Brynäs IF räcker över check på 500 000 kronor till Skutskärs SK
Publicerad: 2020-01-16
Brynäs
Victor Söderströms resa i Brynäs IF är unik. Därför räckte föreningen under torsdagskvällen 16 januari 2020 över en check på en halv miljon kronor till backens moderklubb Skutskärs SK. — Det är första gången i föreningens långa historia det här sker, säger klubbdirektören Michael Campese.

När en svensk spelare skriver NHL-kontrakt aktiveras två utbetalningar.

Dels en summa till den klubb eller de klubbarna spelaren i fråga representerat de fyra senaste säsongerna. Har spelaren exempelvis gjort två säsonger i klubb X och två i klubb Y utgår 50 procent av summan till klubb X och 50 procent till klubb Y och så vidare.

Dels utgår också en utbildningsersättning till spelarens moderklubb.

När Victor Söderström draftades i förstarundan som nummer åtta totalt, och sedan skrev på NHL-kontraktet direkt, inträffade en unik situation för Brynäs IF.

Det var första gången som en spelare ur Gästrikemodellen (där moderklubben Skutskärs SK ingår) flyttade till Brynäs IF som underårig, och draftades för att sedan skriva kontrakt direkt.

Eftersom den delen av NHL-avtalet som baseras på de fyra senaste säsongerna aktiveras från den tidpunkt kontraktet skrivs innebär det att Victor hade gjort sina fyra senaste säsonger i Brynäs IF. Med anledning av att han anslöt till föreningen ett år "för tidigt".

Enligt den normala proceduren skulle backen ha representerat Skutskärs SK det första av de fyra åren, vilket betyder att SSK per automatik skulle tilldelats 25% av avtalets värde.

Detta har Brynäs IF valt att adressera och åtgärda. Under torsdagskvällen och SHL-matchen mot Färjestad överräckte föreningen en check värd 500 000 kronor till Skutskärs SK och ordföranden Petrus Jansson.

— Trots vår förenings långa, anrika historia och med alla spelare Brynäs IF och Gästrikemodellen fostrat till NHL så är det här första gången just den här situationen inträffar. När Victor skrev sitt kontrakt kände vi därför att vi behövde rätta till det ekonomiska i det och har därför fört över ett belopp till Skutskär som motsvarar det året han normalt hade spelat där, säger Brynäs IF:s klubbdirektör Michael Campese.

Petrus Jansson:

— Vi är otroligt stola över Victor, han är ett riktigt fint föredöme för våra ungdomar och SSK.

Hur ska Skutskärs SK hantera pengarna?

— Det är väldigt mycket pengar för Skutskärs SK och vi skall hantera dessa långsiktigt, hållbart och med en sundhet. Dessa pengar skall ”öronmärkas” med specifika stadgar och villkor för att fortsätta utveckla våra ungdomar och ledare, skapa ännu bättre förutsättningar samt öka tillgängligheten för att spela hockey i Skutskärs SK.

Kommunikationschef Kevin Johansson