Tre Kronor Legends möter Torontos veteranlag när Brynäs IF gör Game for Börje tillsammans med familjen Salming
Publicerad: 2022-11-11
Brynäs
Börje Salming, en av Sveriges mest folkkära och största ishockeyspelare någonsin har gått bort. Tillsammans med hans familj gör vi nu Game for Börje för att uppmärksamma och samla in pengar till ALS-forskningen. Matchen för Börje kommer den 11 februari att spelas i Gävle mellan veteranlag från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs.

Här kan du köpa din biljett till Game for Börje

Tidigare i år drabbades Börje Salming av sjukdomen ALS.

ALS, eller amyotrofisk lateralskleros, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. Eftersom det bara är de motoriska nervcellerna som angrips påverkas inte medvetandet och även hos en ALS-drabbad som är totalt förlamad fungerar medvetandet fullt normalt.

ALS är en dödlig sjukdom och det finns ännu inget botemedel.

– Min fru gick bort förra året och jag har knappt kommit igenom det och så kommer det här som en vårdslös påminnelse igen. Börje blir sämre och sämre för varje tillfälle jag träffar honom. När vi ses känns det nästan mer som att vi gråter än kommunicerar, säger Stig Salming, Börjes bror och en av de största Brynässpelarna genom tiderna.

Med kraften i Börjes namn vill vi i Brynäs IF tillsammans med Börjes familj uppmärksamma sjukdomen för att bidra till att de som drabbas i framtiden ska kunna få bättre vård.

– Det vi vill göra är att för Börjes räkning bringa in pengar till stiftelsen. Börje ville genom det här göra skillnad och hjälpa andra som drabbas att få det bättre, säger Stig.

Börje Salming är en av Sveriges mest folkkära idrottare någonsin. Och kanske – troligen – är han ännu mer folkkär för oss brynäsare. Brynäs IF har under en längre tid haft samtal med Börje, med hans familj och med den stiftelse som grundats i Börjes namn och som ämnar samla in pengar till ALS-forskningen.

– Förutom att Börje är en av världens bästa spelare genom tiderna så representerade han mycket av det som vi i Brynäs vill stå för. En ledare på och utanför isen som alltid sätter laget för jaget. En stor förebild för mig personligen men också för många andra, säger Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs.

Insamlingen till stiftelsen kommer att pågå hela säsongen, fram till sista mars. I februari arrangerar vi Game for Börje hemma i vår arena. Ett evenemang för att belysa och ge extra kraft till Börjes ALS-stiftelse och ALS-forskningen i stort. Biljetter till matchen kommer att släppas 6 december till medlemmar och 10 december för allmänheten.

– Vi gör det för Börje och vi ska göra det här med alla våra supportrar, partners, personal och Brynäs IF:s nätverk. Pengarna från insamlingen går oavkortat till stiftelsen. Sen kommer vi den 11 februari att arrangera en heldag för Börje här i Gävle. Från morgon till kväll där kronjuvelen blir matchen ”Game for Börje”. Vi är väldigt glada över att vi har fått med oss förbundet och Toronto på detta. Vi kommer att presentera lagen och detaljerna i evenemanget längre fram men kan redan nu garantera två riktigt namnstarka laguppställningar i matchen, både på isen och i båset. Vi ser framför oss ett levande Hall of Fame i arenan, med ledare och spelare som spelat med och mot Börje under hans karriär och som under Game for Börje kommer att representera och sammanbinda Börjes fantastiska hockeykarriär.

– Vi hoppas och tror på att många vill engagera sig i detta och delta i eventet och tror på en fullsatt arena dagen till ära. Hela dagen och Game for Börje kommer rakt igenom att göras i Börjes anda och i nära samverkan med Börje och hans familj, säger Johan Cahling, kommersiell- och hållbarhetschef i Brynäs IF, som är den som ansvarat för dialogen mellan Brynäs, Börje och familjen, stiftelsen, Svenska Ishockeyförbundet och Toronto Maple Leafs.

Vill du bidra till insamlingen för att stötta forskningen och Börje Salmings ALS-stiftelse? Då kan du swisha valfritt belopp till 123 178 11 52.

