Brynäs utnyttjade inte chanserna när Luleå vann
Publicerad: 2018-02-08
Herr
Inställningsmässigt är det bra. Alla krigar och kämpar. Vi har otroligt många lägen att kunna göra mål

Det fanns förstås inte i Tommy Sjödins gameplan att starta upp matchen med ett boxplayspel. Men så blev det. Bara 35 sekunder tog det och så var det numerärt överläge för Luleå. Nästan direkt lyckades Daniel Mannberg och Jonathan Granström fixa en hygglig chans trots en man mindre. Men resterande del av boxplayspelet förlades helt i Brynäs försvarszon. Det var nära ett ledningsmål för hemmalaget men åter triumferade Brynäs utmärka box och det kändes som att det var riktigt viktigt. Ett så tidigt underläge hade kunnat ställt till det för hela kvällen.

Perioden i övrigt visade ett Brynäs som alltmer tog sig in i matchen och jämnade ut spelet. Det skapades lägen åt båda håll och det bjöds på småtrevlig underhållning. Drew Miller gladde med en helt utmärkt inledningsperiod och var inblandad i mycket. Både offensivt och kanske framför allt i boxplayspelet. Han hade en skott i ribban mitt i perioden och utstrålade energi.

När Brynäs med drygt tre minuter kvar drabbades av det andra boxplayläget var Drew inne och stressade rejält när Luleå skulle bygga anfallsspel från egen zon. Det gav hemmalaget så pass stora problem att pucken blev kvar i deras defensiva zon och gav en påpasslig Johan Alcén läge att göra mål.

{!D}

David Rautio var åter i målet och åter gjorde han en bra match. Det går inte att lasta honom för något av de tre målen.

Brynäsledning i boxplay och övertag 9-8 i skottstatistiken trots spel i numerärt underläge två gånger. Det var knappast så "Bulan" hade tänkt sig den första perioden.

Mittenperioden blev inte lika bra spelmässigt. Spelet var lite mer hafsigt och misstagen blev fler från båda lagen. Det var långa spelsekvenser utan avblåsning och matchen stod och vägde. Johan Alcén var involverad i mycket som skedde och var också nära att kunna göra 2-0 efter ett fint samarbete med Christopher Liljewall. Men istället vände Luleå spelet och det var bara stolpen och ett fint hemjobb från Liljewall som hindrade Brynäsbekantingen Johan Harju från att kvittera.

Men ett hemmamål skulle komma. Brynäs tappade alltmer egen blå och låg lite för långt från Luleås spelare. Detta gav hemmalaget stora isytor att operera på. Till slut höll det inte och Einar Emanuelsson kunde kvittera. Efter det målet tog Luleå över mer av spelet. Men med tre minuter kvar kom Brynäs riktigt fina chans till att åter ta ledningen när Luleå hamnade i ett tre mot fem läge i nästan en och en halv minut. Detta var sjätte gången på ganska kort tid som Brynäs fick chansen i spel fem mot tre. Men liksom vid de tidigare försöken blev det inte heller denna gång något mål. En del skott från backarna kommer, men inget spel över centrallinjen som tvingar målvakten till sidledsförflyttningar.

Med likaläge på ett inleddes den tredje perioden. Där tog hemmalaget kommandot och det kändes som att de kröp allt närmare ett ledningsmål. Den känslan visade sig också vara korrekt. David Rautio stred bra i målet och höll Brynäs kvar i matchen länge men med åtta minuter kvar fick han kapitulera. Men det krävdes granskning av det Luleåmålet innan det godkändes eftersom David sattes ur spel alldeles innan pucken gick i mål.

Därefter blev det att jaga en kvittering, men det var Luleå som kunde utöka till 3-1 då Daniel Sondell fick fritt läge framför Brynäs mål. Då var det bara drygt fyra minuter kvar och en tuff uppförsbacke för Brynäs. Tommy Sjödin chansade med att plocka ut Rautio med 1.20 kvar och det lyckades så till vida att med tolv sekunder kvar att spela reducerade Jacob Blomqvist. Men närmare poäng kom aldrig Brynäs.

{!A}

Jacob Blomqvist stred bra och fick till slut göra mål denna kväll. Men det kom tyvärr lite för sent för att Brynäs skulle ha en rimlig chans att ta matchen till förlängning.

-Inställningsmässigt är det bra. Alla krigar och kämpar. Vi har otroligt många lägen att kunna göra mål. Men samtidigt släpper vi till massor av chanser. Det blir lite slarv och de får 2-1. Sedan trycker vi på så mycket vi kan men vi blottar oss lite bakåt och de får 3-1. Det blev lite för mycket att ta ikapp på slutet, säger Jacob Blomqvist direkt efter matchen.

Nu blir det att ladda om och ställa in siktet på lördagens match i Jönköping mot HV71.

Luleå HF-Brynäs IF 3-2 (0-1,1-0,2-1)

Skottstatistik 31-26 (8-9,10-8,14-9)

Utvisningar: LHF 3x2 min BIF 3x2 min

Publik: 4537

Brynäs mål: 0-1 Johan Alcén assist Drew Miller i spel fyra mot fem (17.22) 3-2 Jacob Blomqvist assist Jesper Boqvist/Jonathan Granström i spel 6 mot 5 (59.48)