Marcus Westfält återvänder till Brynäs IF
Publicerad: 2019-04-08
Herr
Han lämnade för Karlskrona under pågående säsong. Nu plockas Marcus Westfält ”hem” till Brynäs igen. — Jag är ett år mognare och ett år bättre, säger 19-åringen.

För en månad sen fyllde Marcus Westfält 19 år.

Nu har han fått en försenad födelsedagspresent från sportdirektör Andreas Dackell.

Westfält återvänder till Brynäs IF efter att ha spelat andra halvan av den gångna säsongen med Karlskrona i hockeyallsvenskan.

— Jag ser det här som hemma och det är jävligt skönt att vara tillbaka. Tryggheten är här och det blir ett lugn att vara här. Att få komma hem och veta att jag ska vara här över sommaren och kriga för att försöka ta en plats känns jättebra, säger Westfält.

Westfält är uppvuxen i Vallentuna, som också är hans moderklubb. Han kom till Brynäs inför säsongen 2016/17 och gick hockeygymnasiet i Gävle. Redan under sin andra säsong — som 17-åring — fick han göra SHL-debut med Brynäs. Efter den säsongen blev han också utsedd till Årets Tigerstipendiat.

— Jag hade ett grymt första juniorår som gick riktigt, riktigt bra. Då hade jag Honken (Mikael Holmqvist) som tränare. Andra året fick jag chansen i herrlaget, först i CHL sen i SHL. Jag har varit med och nosat, tagit mina minuter och gjort mitt jobb, säger han och fortsätter:

— Jag hade min roll i fjärdekedjan och kände mig trygg i den rollen. Då var jag nöjd att få mina sju minuter per match. Nu vill jag göra mig förtjänt av en större roll där jag spelar mer och producerar mer. Jag vill ha en riktigt bra sommar med Mange (Ågren, fystränare), kriga och ta en plats nästa år och visa vad jag kan. Jag är ett år mognare och ett år bättre.

Den gångna säsongen registrerades han för 19 matcher i SHL med Brynäs, men hade svårt att få kontinuerligt med speltid. Efter nyår lämnade han alltså för Karlskrona och även där blev det 19 matcher, under Ove Molins ledning.

— Marcus kommer hit och fajtas om en plats i laget. Det positiva nu är att han fått erfarenhet från speltid på seniornivå på regelbunden basis. Den erfarenheten tar han med tillbaka hit, säger Dackell.

Klubbikonen Molin har nu återvänt till Brynäs i rollen som spelarutvecklare.

— Att gå till Karlskrona var rätt steg för mig. Det känner jag än i dag. Och nu känns det kanon att Ove är här. Jag tycker om honom extremt mycket. Han är snäll, ödmjuk och lugn. Han kan hockey och det märks att han har varit på en hög nivå inom ishockeyn. Jag tror det är positivt för hela föreningen att han är här, säger Westfält.

Molin hade nära koll på 19-åringen under säsongens andra halva.

— Han är en hockeysmart ung kille. Jätteklok, och man glömmer ibland hur ung han faktiskt är. Han fick spela i en defensiv roll nere hos oss i Karlskrona och gjorde det jättebra. Han behärskar smartheten och han har en fin utveckling framför sig, säger Molin.

Avtalet mellan Westfält och Brynäs är på två år, över säsongen 2020/21.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist