• Huvudsponsorer

Lördag Lör 28 December Dec
Söndag Sön 29 December Dec
Måndag Mån 30 December Dec
Lördag Lör 4 Januari Jan
Söndag Sön 5 Januari Jan
Torsdag Tor 9 Januari Jan
Lördag Lör 11 Januari Jan
Söndag Sön 12 Januari Jan
Torsdag Tor 16 Januari Jan
Fredag Fre 17 Januari Jan
Lördag Lör 18 Januari Jan
Onsdag Ons 22 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Tisdag Tis 28 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan
Fredag Fre 31 Januari Jan
Lördag Lör 1 Februari Feb
Tisdag Tis 11 Februari Feb
Torsdag Tor 13 Februari Feb
Fredag Fre 14 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb

Frågor och svar från livesändningen med Andreas Dackell

12 december 2019 15:20
Andreas Dackell, Brynäs IF, Frågestund, Livesändning
Brynäs

I en livesändning på Facebook under torsdagen svarade sportdirektör Andreas Dackell på supportrarnas frågor.

Om du missade den så kommer några av frågorna och svaren här i textform.


Klicka här för att se hela sändningen från Facebook.

I NHL finns massa Brynäsprodukter, men det känns som ni haft svårt att få fram nya talanger som bidrar i A-laget på senaste år?

— Vet inte om jag riktigt håller med där, vi har Victor Söderström, Linus Ölund, Marcus Ersson och Samuel Ersson som varit i våra juniorsystem och är med och bidrar i herrlaget. Jag tycker vår juniorverksamhet vi har idag är riktigt bra och vi fostrar många bra spelare.

Varför får inte fler juniorer chansen i A-laget?

— Vi har haft en lite bredare trupp den här säsongen i SHL. Nu när det kommit en del skador så har Oscar Birgersson fått vara med och gjort det bra. Även backen William Alftberg har varit med och tränat.

Är ni oroliga över att inte fler juniorer kommer fram och tar en plats i A-laget?

— Nej, vi vet vad vi har som kommer bakom och vad det finns för potential. Sen är det mycket upp till spelaren och det är ett stort steg att ta. Vissa spelare klarar det snabbare än andra. Men vi har folk som kan fylla på från juniorleden. Vi har många som tar kliv varje dag.

Fantastiskt att det går så bra för damlaget, men var inte filosofin att hjälpa svensk damhockey? Just nu är det bara utlänningar som producerar.

— Vi har sju utländska spelare idag och de producerar verkligen för oss, men det var vad vi sa också, att ska vi ta in utländska spelare så ska det vara toppspelare som ska producera. Det är också för att bygga för framtiden, så att våra yngre flickor och damer får spelare att se upp till. Vi är i början av vår satsning, men vi hoppas såklart att större delen av vår trupp är svenska spelare, sen om det är om tre år eller sex år får vi se.

Hur går det med att få till ett hockeygymnasium för tjejer?

— Vi har sökt för att få ett hockeygymnasium för tjejer både förra året och i år men fått avslag. Det är Svenska Ishockeyförbundet som bestämmer var de ska ligga och det startades upp två nya i höstas. Så vi får tyvärr vänta men vi jobbar med det och det finns även en lokal variant (LIU) som vi förhoppningsvis kan sjösätta hösten 2020, vi har kommit ganska långt in i samtalen med skolan och gymnasieledningen.

När det är så lite publikintresse på dammatcherna. Varför lägger ni så mycket kraft på damlaget?

— Vi vill ju vara med och hjälpa svensk damhockey, och även oss själva. De är väl värda att ha mer folk på matcherna för de spelar en fantastisk ishockey. För några matcher sedan var det över 700 personer på plats och vi ska fortsätta jobba på att få mer folk på dammatcherna. Det är också något som Brynäs styrelse klubbat igenom.

Är det du eller Erika som styr damsatsningen?

— Det är vi tillsammans, men jag måste hylla Erika, hon har gjort ett fantastiskt jobb och kan ju den här marknaden bättre än mig. Men vi är ett team där och vi har också en sportgrupp där vi hjälper varandra där även herr-, junior- och ungdomsansvarig ingår. Det är en trygghet för oss alla, att vi stöttar varandra med olika kompetenser.

