Brynäs IF hedrar Börje Salming som en av våra största – hyllas med vepa i arenataket
Publicerad: 2023-01-31
Brynäs
Börje Salming är en av svensk hockeys största ikoner någonsin. Genom hela sin karriär var han en ambassadör för Brynäs IF. Nu får han den ultimata hyllningen av föreningen – med en vepa i arenataket.

Börje Salming föddes och växte upp i Kiruna. I tonåren kom han till Gävle och han spelade tre säsonger i Brynäs IF innan han lämnade för Toronto Maple Leafs i NHL.

Under sina år i Brynäs vann han två SM-guld och både under sin framgångsrika karriär och efter karriärens slut förde han med sig Brynäsandan som en ambassadör för föreningen.

Som en sann Brynäshjälte, en av svensk ishockeys största ikoner och en av Sveriges mest folkkära idrottare någonsin så kommer han nu att hedras med den ultimata symbolen för sina insatser för Brynäs IF.

I samband med Game for Börje 11 februari förevigas Börje Salming i vår arena när vi hissar hans vepa i taket. Tröjnumret som hissas blir nummer 17 – numret han spelade med i Brynäs.

I taket av vår arena hänger sedan tidigare 13 andra klubbikoner. En av dem är Börjes storebror, Stig Salming.

– Börje en Brynäsikon. En av våra allra största. Nu ska han få ta plats i taket tillsammans med de andra hjältarna. Hans insatser för svensk hockey är legendariska och det han åstadkom under sin karriär kommer aldrig att glömmas bort. Han är kanske den största spelaren vi haft i svensk hockey genom alla tider, och allt gjorde han som en brynäsare, säger Bosse Johansson, styrelseordförande i Brynäs IF, och fortsätter:

– Det var här i Brynäs som hans karriär tog fart och genom sitt sätt att vara som både människa och hockeyspelare så har han satt oss på kartan. Vi vill föreviga minnet av honom när man ser till vad Börje har betytt för svensk hockey och Brynäs IF - vad vore då inte lämpligare än i en plats i taket med våra absolut största?

Utöver de två SM-gulden med Brynäs IF finns på Börjes meritlista över 1 200 matcher och 800 poäng i världens bästa hockeyliga. Flera gånger blev han nominerad till NHL:s bästa back och uttagen i ligans All Star-lag. Han har tagit VM-silver och VM-brons och anses vara en pionjär för hur han banade väg för européer i NHL. Under sin karriär behöll han sina nära band till Brynäs och under sommarmånaderna tränade han ofta med sina före detta lagkamrater i Gävle.

Börje Salming är också invald i Hall of Fame både i Sverige, av det internationella hockeyförbundet samt i NHL och vid Tidernas hockeygala som Svenska Ishockeyförbundet arrangerade blev hand invald i det bästa svenska laget någonsin.

Sedan tidigare har Börje hedrats med vepor av hans moderklubb Kiruna AIF samt av NHL-organisationen Toronto Maple Leafs.

Börje Salming drabbades under 2022 av ALS och den 24 november avled han av sviterna av sjukdomen, 71 år gammal. När Börje insjuknade beslutade Brynäs IF att tillsammans med Börjes familj och den stiftelse som grundats i hans namn att arrangera Game for Börje för att uppmärksamma och samla in pengar till ALS-forskningen. Som Börje själv sa: ”Använd kraften i mitt namn så att inte fler drabbas av skiten (ALS)”. Evenemanget Game for Börje, då ett veteranlag från Toronto Maple Leafs möter veteraner från Tre Kronor, sker 11 februari i Gävle.

Då sker också ceremonin för tröjhissningen.

– Förutom att Börje är en av världens bästa spelare genom tiderna så representerade han mycket av det som vi i Brynäs vill stå för. Han var en ledare på och utanför isen som alltid satte laget före jaget. En stor förebild för mig personligen men också för många andra, säger Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs IF.

Vill du bidra till insamlingen för att stötta forskningen och Börje Salmings ALS-stiftelse? Då kan du swisha valfritt belopp till 123 178 11 52.

Genom att klicka här kan du läsa mer om Game for Börje.

Genom att klicka här kan du läsa om kriterierna som gäller för att bli hyllad med en vepa hissad i taket av vår arena.

Brynäs IF