Nya kriterier för spelarhyllningar i Brynäs IF
Publicerad: 2022-12-21
Brynäs
Tord Lundström, Andreas Dackell och Lars-Göran Nilsson. Det är några av spelarna som genom åren hedrats med en vepa i arenataket. Brynäs IF:s styrelse har nu sett över vilka kriterier som krävs för att få sin tröja hissad bland våra allra största.

Brynäs IF bildades 12 maj 1912. Över 100 år senare är vi en av Sveriges mest framgångsrika ishockeyföreningar och med våra 13 SM-guld har vi en anrik och viktig historia.

Utöver de 13 gulden hänger även veporna för ett antal spelare i taket av Monitor ERP Arena, som en hyllning till våra allra största klubbikoner. Genom att hylla dessa Brynäshjältar vill vi bygga stolthet och gemenskap med alla som bryr sig om föreningen.

De idag är upphöjda i taket är Tord Lundström, Håkan Wickberg, Lennart ”Tigern” Johansson, Lars-Göran Nilsson, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Stig Salming, William ”Wille” Löfqvist, Anders Huss, Hans ”Virus” Lindberg, Jan Larsson, Andreas Dackell och Ove Molin.

År 2004 tog föreningen fram ett antal kriterier för att en ikon skulle hyllas med en vepa i taket. Kriterierna sågs över 2010, återigen 2017 och nu har nuvarande styrelse sett över kriterierna ännu en gång för att de ska bli mer tidsenliga och även långsiktiga. Dessutom är de nu gemensamma för herr- och damspelare.

En diskussion pågår även huruvida hyllade spelares tröjnummer ska pensioneras från framtida användning.

Här är de kriterier som nuvarande styrelse nu beslutat om:

– Spelaren ska vara en tydlig kulturbärare inom Brynäs IF som genom sin karaktär uppvisar en lojalitet och klubbkänsla utöver det vanliga, och med sitt agerande på och utanför isen personifiera Brynäs IF:s värdeord – stolthet, hunger, gemenskap och engagemang.

– Spelaren ska vara ledande inom sin generation och spelat en längre period i klubbens representationslag samt vunnit utmärkelser på högsta nationella nivå inom sporten.

– Undantag kan ske för spelare som spelat kortare tid i Brynäs IF och som tillbringat större delen av karriären i NHL. En sådan spelare ska tillhöra det absoluta toppskiktet i hockeyvärlden, som med sin karaktär och sitt uppträdande vunnit respekt och framgång.

I ett sådant fall ska kriterierna varit uppfyllda under sin tid som spelare i Brynäs IF och dessutom under sin karriär i NHL haft starka kopplingar till föreningen och alltid varit en god ambassadör för Brynäs IF.

Brynäs IF