Vad tror du är anledningen till att vi inte lyckats i år?

— Vi är i en förändringsprocess i hela föreningen, både på och utanför isen. Det är många nya både i truppen och ledarstaben och det tar längre tid än man tror att lära känna varandra. Jag kan också känna att man är lite otålig, men så här funkar det. Det tar lite tid innan allt sitter och man hittar sina platser i laget. Men sista månaderna tycker jag vi sett mycket bättre ut och mer harmoniska, alla hjälper varandra mer. Jag tror det kommer mer och mer och förhoppningsvis kan vi vara som bäst när det verkligen gäller.

Magnus Sundquist har många förluster sedan han kom in som huvudtränare. Vad gör ni för analys av det?

— Vi jobbar med hela vår ledarstab och hjälper dem för att försöka förbättra saker i deras vardag, så att de ska lyfta och bli ännu bättre i deras karriärer. Vi vill att alla ska bli bättre i föreningen hela tiden. Magnus står för något och gör det väldigt bra hos oss.

Målsättningen när serien startade var topp 6. Är detta fortfarande målsättningen?

— Målsättningen var kvartsfinal denna säsong. Sen hur vi tar oss dit, om det är topp 6 eller via play in har vi aldrig gått ut med.

Vilka kontrakt med gamla spelare och ledare betalar ni fortfarande på?

— Just i dagsläget ingen, den sista vi hade var Tommy Sjödin som hade kontrakt året ut. Nu fick han jobb i Schweiz och har därmed löst ut sitt kontrakt med oss. Så just nu betalar vi ingen som inte tillhör oss.

Det har pratats mycket om en ersättare för Jesper Boqvist, men är det inte egentligen en back som behövs?

— Vi tittar på alla möjliga positioner och när vi känner att vi hittar en spelare som kan höja vårt lag, då spelar det ingen roll om det är en back eller forward. Vi skannar av alla möjliga spelare.

Vilken typ av spelare vill ni ta in och är någon spelare klar nu? Hoppas på en poängkung…

— Vi har inget klart i dagsläget, sen får vi se vad som kommer in och om det blir en back eller forward. Poängkung hoppas vi alla på!

Hur viktigt är det med +/- när man tittar på nya spelare och kontraktsförlängningar?

— Det är klart att man tittar på sådana siffror, men man måste också analysera varför det ser ut så? Vilka har han spelat med? I vilka lägen har han varit inne på baklängesmål och så vidare?

(Wojtek) Wolski är grym. Har vi råd Dacke?

— Ja, härligt att höra. Jag har sett det namnet och kollat upp honom lite. Så vi får väl se, det är ett namn vi fått till oss i alla fall.

Kan det bli fler än en värvning? Har ni pengar till det?

— Det beror på vad som dyker upp och vi får väl se hur det ser ut ekonomiskt också om det kan bli en eller två värvningar.

Var ni någonsin i kontakt med Ville Leskinen?

— Ja vi hade koll och hade kontakt med honom, men Sverige var uteslutet för hans del på grund av skattemässiga skäl och det fick vi veta tidigt.

Har spelarna något att säga till om vid nyförvärv?

— Det är klart att vi kollar med spelarna som varit ute i andra klubbar både i Sverige och i världen, om det är ett potentiellt nyförvärv som någon har spelat med tidigare. Vi kollar vilken typ av person de är och hur de funkat i laget.

Vilka Brynäsare i NHL kommer hem till Brynäs i framtiden, tror du?

— Det är svårt att svara på, de är ju riktigt duktiga allihop. Men förhoppningsvis kommer några av dem att avsluta karriären här i Brynäs IF.

Full förståelse att ni väntade in Boqvist. Men hade vi kunnat göra något för att få ett tydligare besked av Devils tidigare och då kunna ta in en ersättare innan marknaden är död som det känns just nu?

— Nej det hade vi inte kunnat göra. Vi har haft kontinuerlig kontakt med dem hela tiden. Jesper hade ett kontrakt med oss, så det blev en ekonomisk fråga och därför behövde vi vänta in beskedet.

Läs mer om processen kring Jesper Boqvist här