Finsk landslagsspelare ansluter – välkommen till Brynäs IF, Matilda Nilsson
Publicerad: 2022-10-01
SDHL
Hon har tagit VM-brons och har varit med i toppen av den finska poängligan i flera år. Nu kommer Matilda Nilsson till Brynäs IF. – Jag har förstått att Gävle är en riktig hockeystad, säger 25-åringen.

2, 2, 3 och 3 - placeringarna i den finska poängligan de fyra senaste åren.

I målligan har placeringarna sett ut som följande: 1, 3, 4, och 1.

Nu lämnar Matilda Nilsson för första gången Finland för spel utomlands. Hon har skrivit på ett kontrakt med Brynäs IF resten av säsongen.

– Matilda är en spelare som kan spela åt båda håll och som både spetsar och breddar vår trupp. Hon är skridskostark och kommer tillföra mycket fart. Ett offensivt hot med bra sinne får målet, säger Erika Grahm, sportchef.

Under sina nio år i den finska högstadivisionen har Nilsson totalt gjort 450 (249+201) poäng på 312 matcher, inklusive slutspel. Ett poängsnitt på 1,44 poäng per match.

— Vi har valt att vänta med att plocka in en forward tills vi verkligen skulle hitta någon som känns rätt. Det känner vi nu att Matilda gör. Vi ser att hon har mycket potential och hoppas att hon ska få ut ännu mer av den här i vår miljö, säger Grahm.

Vänsterskytten har dessutom hunnit med landslagsspel med Finland och på meritlistan finns bland annat ett VM-brons från 2021.

– Först och främst vill jag tacka för möjligheten att få representera Brynäs IF. Jag har bara hört bra saker om klubben och vill rikta ett tack till alla supportrar som gör det här möjligt. Jag har förstått att Gävle är en riktig hockeystad, säger Nilsson och fortsätter:

– Nu hoppas jag kunna hjälpa laget att vinna och bli ännu mer framgångsrika. Jag ser fram emot hårda matcher, att utmana mig själv i SDHL och jag hoppas att vi ska gå så långt som möjligt, säger Nilsson.

Förra säsongen tog hennes HIFK ett inhemskt silver och Nilsson gjorde flest mål i ligan.

– Jag är en mångsidig spelare som gillar att ha pucken och att använda min skridskoåkning för att skapa lägen. Vid sidan av isen ser jag mig som en positiv person med mycket humor. Jag ser fram emot att dra på mig Brynäströjan, säger hon.

Nilsson kommer att spela i tröjnummer 97 och ansluter till SDHL-truppen på måndag.

– Matilda kommer att bredda vår forwardssida och utmana de andra spelarna om mycket istid. Hon är skridskostark och kommer vara ett hot framåt. Jag ser fram emot att få in ännu en spelare med offensiv uppsida i truppen, säger huvudtränare Filip Eriksson.

Brynäs IF