• Huvudsponsorer

Glenn har stigit av bussen

19 september 2018 13:00
Historia

Jag är bra på att åka buss, svarade Glenn Hellström en gång på frågan om varför han passade så bra i rollen som massör i Brynäs. Det är långtifrån hela sanningen, men nu det slut på bussåkandet. Glenn har slutat med hockeyn.


Spelare har kommit och gått, tränare har kommit och gått. Sånt är hockeylivet nuförtiden, det är serietabeller och poängligor som styr vilka som får nytt kontrakt. Även i Brynäs IF.

Men det finns en person som funnits på plats säsong efter säsong efter säsong. 30 säsonger i följd, faktiskt. Han heter Glenn Hellström och har varit lagets massör i 30 år. Sedan 1988.

Massör och massör, förresten...hans jobb har omfattat så mycket mer än så. Att plåstra om, att trösta, att peppa. Ja, ofta har han fungerat som psykolog eftersom han kommit spelarna så mycket närmare än de flesta omkring laget.

Och inte bara Brynässpelarna. I en intervju har materialaren Mattias Pettersson berättat att Glenn med liv och lust ställt upp och hjälpt alla möjliga som haft ont. Även spelare i andra lag, ledare, korpspelare och så vidare. Alltid utan att knota.

–Har inte hört någon säga ett ont ord om honom, sa Mattias.

344 spelare har han lärt känna under dessa 30 år. I flera fall har han jobbat med far och son: Pär och Christian Djoos, Peter Eriksson och Sebastian Enterfeldt, Per-Johan och Jonas Johansson, Janne och Emil Larsson, Micke och Elias Lindholm, Ove och Emil Molin och så Tomas och Linus Ölund.

Han har fått vara med och fira tre guldmedaljer men också förtvivlat över finaler som förlorats på övertid och bitit på naglarna under nervslitande kvalmatcher. Ja, han har sannerligen levt ett intensivt idrottsliv.

När Glenn nu till slut bestämt sig för att sluta med ålderns rätt (han fyller snart 65) finns det anledning att se tillbaka på hans liv och karriär, och allt börjar i Kungsgården där han bott i hela sitt liv.

Han ville bli badmästare i det då nybyggda Valbobadet, men för det krävdes en halvårslång utbildning i Helsingborg och det hade han ingen lust med. Han kom ändå in i branschen genom att hoppa in som badvakt på Strömbadet och tjänade ganska hyggligt på att springa och köpa öl till badgästerna. Och på att massera en del av dem, det var så hans yrkesliv började.

Så småningom träffade han en man vid namn Hans Westlund, Hyddan kallad. Han var från Sandviken och var självlärd kotknackare och massör. Han tog sig an unge Glenn och lät honom vara med på mottagningen i Norberg och lära sig jobbet. Hyddan hade ett extraknäck som massör åt GIF Sundsvalls fotbollslag, och han fick veta att IFK Sundsvall också letade efter någon som kunde knåda fotbollskillar. Så han tipsade dem om Glenn från Kungsgården, som började pendla till Sundsvall med jämna mellanrum.

I IFK fanns en grabb från Sandviken, Mats Parling, som värvades av Gefle IF 1973. Och då det kom fram att de också behövde hjälp med fysioterapin så berättade Mats att Glenn pendlade från Kungsgården till Sundsvall för att göra samma jobb och det var väl onödigt när det var så mycket närmare till Gävle.

Nu blev det ändå så att snälle Glenn inte ville lämna IFK Sundsvall i sticket, så i början dubblerade han. Men så småningom kunde han koncentrera sig på Gefle. Han hade ju sin mottagning i Kungsgården att sköta också.

I 17 år skötte han om GIF-spelare, men så en dag ringde Hovan, det vill säga den dåvarande Brynäsläkaren Lennart Hovelius, och sa att nu är det väl dags för dig att jobba med en riktig sport.

Nu var det väl inte formuleringen i sig som fick Glenn att tacka ja utan mer det faktum att han såg upp till Hovan. En välkänd, närmast världsberömd, ortoped men också en glädjespridare av stora mått. Så svaraet blev ja. Men snälle Glenn ville ju inte lämna Gefle IF i sticket heller, så det blev en del överlappande där också. Fast till slut blev det Brynäs för hela slanten.

Och nu är det över. Ingen mer spelarbänk för Glenn Hellström. Och inga mer bussresor. I alla fall inte till hockeyarenor.

Hyllning av Glenn Hellström

Glenn Hellström kommer att hyllas i samband med SHL-premiären i Gavlerinken Arena torsdag den 20 september. Matchstart kl. 19.00.

Köp din biljett på >>> biljett.brynas.se

Vi ses i Gavlerinken!