpen med ett tifo. Vi spelar fortfarande våra hemmamatcher på samma plats och med denna klassiska hockeymark som arena har vi vunnit tio av våra 13 SM-guld.

Vilket är ditt bästa minne från Gavlerinken?

Arbetarstadsdelen Brynäs (20171104, Brynäs-Mora 5-2)

En hyllning till vårt ursprung i stadsdelen Brynäs i Gävle. Arbetarstadsdelen som växte i takt med industrialiseringen och där allt en gång i tiden började för oss. Oken som vi spelar med på våra matchtröjors axlar är en anspelning till de tvärgator som sträckte sig från den centrala Brynäsgatan.

Här kan du läsa mer om Thure Wickberg – mannen som la grunden till det Brynäs vi är idag.

Andreas Dackell upp i taket (20171209, Brynäs-Luleå 6-0)

OS-guld, VM-silver, VM-brons och åtta säsonger i NHL med Ottawa Senators och Montreal Canadiens. Men framför allt 614 matcher (inklusive slutspel), 408 (156+252) poäng och två SM-guld med Brynäs. I den avgörande finalen mot Luleå 1993 var det han som tog oss tillbaka in i matchen med sitt klassiska ”tennismål” och efter den framgångsrika NHL-karriären kom han hem till Brynäs igen. De sista fyra säsongerna var han lagkapten och han avslutade karriären med att vinna SM-guld 2012. Tifot var i samband med att hans vepa hissades upp i taket i Monitor ERP Arena - förevigad bland andra Brynäsikoner.

Klicka här för att se den mäktiga hyllningen av Andreas Dackell!

Ballongfesten på annandagen (20171226, Brynäs-Färjestad 4-2)

Alla gillar väl ballonger, va? Så när det släpptes ner hundratals ballonger över hemmastå inför hemvändarmatchen mot Färjestad på annandagen skapades en mäktig känsla. De 7 557 åskådare som hade tagit sig till Gavlerinken den där dagen fick sen se oss vinna med 4-2 mot rivalerna från Karlstad.

— Tifot var väldigt mäktigt och jag fick lite rysningar faktiskt! Det blev grym stämning i arenan och det gav oss energi hela matchen, så det var skönt att vi kunde bjuda tillbaka publiken på tre poäng, sa backen Lucas Carlsson som spelade fram till ett av målen efter matchen.

Allt började på Villa Rettigs äng (20190921, Brynäs-Färjestad 1-2)

Ett tifo från den senaste säsongen som blev kulmen efter marschen till arenan som tusentals Brynässupportrar gjorde tillsammans inför hemmapremiären. Texten ”Spöar rivaler och tar poäng ända sedan Villa Rettigs äng” är en syftat på vår förenings födelse på ängarna vid konsulinnan Rettigs sommarbostad, där ett gäng ungdomar från Brynäs började spela fotboll i början på 1900-talet. 1912 grundades vår förening officiellt och resten är – som de så fint säger – historia.

Klicka här för att läsa mer om hur allt började för oss på Villa Rettigs äng.