Tjeckisk landslagsforward till Brynäs IF: ”Hjälpa oss till slutspel”
Publicerad: 2019-02-14
Från KHL till Gavlerinken. Tjeckiske landslagsforwarden Rudolf Cerveny är klar för Brynäs IF. — Han ser fram emot att komma hit och hjälpa oss till slutspel, säger sportdirektören Andreas Dackell.

Brynäs IF genom sportdirektören Andreas Dackell och rådgivaren Inge Hammarström har följt spelarmarknaden över vintern.

Nu landar det i en forwardsvärvning.

29-årige Rudolf Cerveny lämnar slovakiska KHL-klubben Slovan Bratislava för att slutföra säsongen i SHL.

— Det är en tjeckisk landslagsspelare som gjort landskamper under de tre senaste säsongerna. Senast blev han inkallad nu till Beijer Hockey Games. Vi har fått goda referenser via vårt kontaktnät i Tjeckien och vår bedömning är att det är en spelare som kommer att höja standarden i vår trupp, säger Dackell.

Cerveny slog sitt personliga poängrekord säsongen 17/18 med 21+17=38 poäng på 48 matcher i tjeckiska ligan.

Därifrån bytte han upp sig en nivå till KHL.

Den här säsongen har han registrerat 11+12=23 poäng på 57 matcher i Bratislava efter att ha gjort mål i sin avskedsmatch under onsdagen. Med det lämnar han klubben som tvåa i lagets interna poängliga.

— Han är framför allt en smart hockeyspelare. Riktigt duktig tekniskt, men framför allt smart. Sedan har han erfarenheten också.

Kontrakt gäller säsongen ut och den tjeckiske forwarden debuterar borta mot Timrå på lördag.

Det finns en klar ambition att spela honom tillsammans med tjeckiske landsmannen Robert Kousal.

— Självklart är det ett plus att få in ytterligare en tjeckisk spelare med tanke på att vi redan har Kousal i truppen. De känner igen varandra sedan olika landslagssammanhang. Vi tror att de kan göra det bra i samma omgivning, säger Dackell.

Varför väljer han att lämna KHL för att avsluta säsongen i Sverige?

— Laget där han är i dag har gått dåligt under säsongen, ligger i botten av KHL och kommer inte att gå till slutspel. Han ville gärna ha en ny utmaning här på slutet av säsongen och ser fram emot att komma hit och göra avtryck och hjälpa oss till slutspel.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist