Gävlekille stannar i Brynäs IF — Linus Ölund förlänger med tre år
Publicerad: 2020-06-01
Herr
Född och uppvuxen i Gävle med IK Huge som moderklubb. Nu har Linus Ölund skrivit på ett nytt treårskontrakt Brynäs IF. — Jag älskar att spela i Brynäs, säger han.

Linus Ölund kom till Brynäs IF i junioråren och han var lagkapten i både U16, J18 och J20-lagen innan han säsongen 2016/17 tog klivet upp i seniorlaget på riktigt. Det blev succé och på två säsonger gjorde han 53 poäng, varav 24 mål, på 118 matcher inklusive slutspel.

Prestationerna gjorde att han inför säsongen 2018/19 åkte över till Nordamerika och Pittsburgh Penguins organisation. Men utlandsäventyret gick inte som han tänkt sig och inför förra säsongen återvände han till Sverige, Gävle och Brynäs.

— Linus är en kille som är härifrån och som vi alla har följt sen han var en liten pojk genom olika landslag, våra elitlag på juniorsidan och vårt seniorlag. Det är inte alltid det lättaste att åka över och han ville hem från Pittsburgh. Nu har han haft en ”komma hem-säsong” och vi tror mycket på honom framöver, säger Michael Sundlöv, herransvarig.

Den gångna säsongen registrerades centern för 14 (4+10) poäng på 49 matcher.

— Ja, vi hade kanske kunnat önska oss fler poäng av honom men han fick också några bortdömda mål och hade några fina tredjeassist som inte kommer med i statistiken. Linus är en klok och smart spelare som gör mycket jobb som kanske inte alltid syns, både i försvars- och anfallszon och han gör andra bättre. Han har haft en roll i första powerplay som han har gjort jättebra och detsamma gäller andra uppgifter som han har haft. Det är en spelare som tar väldigt stort ansvar på isen, säger Sundlöv.

För Ölunds del var det en självklarhet att spela vidare i Brynäs.

— Både jag och Brynäs vill samma sak och det är att jag ska vara här. Det känns helt rätt att stanna när både ledningen, tränare och lagkamrater vill att jag ska stanna. Att få höra sånt ger en extra boost och ännu mer vilja att göra något riktigt bra här hemma. Jag ska visa alla supportrar att jag kommer bli bättre varje år, jag ska visa att jag kommer från Gävle och jag ska visa att jag älskar att spela i Brynäs.

Avtalet är skrivet på tre år, över säsongen 2022/23. Samma kontraktslängd som för vår nye huvudtränare Peter Andersson.

— Jag har haft flera bra samtal med honom innan jag skrev på. Han vet vad han vill och vad han tycker, han kommer vara rak och ärlig och det tror jag att vi behöver. Det känns väldigt bra det här, säger Ölund.

Vad säger du om säsongen som var?

— Vi fick aldrig något flyt, varken jag själv eller laget. Vi hade perioder där vi spelade bra men kunde inte behålla det och sen kom det en dipp igen. För egen del kom jag igång helt okej, men sen kom hjärnskakningen och när jag kom tillbaka fick jag några bortdömda mål vilket sätter sig på självförtroendet efter ett tag.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong?

— Jag hoppas få ut mer i offensiven än säsongen som var. Vi får se var jag kommer spela och vem jag kommer spela med men Peter tror mycket på mig och han har en plan för mig över tre år och den tror jag på. Sen kommer Ove (Molin, spelarutvecklare) ge mig mycket med detaljträningen han ska köra.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist