Trots den tuffa starten - Brynäs plockade trepoängaren i sista grundseriematchen
Publicerad: 2019-02-02
Bra spel över de senaste matcherna men skral utdelning poängmässigt. Idag skulle denna trend få ett slut när Brynäs bortavann mot SDE Hockey med 3-1 - och samtidigt fastställde slutspelsmotståndaren.

SDE såg inledningsvis starkast ut och kunde trycka ned Brynäs i den egna zonen.

Det var också hemmalaget som skulle ta ledningen när en forward tog förde upp pucken längst sargen och distinkt stänkte in matchens första mål efter tre minuters spel.

Efter den tidiga kallduschen kunde vi dock lyfta upp spelet och skapa en del målchanser. Framför allt i Powerplay var det nära flera gånger om när hemmalaget i tät följd drog på sig två utvisningar precis efter målet.

Inget mål skulle falla där trots ett intensivt tryck med många avslut mot mål.

Även SDE skulle få möjlighet att spela numerärt överläge i slutet av perioden men Brynäs kunde stå emot spelövertaget och även kvittera i samband med att utvisningen tog slut.

Då var det Fanny Brolin som visade på bra bollsinne när hon styrde in ett avslut från Erika Grahm bakom SDE:s målvakt. Matchklockan stod då på 19:20 och lagen kunde gå till pausvila med ställningen 1-1.

Period nummer två kunde knappast ha börjat på ett bättre sätt. Endast 01:48 in på perioden tog vi tillvara på ett slarvigt byte från hemmalagets sida och ställdes i ett läge 3 mot 1.

Matilda Af Bjur bjöd på en riktigt elegant snurrfint och släppte pucken fram till Andrine Furulund, vars direktskott räddades av en storspelande målvakt. Men returen som följde blev för mycket och Kayla Gardner kunde prickskjuta in ledningsmålet.

Vi kunde därefter ta över allt mer av spelet och puckinnehavet.

I powerplay efter ett lagstraff för hemmalaget kunde Brynäs skapa mängder av målchanser när Ivana Bilic vandrade längst med blålinjen och avlossade flera vassa skott.

Det var ett helt annorlunda Brynäslag motför den första perioden. Detta innefattade även målvakten Sonja Van Der Bliek som bland annat stod för en väldigt fin parad i mitten av perioden när SDE kom till en sällsynt målchans.

Tredje perioden skulle inledas med en riktigt vass möjlighet för hemmalaget. En SDE-spelare bröt sig loss från Brynäsförsvaret och åkte sig till ett friläge. En aktiv försvarsklubba och en lugnt spelande målvakt i Van Det Bliek såg dock till att hålla ställningen oförändrad.

Halvvägs in i perioden i spel i numerärt överläge visade Cassandra Vilgrain vilken dynamisk spelare hon är när hon med blixtrande skridskoåkning tog sig förbi samtliga motståndare för att sedan vara millimeter från att kunna peta in pucken efter en fin dragning.

I efterdyningen av Vilgrains uppåkning fick Sarah Forster pucken på blålinjen. Hon siktade in sig på en nätmaska högt upp i krysset och sköt ett stenhårt skott med laserprecision - och ställningen var plötsligt 3-1 till Brynäs.

Resten av matchen spelades av enligt plan. Brynäs var disciplinerade och täta i egen zon vilket gjorde att SDE inte kunde skapa några riktigt farliga målchanser.

Slutresultatet blev 3-1 till Brynäs, vilket innebär att vi är klara för att möta Modo i kvartsfinalerna.

Den slutspelsserien börjar den 16:e februari och vi hoppas att det här härliga laget får starkt stöd när vi spelar hemma i Gavlerinken.

SDE Hockey – Brynäs 1-3 (1–1, 0-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (03.23) Amanda Titus (Julie Zwarthoed), 1-1 (19.20) Fanny Brolin (Erika Grahm).

Andra perioden: 1-2 (01.48) Kayla Gardner (Andrine Furulund, Matilda af Bjur)

Tredje perioden: 1-3 (08.14) Sarah Forster (Emelie Cordoba)

Skott: 8–7, 5–12, 11-13 Totalt: 24-32

Utv: SDE Hockey: 5x2 min. Brynäs: 2x2 min