• Huvudsponsorer

Backtalang klar för Brynäs IF – Sofia Ljung skriver treårskontrakt

22 april 2020 10:55
Sofia Ljung, Brynäs IF
Dam

Damansvarig Erika Grahm har gjort klart med ett framtidsnamn.

16-åriga Sofia Ljung ansluter från Hudiksvalls HC — och blir den första vid den nystartade LIU-utbildningen att skriva SDHL-kontrakt.

— En tjej från regionen som vi vill värna om och vara med och utveckla, säger Grahm.


Till hösten startar Brynäs IF i samarbete med Gävle kommun och Sandvikens IK upp en lokal idrottsutbildning med inriktning hockey för tjejer. Ett steg i processen för en mer jämställd ishockey, och något du kan läsa mer om genom att klicka här.

Nu har en av de spelare som kommer att gå utbildningen fått SDHL-kontrakt. Sofia Ljung blir den första LIU-eleven att skriva kontrakt och avtalet sträcker sig över säsongen 2022/23.

— En stor anledning till LIU är att vi ska kunna behålla våra egna tjejer i regionen och därför känns det roligt att Sofia valt att komma till Brynäs IF och vara en del av LIU. Som spelare är hon en tuff och orädd back som har sina styrkor i defensiven. Hon är bra fysiskt tränad och vi kommer ha stor nytta av henne många år framöver, säger Grahm.

Ljung ansluter från moderklubben Hudiksvalls HC, där hon främst spelat med killar i U16- och J18-lag. Förra säsongen gjorde hon även en match med Sandvikens damlag i division 1.

— Det ska bli jättekul att bli en del av Brynäs och det ska bli roligt att tillhöra ett tjejlag. Brynäs är en storklubb som satsar på tjej- och damhockeyn och det känns oerhört spännande att få vara med på den satsningen, både i SDHL men även i den nya gymnasieverksamheten, säger Ljung.

De tre senaste säsongerna har Ljung spelat i Stålbucklan/TV-Pucken för Gästrikland/Hälsingland. I fjolårssäsongens upplaga gjorde hon fem mål på fem matcher.

— Jag fick en lite friare roll i TV-Pucken än vad jag normalt haft med killaget i Hudik och då blev det lite mer poäng också. Annars skulle jag främst se mig som en defensiv back med bra spelsinne och där min rörlighet gör mig svår att passera.

Vad har du för målsättning med den kommande säsongen?

— Jag vill i första hand spela så många matcher som möjligt i SDHL i vinter. Dessutom har jag som mål att försöka ta en plats i U18-landslaget, säger Ljung.