Game for Börje, eller matchen för Börje, om man så vill, kommer att spelas mellan veteranlag från Sveriges landslag Tre Kronor och från NHL-organisationen Toronto Maple Leafs. Det lag där Börje tillbringade större delen av sin karriär.

– Svensk ishockey står enat i kampen mot ALS. Vi blev alla oerhört berörda av Börjes sjukdomsbesked. Han har betytt så mycket för svensk ishockey, så för Svenska Ishockeyförbundet och för mig personligen är det en självklarhet att hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Peter Forsberg, vice ordförande Svenska Ishockeyförbundet och styrelsemedlem Börje Salming ALS-stiftelse.

På motsatt sida från Tre Kronor Legends kommer det att stå representanter från Toronto.

– Vi är väldigt stolta över att vårt veteranlag ska åka över till Sverige och representera hela Toronto Maple Leafs i Game for Börje. I 50 år har Börje representerat både Maple Leafs-nationen och hela Sverige med heder, stolthet och mod och vi ser fram emot att båda ”nationer” samlas i februari för att stötta Börjes ALS-stiftelse, säger Brendan Shanahan, klubbchef i Toronto Maple Leafs.

Darryl Sittler, som var lagkapten i Toronto under Börjes tid i organisation och som är den som gjort flest poäng i Maple Leafs historia efter Mats Sundin kommer vara en av klubbens representanter på plats i Gävle den 11 februari.

– Börjes stora vinnarskalle, mod och driv att tävla på högsta nivå i varenda byte var otroligt. Han hade också ett enastående spelsinne och var en fantastiskt naturlig hockeyspelare. Han gjorde alla andra på isen mycket bättre. En otroligt ödmjuk person och en stor lagspelare, säger Sittler.

Till matchen kommer det även att bjudas in representanter från AIK Hockey, där Börje avslutade sin karriär samt från hans moderklubb Kiruna AIF.

Brynäs IF kommer fram till och med 11 februari att kontinuerligt posta information i våra kanaler om Game for Börje. Vi kommer bland annat att återkomma med information om biljettsläpp till matchen samt var den kommer att tv-sändas.

Vill du bidra till insamlingen för att stötta forskningen och Börje Salmings ALS-stiftelse? Då kan du swisha valfritt belopp till 123 178 11 52.

Genom att klicka här kan du läsa mer om stiftelsen.

Lagen som gör upp i Game for Börje 11 februari

Tre Kronor Legends

Målvakter:

30 Viktor Fasth

40 Johan Holmqvist

Backar:

2 Tomas Jonsson

5 Nicklas Lidström

7 Tommy Sjödin

28 Dick Tärnström

44 Mikael Lindman

52 Jonathan Ericsson

Forwards:

9 Thomas Rundqvist

10 Anders Carlsson

19 Markus Näslund

20 Willy Lindström

21 Peter Forsberg

23 Fredrik Bremberg

24 Ove Molin

26 Mats Näslund

37 Mikael Samuelsson

40 Henrik Zetterberg

Coacher:

Bengt-Åke Gustafsson

Curre Lundmark

Stigge Salming

Doktor:

Lennart Hovelius

Fysioterapeut:

Ulf Karlson

Materielansvarig:

Torbjörn Sköldstrand

GM:

Dick Carlsson

Toronto Maple Leafs Alumni

Målvakter:

Mikael Tellqvist

Jonas Gustavsson

Backar:

Al Iafrate

Calle Johansson

Staffan Kronwall

Todd Gill

Per Gustafsson

Mark Fraser

Forwards:

Mats Sundin

Rick Vaive

Jonas Hoglund

Mikael Renberg

Rickard Wallin

Fredrik Modin

Dan Daoust

Alex Steen

Tom Fergus

Dave McLlwain

Coacher:

Darryl Sittler

Tiger Williams

Inge Hammarstrom

Alumni ambassadör:

Tom Fergus

Peter Ing

Greg Hotham

Alumni stab:

Mike Ferriman

Drew Rogers

Steven Merkley

Brynäs IF