Hela storyn från insidan – processen Jesper Boqvist för Brynäs IF: ”Hade varit hål i huvudet”
Publicerad: 2019-11-27
Herr
I 169 dagar väntade Brynäsare över hela Sverige på besked om sin publikfavorit. Sen kom nyheten: New Jersey Devils avser behålla den svenske framtidsforwarden i NHL över hela säsongen. Nu tar Brynäs herransvarige Michael Sundlöv med dig som Brynäsare i en text som spänner över hela processen, med resonemang från insidan av föreningens kärna. — Det hade varit hål i huvudet att inte hålla en plats för Jesper, säger han.

Oktober 2018.

Under en period av elva dagar, från 20 oktober till 1 november, 2018 pepprade Jesper Boqvist in sju poäng på fem matcher för Brynäs IF.

Forwarden, som i mer kreativa engelska hockeytermer kan beskrivas med ord som: ”A nifty player and slick skater”, flög fram för ett lag som i övrigt hade utmaningar i defensivt starka SHL.

Brynäsare över hela Sverige konstaterade i sociala medier: ”Honom kan Brynäs glömma, med tanke på hur många svenska spelare som får chansen i NHL lär det bli New Jersey Devils nästa säsong”.

Där och då var Michael Sundlöv fortfarande sportchef i Modo Hockey, men följde förstås Brynäs IF och Jespers utveckling med stort intresse.

Rakt och ärligt, även nu med facit i hand, erkänner han – med stor erfarenhet av att spela själv och ha sett andra talanger braka över till Nordamerika – att han inte var en av dom som var lika säker.

— Det är klart att jag också såg de matcherna och kände att han kommer att spela i NHL någon dag. Och det hade jag varit övertygad om sedan långt innan också. Men från att kunna spela i NHL till att ta en plats redan den här säsongen, där är det en skillnad. Jag såg en spelare som kunde behöva mera fys, för att ha ytterligare en dimension med sig och kunna bli en producerande spelare i NHL.

— Så att han skulle ta en plats i NHL med sin spelstil och sättet han spelar hockey på redan nu? Det kanske jag faktiskt inte såg. I min värld ska han spela i en första- eller andrakedja. Kanske en tredje. Det trodde jag kanske inte ens att han skulle göra i augusti, eller har gjort till 100 procent förrän först nu när de berättat att han ska vara kvar. Det är jag ärlig och säger, även om jag tycker att Jesper är en fantastiskt bra hockeyspelare.

— Nu har Devils kommit fram till att han ska vara i NHL, och han har också fått chansen i en omgivning som passar honom. Kolla på vilka han lirade med nu, Hughes och Simmonds. Det är en rätt skaplig omgivning. Det är otroligt roligt för Jesper och jag är väldigt, väldigt glad för hans skull. Även om det rent egoistiskt är tråkigare för Brynäs.

Någon månad till passerade efter poängstreaken i oktober och Boqvist fortsatte övertyga under säsongen 2018/19.

Som ett draftval i andrarundan visste förstås både Boqvist och Brynäs IF att ett eventuellt NHL-kontrakt var på bordet till sommaren.

Ändå fanns en vilja av båda parter att förlänga det utgående kontraktet med Brynäs IF. Den 21 februari offentliggjordes det på isen – och till stort jubel – att den unge publikfavoriten förlängt sitt kontrakt även över säsongen 19/20.

Michael Sundlöv hade fortsatt inte presenterats som herransvarig vid den tidpunkten, men redogör för resonemanget:

— Brynäs signade om Jesper, och det fanns förstås en anledning till det. Det fanns en anledning till att Jesper och hans team ville skriva ett nytt kontrakt här med föreningen. De trodde kanske inte heller att han skulle spela i NHL den här säsongen, och ville att han skulle ha ett fair avtal baserat på hur han hade presterat som en trygghet om New Jersey ville ta över honom från början.

Med förlängningen i Brynäs IF kunde Jesper Boqvist fokusera på den fortsatta säsongen i SHL.

Om New Jersey skulle ta över honom under campen 2019 men sedan placera honom i AHL hade han fått en trygghet i ett färdigt avtal som gav honom möjligheten att åka hem och spela i Sverige och för Brynäs.

Den 28 februari, veckan efter förlängningen, slog han sedan personligt rekord i SHL genom att göra 1+2=3 poäng i en lysande prestation för Brynäs mot Skellefteå.


10 juni 2019.

New Jersey Devils organisation har meddelat Brynäs IF att NHL-klubben kontrakterar Jesper Boqvist.

Forwarden uppfyller en av sina drömmar när han för första gången kontrakteras som en spelare i världens bästa liga. Samtidigt är det ytterligare en signal för Brynäsarna landet över att klubben riskerar att gå miste om publikfavoriten.

Samtidigt hålls kontinuerliga avstämningar mellan Brynäs IF och ”Boken”. Skulle NHL-avtalet förändra något av det som bestämdes vid Brynäsförlängningen i februari?

