Stor intervju med Bengtzén – som svarar på fansens frågor: ”Allt vi gör är för Brynäs skull”
Publicerad: 2018-09-05
Herr
Två matcher kvar på försäsongen – 10 dagar till seriepremiären i SHL. Nu berättar Stefan Bengtzén hur han ser på träningsmatcherna hittills, förklarar bakgrunden kring surret om spelsystemet och svarar på frågor från fansen. -Allt vi gör, spelare, ledare, sportchef, tränare med mera är för Brynäs skull. Vi ska göra det bästa vi kan för att vinna varje jäkla dag, säger sportchefen.

Det är drygt 24 timmar till nedsläpp i säsongens femte träningsmatch, Mora borta i Borlänge på torsdagskvällen.

Stefan Bengtzén och Brynäs IF har spelat fyra försäsongsmatcher.

Laget har vunnit en och förlorat tre.

Under ett längre snack berättar sportchefen hur han upplever första månaden av säsongen på is.

Hur ser du på det hittills?

-Vi är en inne i en del av försäsongen, den är ju inte slut än. Vi har bara spelat fyra matcher. Vi har blandat och gett resultatmässigt vilket har att göra med att vi har justerat en hel del i vårt spelsätt. Vi visste att det skulle kunna spela in.

3-1-segern mot Mora i Hofors visade ett Brynäs på väg åt rätt håll.

-Tar du Moramatchen så var det detaljer som såg bättre ut. Det gjorde en lite glad och det kändes som att det stämde bättre. Utan att sticka ut hakan kan jag tycka att vi var ännu bättre än det specifika resultatet i matchen, men det är inte heller det viktigaste på försäsongen. Utan det viktiga är prestationerna och utfallet av den prägel och spelsätt vi vill sätta på laget. Eftersom vi är i en förändringsfas så tyckte vi att vi gjorde klara framsteg där och att det var vi som styrde och ställde.

Men samtidigt har förlusterna mot AIK (0-4) och Färjestad (1-5) skapat frågetecken hos fansen.

-AIK-matchen har vi gemensamt satt ett streck över. Vår analys landade mycket i vår inställning till match och varför vi var där. Generellt tycker jag, och det är inget att sticka under stolen med, att vi kan fundera över hur mycket det ger SHL-lagen att möta allsvenska lag på försäsongen. Jag säger det med all ödmjukhet, det handlar inte om det. Men det blir likadant varje gång, vi får det aldrig att bli bra. De allsvenska lagen älskar att möta de SHL-lagen medan SHL-lagen inte gillar att möta de allsvenska. Sen kan man tycka att våra spelare ska vara professionella nog att komma till match med rätt inställning oavsett motstånd – och vi pratar självklart om det innan, men sen hamnar vi där ändå. Så AIK-matchen har vi dragit ett streck över.

-Fredagsmatchen (Färjestad) gör mer att vi får vända på lite plantor, som vi uttryckte oss efter matchen och något dygn efter. Vi får vända mer på det och utvärdera. Det såg inte bra ut, det tycker inte vi heller. Utifrån det kände vi att var tvungna att justera utifrån det vi hade tänkt och ändra en del saker i det. Där är vi nu. Vi har börjat femte veckan på is och jobbar därifrån.

Mycket av diskussionerna för tillfället handlar om spelsystemet.

Nu berättar Stefan Bengtzén hela bakgrunden.

Efter säsongen 16/17 där Brynäs utmanade HV 71 om SM-guldet i en intensiv finalserie radade laget upp segrar under försäsongen och CHL 17/18.

Men internt höjdes varningstecken.

-Jag har jämfört med förra säsongen där vi rullade på i finalskvalpet under försäsongen. Vi spelade massor av träningsmatcher, vann sex och hade ett kryss – men var inte nöjda med spelet. Ändå blev inte så mycket justerat, vi vann ju hockeymatcher och vaggades in i en falsk trygghet. Jag vet att såväl Roger (Melin) som vi andra sa det, att det känns inte riktigt bra. Men vi lyckades vända och vinna hockeymatcher och då säger alla att ”det är ju en styrka” och så hamnar man i lite av en falsk trygghet. Sen började serien och så vann vi inte matcher längre. Det handlade om att vi inte hade satt spelet riktigt. Nu har vi hamnat i ett läge där vi känner att vi inte har varit riktigt rätt på det, men agerar och vänder på plantorna. För att försöka så om och rätta till i en bättre tid. Det tycker jag är positivt.

Flera supportrar har mailat frågor till klubben och en är varför Brynäs övergav spelet som genererade en SM-final 16/17.

Situationen kan se enkel ut.

Men är desto mer komplex – då det exempelvis var samma spelsystem under tio raka förluster i inledningen av förra säsongen.

-Det är lätt att härröra till det som en gång varit positivt, men det kan finnas brister i det också. Vi förändrar inte bara för sakens skull. Vi testar för att vi ser en möjlighet att bli bättre och göra det svårare för motståndarna att ta sig igenom oss.

Redan i maj, innan sommaren, togs ett strategiskt beslut att försöka utveckla spelsystemet till 17/18.

Där och då inleddes processen tillsammans med spelartruppen.

-Vi började prata om det i början av maj och i teorilokalen. Om att sätta en nytt tankesätt. Sen har vi varit på is i en månad och övat in det där. Det har varit lite skriverier och prat om det, men det som har hänt är att vi har justerat litegrann i grundtänket. Större dramatik än så är det inte.

Många har fastnat för sifferuppställningen 1-3-1. Enligt Bengtzén är lösningen lite bredare:

-Vi har aldrig pratat om 1-3-1, det är en myt som någon har skrivit någonstans. Sen spelar siffran egentligen ingen roll.

