Breit Hellman död
Publicerad: 2017-09-04
Brynäs
Brynäs IF har sorg. Breit Hellman, en av föreningens viktigaste ledare genom alla tider, har avlidit efter en tids sjukdom.

Brynäs IF har sorg. Breit Hellman, en av föreningens viktigaste ledare genom alla tider, har avlidit efter en tids sjukdom.

Breit Hellman spelade själv ishockey, fotboll och tennis i Brynäs på 1950-talet. Han visade redan vid 23 års ålder ledaregenskaper som ishockeysektionens starke man Thure Wickberg gillade, så Thure övertalade honom att sluta som aktiv och i stället hjälpa till med att bygga upp den nya organisation som Brynäshockeyn behövde. Thure skapade omkring sig en inre kärna som var densamma i många, många år – till och med sedan han själv avlidit 1974. Den bestod av Henry Jansson, Bo Hessel, Lennart Jansson och Breit Hellman. Breit var den siste av dem som var kvar i livet. Nu är alla fem borta.

I början var Breit Hellman lagledare och skötte mycket av det administrativa kring laget samtidigt som han i samråd med tränaren tog ut laget och lade upp träningen. Men efter ett par år fick Bosse Hessel ta över det ansvaret samtidigt som Breit blev huvudansvarig för att värva spelare.

Han arbetade som resande i oljebranschen och hade goda möjligheter att själv studera lovande spelare ute i landet. Dessutom umgicks han med många av spelarna i laget och tog till sig av deras synpunkter på vilka spelare i andra klubbar som skulle kunna bli förstärkningar. Det var många som samarbetade i projektet, men Breit Hellman hade sista ordet. Och han hade en mycket speciell förmåga att hitta spelare som passade in. Både som spelare och som personligheter.

– Han var en av de viktigaste personerna i klubbens historia, säger Inge Hammarström – som själv värvades till Brynäs av Breit Hellman och blev fyrfaldig svensk mästare, landslagsstjärna och NHL-proffs. Breit Hellman blev 84 år.

{!A}

Historieskribent Ulf Kriström