Ett nyskrivet avtal i samma klubb som draftettan Taylor Hall och tilltänkte franchise-liraren Jack Hughes hade förstås kunnat få en 20-årig svensk att fundera.

Men Jespers inställning var densamma.

— Vi pratade med Jesper innan han åkte över och diskuterade ärligt hur han såg på det. I och med kontraktet med oss så visste alla parter att hans kontraktsstatus skulle vara hos oss om Devils ville skicka ner honom till AHL. Men där ville vi höra om det verkligen var vad han ville. Han kunde ju haft ett önskemål att inte återvända hit utan spela i AHL för att ha en närmre väg tillbaka till NHL. Men Jesper var bergsäker på att han ville komma hem om det inte blev NHL.


Hösten 2019.

Månaderna går. Jesper Boqvist går igenom alla olika steg på Devils camp och imponerar. Både på ledningen – och kanske framför allt hos Devilsfansen.

Precis som i Brynäs IF blir han snabbt en publikfavorit och hyllas nästan ständigt bland Devilsfans på sociala medier.

Bland många Brynäsare finns det en uppfattning att klubben gamblar allt på ett kort och bara väntar in besked kring Jesper Boqvist. Visserligen väntar klubben otvivelaktigt, men det är inte hela bilden.

Michael Sundlöv berättar nu mer:

— Vi har under hela tiden haft pengar avsatta för Jesper. Men det betyder inte att vi inte fört andra diskussioner. Vi har tagit in både Adam Brodecki och Emil Molin – och har haft fler spår också. Jag pratar främst med Andreas Dackell och Michael Campese i min roll, sen pratar de med styrelsen och vår ekonomichef Per Johansson är också med. Brynäs har absolut inte varit omöjliga till att göra något ytterligare, oavsett vad som skett med Jesper. Men då har vi känt att det skulle varit en spelare med odiskutabel spetskompetens – och den spelaren har inte dykt upp.

— Men det är inte så att väntan på beskedet om Jesper gjort oss handlingsförlamade, utan vi har diskuterat många scenarion där vi sedan bedömt att det inte varit en tillräckligt bra investering.


Den 26 november 2019.

169 dagar har gått sedan Jesper Boqvist skrev på kontraktet med New Jersey Devils.

Han har spelat till och från i NHL. Brynäsarna börjar lessna på den långsamma processen, samtidigt har Michael Sundlöv och Andreas Dackell hela tiden haft 1 december som en deadline.

Då kommer meddelandet från nordamerikanerna. De avser satsa på sitt draftval från Brynäs IF över hela säsongen.

Det blir den slutgiltiga bekräftelsen som gör att många Brynäsare frågar: ”Kunde inte föreningen räknat ut det tidigare?”.

— Jag kommer tillbaka till det jag sa tidigare. Om vi hade suttit här på kansliet samlat i somras; jag, Dackell, Inge Hammarström och så vidare och känt att ”nej, han är för bra – det är kört för oss”. Då hade vi tagit ett annat beslut redan när han skrev NHL-avtalet den 10 juni. Men varken vi, Jesper och hans team eller Devils har haft en 100 procent klar bedömning om att det skulle bli så, och därför har vi hela tiden haft en öppning kvar.

Det går att se det ur ytterligare ett perspektiv också. Vi pratar om en spelare fostrad i klubbens juniorled, som är Brynäsare och en enorm publikfavorit. Låt säga att föreningen hade räknat bort honom i somras, spenderat varje krona i spelarbudgeten och stängt dörren … och så hade Devils velat låna ut honom nu, och du hade tvingats säga nej. Det hade varit sådär?

— Förlåt uttrycket, men det hade varit helt jävla hål i huvudet. Brynäs signade ett nytt kontrakt på ett år, med en fair lön – den lön han ska ha. Ett halvår senare kan vi ju inte stänga dörren och säga ”nej, du får inte komma hem – vi har inga pengar kvar”. Hur många hade inte skjutit oss då? Typ alla. Jag förstår att det finns de som tycker att vi kunde räknat bort honom tidigare, men att vi skulle ha räknat bort den bästa möjliga förstärkningen vi kunde fått, i en spelare som kommit fram via juniorleden här, som är Brynäsare och kan staden … nej, även nu med facit i hand så fanns det inget annat än att vänta på honom.

— Sen är jag jätteglad att Devils gett oss ett tydligt besked att de vill satsa på honom nu. Och skulle det sen vara så att de skickar ned honom i AHL i januari så kommer vi fortsatt ha möjlighet att ta hem honom då – vilket i så fall blir en jättebonus. Skulle vi ha använt de avsatta pengarna för honom innan dess så får vi titta på en lösning för det. Då blir det ett läge där det handlar om tre månader i stället för sex, vilket såklart är en stor skillnad ekonomiskt.

Från 27 november 2019 och framåt.

Så, vad händer nu?