Men nu kan du reda ut det en gång för alla?

-Ja, absolut. Det är inte ett renodlat 1-3-1-spel. Utan att krångla till det skulle jag säga att det var en mix mellan två olika spelmodeller. Och då kan man fråga sig varför vi gjorde så? Det är som jag varit inne på, vi kände att det fanns en möjlighet att utvecklas och bli svårare för motståndarna att möta.

-Tanken var att vi, utan att gå in jättedetaljerat, skulle tajta till det lite mer. Sen har vi haft svårt att väga av när vi ska gå och inte gå – man kan säga att det har blivit hämmat. En tänkande spelare blir en passiv spelare och passiva hockeyspelare är aldrig bra, framför allt inte i grundsättet Brynäs vill spela på med lite fart.

En fråga till från supporterleden. Förankrade den sportsliga ledningen det nya spelsystemet med spelartruppen innan det sjösattes?

-Självklart. Det är viktigt att alla vet det. De samtalen inleddes i maj och spelarna har varit med hela vägen. Vi har hela tiden pratat om tålamod och att vi ska våga prova. Sen kan man säga, vadå – ni höll bara på en månad? Jo, men en månad på is är ganska lång tid ändå och vi hade som sagt pratat om det i teorisalen sedan maj.

Direkt efter förlusten mot Färjestad i Karlskoga hade tränarstaben och Bengtzén ett snack med spelarna.

Sedan följdes det upp med ett möte i en av konferenslokalerna på hotellet där laget tillbringade sitt läger.

Efter en dialog mellan ledningen och spelarna togs sedan beslutet att justera grundidén inför 18/19.

-Det var ett möte med en inriktning på gårdagens match där vi frågade ”hur är läget, grabbar?”. För att lufta upp det lite. Det var väldigt bra och gick ganska fort ändå. Det fanns en stor enighet av både spelare och ledare.

-Vi har pratat med spelarna om att även om vi hade en idé att förändra i spelsättet så finns det ingen prestige i att göra det för någon enskilds skull. Allt vi gör, spelare, ledare, sportchef, tränare med mera är för Brynäs skull. Vi ska göra det bästa vi kan för att vinna varje jäkla dag, vi vill vinna matcher hela tiden. Samtidigt är det ett läge där spelarna kommer till ett eget ansvar också, det är ett givande och tagande och det tror jag att vi är ganska bra på – att vi har en öppen och givande dialog med spelarna. Jag tycker att vi hade en bra helg med bra snack som ett avstamp.

Brynäs har två träningsmatcher kvar att förbereda laget för seriepremiären borta mot Luleå den 15 september.

Först möter vi Mora borta i Borlänge (nedsläpp 18) på torsdagskvällen.

Sedan spelar vi genrep mot Timrå i Hudiksvall tisdagen den 11 september (nedsläpp 19)

-Nu har jag sett träningarna de tre dagarna den här veckan och jag upplever att jag ser en liten lättnad hos spelarna och att de känner igen sig mer i det som varit, säger Bengtzén.

-Under matchen i morgon (mot Mora) hoppas jag att alla kan se det jag såg ute på isen på träningen för någon timme sedan. En jäkla aggressivitet, fart och fläkt. Framför allt spelare som är passionerade och där det luktar seriestart på något vis. Det är dit vi är på väg, är min känsla.

Hur känner du nu: Är det tungt att behöva förändra det här testet som laget investerat tid i – eller kan du känna att det var och fortfarande är rätt att använda försäsongen till att testa nya vägar att bli bättre?

-Är det någon gång det är bra att vi testar och försöker utvecklas så är det nu. Det är aldrig något som bara rullar på. Vi kommer att förlora hockeymatcher i framtiden också och vi kommer att ha våra möten där vi diskuterar hur vi kan bli bättre. Det har alla lag. Det är så det fungerar. Det känns absolut inte tungt, det är en del av utmaningen i den här sporten.

Till sist, vilka känslor har du här och nu inför seriepremiären. Bara tio dagar kvar nu?

-Jag tycker att det ska bli jäkligt häftigt att åka upp till Luleå. Jag har en häftig minnesbild därifrån förra säsongen när vi åkte upp med en torsk i andra playoffmatchen och de bara skulle ta sig till kvartsfinal. Men vi åkte dit med en jäkla styrka, hade vunnit mycket mot dom under grundserien och slog sen ut dom. Så jag har en god minnesbild och vill bara att det ska bli lördag den 15:e.

OBS! Matchen mot Mora är framflyttad en timme och har nedsläpp 18.00.

Senaste nytt om spelartruppen.

Simon Bertilsson är tillbaka och tränar på is, men spelar inte av försiktighetsåtgärd

Daniel Mannberg och Johan Alcén är tillbaka i spel efter att ha vilat mot Färjestad.

Laguppställningen mot Mora

Målvakt: David Rautio (Tomi Karhunen)

Förstafemman: Niclas Lundgren, Ryan Gunderson, Jesper Boqvist, Joel Kellman, Nicklas Danielsson

Andrafemman: Lukas Kilström, Marcus Ersson, Danny Kristo, Jesper Jensen, Robert Kousal

Tredjefemman: Niclas Andersén, Eric Norin, Ludvig Nilsson, Jacob Blomqvist, Joachim Rohdin

Fjärdekedjan: Johan Alcén, Samuel Asklöf, Daniel Mannberg

Extra: Henrik Larsson, Emil Forslund

Kommunikationschef Kevin Johansson