• Huvudsponsorer

Karhunen stannar hemma från roadtripen – det händer nu i målvaktsfrågan

29 november 2018 09:49
Herr

Tomi Karhunen har inte rest med laget till Göteborg. Målvakten har fått tillåtelse av Brynäs att förhandla med andra klubbar. — Då är det ingen bra situation för varken honom eller oss att han är låst vid att vara ute på roadtrip, säger Andreas Dackell, tf. sportchef.


Vid 8.15 torsdag morgon reste Brynäs spelartrupp mot Scandinavium.

Vilket är starten på en torsdag-söndag-roadtrip som går via Göteborg till Skellefteå och sedan hem till Gävle på söndag.

Finländske målvakten Tomi Karhunen har inte rest med laget. Andreas Dackell berättar varför:

— Tomi har fått tillåtelse av Brynäs att förhandla med andra klubbar och kommer troligtvis att signa för ett nytt lag inom en nära framtid. Då är det ingen bra situation för varken honom eller oss att han är låst vid att vara ute på roadtrip. Hade Tomi åkt med och signat i dag så hade han inte kunnat delta i matchen vilket hade lämnat oss med bara en målvakt. Därför har Tobias Forsgren rest med laget i stället, säger Brynäs tillförordnade sportchef.

Brynäs hamnade i en speciell målvaktssituation redan i somras.

Då stod det klart att nyförvärvet Joacim Erikssons knäskada var värre än befarad och klubben tvingades ut på marknaden för att söka ett tredje målvaktsalternativ.

Det landade sedan i att Tomi Karhunen signades.

— Samtidigt visste alla inblandade redan då att Jocke skulle komma tillbaka runt december-januari, och nu är den dagen här, säger ”Dacke”.

En situation med tre kontrakterade och spelklara målvakter har inte varit ett alternativ.

— Ett läge med tre målvakter varav en som suttit på läktaren hade inte varit en bra situation i omklädningsrummet. Då är jag övertygad om att någon målvakt hade velat flytta härifrån i vilket fall som helst.

Brynäs sportsliga ledning har analyserat situationen både sportsligt och ekonomiskt.

Och fattat ett beslut att det är David Rautio och Joacim Eriksson som kommer att konkurrera om målvaktsposten i Brynäs resterande del av säsongen.

— Vi vet vad David har gjort för oss under sina säsonger i klubben. Han har varit här i några år och spelat bra för oss. I dagsläget har han inte stått under den nya ledarstaben med det nya spelet. Han hade en kanonmatch borta mot Örebro där han höll nollan. Efter det skulle han ha stått under nya ledarstabens första match borta mot Malmö men åkte på nackspärr på vägen dit. Sedan dess har vårt försvarsspel blivit mycket bättre. Nu får David en chans att återigen visa vad han kan, vi vet vad han går för och vi litar på honom. Dessutom är David en omtyckt spelare i gruppen, säger Dackell.

Ambitionen att inte behålla tre kontrakterade målvakter rör inte endast målvaktspositionen.

Utan ger också bättre ekonomiska möjligheter att förstärka spelartruppen på andra positioner.

— Rent ekonomiskt skulle vi kunna ha tre kontrakterade målvakter i truppen, men då skulle det betyda att vi tappar kraft att förstärka offensivt och att även kunna ha beredskap om vi skulle åka på någon ytterligare skada eller om något oförutsett skulle inträffa under resterande del av säsongen.

— Vi har sagt sedan tidigare att vi haft pengar för att ta in en spelare som ska göra skillnad offensivt. Sedan är det även en ekonomisk uppsida på att det är just Tomi som lämnar, vilket då innebär att vi får mer kraft till att kunna göra ytterligare något under säsongen. Vår bedömning är att det gynnar oss mer, sett över hela säsongen och förhoppningsvis ett långt slutspel, att göra på det här sättet.

En farhåga som diskuteras bland våra supportrar är osäkerhetsfaktorn kring om Joacim Eriksson skulle få bakslag på sin skada. Hade det då inte varit bättre med att behålla tre målvakter?

— Saker kan alltid hända i elitidrotten och inom hockeyn. Det går inte att planera för alla ”vad händer om?”. Det är som jag sa tidigare, en situation med tre kontrakterade målvakter där alla är tillgängliga för spel och en måste sitta på läktaren är ingen bra lösning för spelarna – eller vår möjlighet att förstärka laget på andra positioner.

Joacim Erikssons tidigare skadade knä är helt läkt och fullt friskförklarat av läkare.

Nu fortsätter planen för hans kommande comeback.

— Jocke har fått klartecken av sin läkare sedan i måndags att allting har läkt och att han kan gå för fullt igen. Han fortsätter att följa den planen som vi satt upp sedan start – och kommer närmare och närmare spel hela tiden.

Vilka lärdomar drar Brynäs av den här situationen för att inte hamna i samma läge en gång till?

— Vi har självklart analyserat hela den här situationen från Jockes skada till där vi är i dag på ett självkritiskt och noggrant sätt. Oavsett målvakt, back eller forward så håller vi, inom vårt stora strategiarbete med kommande treårsplan, på att titta på ett sätt att involvera vårt eget fysteam på ett tydligare sätt i kommande spelarrekryteringar. Det är ett viktigt arbete som förstås blir extra belyst i och med den här situationen under nuvarande säsong.