— Tittar vi krasst på lagbygget, utan att döma någon, så har vi byggt det utifrån Jeppe med som en av fyra ytterforwards. Vi sitter såklart och tittar på hur det ska passa in, med full respekt för att det därifrån är tränarna som tar ut laget och där saker kan ändras över tid. Där har det funnits en lucka för Jesper – det är bara sanningen och det står jag för utan att för den skull sänka någon annan.

— Nu blir det lite mer intensivt än innan. Som jag sa så har vi kunnat agera innan också, men det här förändrar förstås situationen utifrån att vi inte väntar på Jesper längre. Vi kommer att bli ytterligare konkreta i form av namn vi får till oss. Men sedan får vi fortsatt se vilka spelare som dyker upp, det finns inga garantier och det vimlar inte av spelare på marknaden bara för att Devils gav oss det här beskedet.

— Det går att titta efter spelare som gjort 300 matcher i NHL en gång i tiden, 150 i AHL och har varit van att spela i en fjärdelina i NHL och sedan ska komma hit och producera. Det är inte så jäkla lätt. Det här är en bra liga där det går fort. Att gå från exempelvis en fjärdekedja i NHL till en toppkedja här är två vitt skilda saker. Sådant har vi med i vår strategi. Vi tittar efter spelare som brinner, glöder, vill framåt och har varit i en producerade roll tidigare.

Vilken profil söker du på en forwardsvärvning?

— Tittar du på Jespers egenskaper är det en spelare med mycket fart som kan öppna upp för andra spelare i sin omgivning och producera mål och poäng. Offensiv spetskompetens. Vad det sedan mynnar ut i för oss i det här läget återstår att se. Vi vill ha in spelare som gör laget och omgivningen bättre. Tittar du på exempelvis våra centrar så analyserar vi såklart vilken typ av forward som skulle gå bra med vilken typ av våra nuvarande centrar och så vidare.

Måste det vara en forward som värvas?

— Det är en forward som försvinner utifrån grundplaneringen. Samtidigt har vi tagit in Brodecki och Molin. Prioriteringsmässigt söker vi en forward i första hand, men å andra sidan stod vi med sex backar i torsdags. Jag tänker inte utesluta att det kan bli en back heller.

Generellt är svensk hockey inte känd för att prata om spelarrekryteringar utifrån ekonomi och som investeringar. Samtidigt blir det just precis en investering i slutändan. Så vad skulle, utifråndet, vara en bra investering för Brynäs IF i dina ögon nu?

— En bra investering skulle vara att vi, med de pengar vi har tillgängliga, kan vara med och slåss om riktig, riktig spetskompetens. En spelare gör inget lag, det är sant. Men vi har ett jäkligt bra lag där nere i omklädningsrummet och kan vi addera in en individ till som skjuter in spetskompetens och visar vägen för den gruppen så kommer andra också att lyfta. Det är en sådan typ av spelare vi vill vara med och slåss om, om en sådan spelare blir ledig. Och det kan förstås hända.

Under hösten har Brynäs IF genom Sundlöv, Dackell och Inge Hammarström varit på tre scoutingresor till Finland hittills.

Till helgen blir det en fjärde när konstellationen reser iväg igen för att se två matcher.

Sportsliga organisationen ser också mycket matcher i SHL (förstås), och Hockeyallsvenskan.

I nuvarande läge, med en eventuell värvning under säsong, har föreningen ett önskescenario att rekrytera spelare som organisationen sett med egna ögon.

— Vi har faktiskt tackat nej till någon spelare under hösten som varit helt okej, men där vi känt att det varit en stor investering med mycket pengar och där ingen av oss sett spelaren själv. Då känns det sådär i magen. Även om det så bara skulle varit att ha sett spelaren en gång, så kan man i alla fall stå för det själv och säga att man vet hur det ser ut. Sen har vi människor runtom oss som kan hjälpa oss – speciellt så här mitt i säsongen – och det kan jag inte utesluta. Men helst vill vi att det ska vara en spelare vi sett.

Det är egentligen en ganska meningslös fråga att prata om när en värvning bör ske, den blir ju klar när rätt spelare dyker upp och om den ens dyker upp. Men ändå – när bör föreningen ha agerat för att spelaren ska hinna göra tillräckliga avtryck för att det ska bli just en bra investering genom att hjälpa oss sportsligt?

— Fönstret stänger 15 februari och efter det är det godnatt. Är det rätt spelare som gör att gruppen växer så är jag inte rädd för att det ska vara 15 januari eller med så lite som sju, åtta, tio matcher kvar av grundserien. Då är det en spelare som har tillräckligt mycket spets för att komma snabbt in i det. Sen önskar jag naturligtvis att det går snabbare än så, men vi kommer inte kasta oss över något i morgon bara för sakens skull.

Brynäs IF vill gratulera Jesper Boqvist till sitt första mål i NHL och önska ett stort, varmt lycka till resten av säsongen. Vi är stolta över dig, Jesper!

Kommunikationschef Kevin Johansson