En bra start förstärker – ny rekrytering ska utveckla regionen: ”För hela Gävleborg”
Publicerad: 2020-09-14
En bra start
En bra start växer. En ny tjänst – möjliggjord av vår huvudpartner Länsförsäkringar Gävleborg – kommer att göra En bra start till en större aktör i hela regionen. — Samhällsutmaningarna som finns bland barn och unga i Gävle finns överallt i vår region. Tillsammans med våra partners och regionala nätverk ska vi nu växla upp och tydligare jobba för och i hela Gävleborg, säger Johan Cahling, direktör för hållbarhet och varumärkesutveckling.

I osäkra tider är det många verksamheter som blir försiktiga och passiva.

Men En bra start bromsar inte.

Tillsammans med våra partners gör vi raka motsatsen - vi accelererar.

Och nu, som ett led i att bli större och att kunna göra mer för fler har vi förstärkt organisationen med rekryteringen av Jakob Westerlund som regionalt utvecklingsansvarig.

Syftet med rekryteringen är att vidareutveckla En bra start till en större aktör i hela Gävleborgsregionen. Målet är att göra En bra start till en ännu starkare regional kraft, en kraft som utmanar traditionella arbetssätt och som utvecklar och sprider nya modeller för att möta aktuella samhällsutmaningar i Gävleborg och norra Uppland.

— En bra start ska driva och skapa samverkan över gränser mellan föreningsliv, näringsliv och kommuner så att fler barn får en bra start i sina liv, det är vårt mål och anledningen till att vi anställt en regionalt utvecklingsansvarig. Vi växlar upp regionalt, och då krävs en person som ansvarar för den utvecklingen. Att agera i fler kommuner i regionen är också en mycket viktig pusselbit för flera av våra största partners, däribland Länsförsäkringar Gävleborg, som verkar i hela länet, säger Johan Cahling.

► LÄS MER: Säsongsstart för En bra start – som växlar upp i en annorlunda värld: ”Vi vill utvidga och bli större”

Rekryteringen har gjorts möjlig tack vare en inledande finansiering från vår huvudpartner Länsförsäkringar Gävleborg. En punktinsats från Länsförsäkringar som ligger utanför deras huvudpartneravtal för att möjliggöra att En bra start ska komma igång med utvecklingsarbetet i närområdet.

Länsförsäkringar har varit med från starten av En bra start 2014, och sitter i styrgruppen och är en viktig nyckelspelare för En bra starts verksamhet.

— Det är en självklarhet för oss att engagera oss stort för barn och ungdomar. Vi som företag vill göra vad vi kan för att så många barn som möjligt ska må bra, känna gemenskap och utveckling. En trygghet som vi alla vinner på, barnen är ju vår framtid, säger Per-Ove Bäckström, vd för Länsförsäkringar Gävleborg, och fortsätter:

— Tillsammans har vi jobbat fram den här sociala verksamheten där föreningar, företag och aktörer i samhället samverkar. Vi vet vad Brynäs IF och En bra start gör varje vecka för våra barn och ungdomar och vad det betyder - och det här vill vi nu på allvar utveckla vidare i flera kommuner i vårt län.

► Läs mer om våra partners genom att klicka här!

Jakob Westerlund kommer närmast från en tjänst som distriktschef för Gästriklands Innebandyförbund. Han har därmed länge samverkat med En bra start i många frågor. Inte minst i arrangerandet av aktivitetsdagen Playday.

— Rekryteringen av just Jakob i rollen som regionalt utvecklingsansvarig känns så rätt. Genom sin tidigare tjänst har han redan god kännedom om regionen och dess olika samhällsutmaningar avseende barns och ungas välmående och framtid. Han har även ett stort upparbetat nätverk i regionen, så förutsättningarna för att kunna göra relativt snabb skillnad är goda, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef för En bra start.

En av de huvudsakliga uppgifterna för Westerlund kommer vara att implementera En bra starts aktiviteter såsom ”Ledarskapsakademin” och ”Kompissnack” runtom i regionen i samspel och dialog med närings- och föreningslivet samt med kommuner.

— EBS har etablerat en långsiktig värdegrundsstrategi där främst föreningar och skolor samverkar för att öka kunskap om barnkonventionen och kamratskap, där till exempel kompissnack och ledarskapsakademin är avgörande inslag. Här kommer Jakob att få en stor roll, säger Dalborg.

Det är just via aktiviteten Kompissnack som En bra start träffar allra flest barn. Våra aktivitetsansvariga träffar flera gånger i veckan barn i olika skolor och förra läsåret mötte vi 12 746 barn.

En siffra som Westerlund nu ska bidra till att öka ytterligare.

— Det känns som ett stort privilegium att vara med och driva utvecklingen av En bra start. EBS har tagit många kliv i Gävleområdet och nu ska vi fortsätta att ta initiativ för att få föreningslivet att blomstra i hela regionen. Att nå ut till ännu fler ligger helt rätt i tiden och det blir både roligt och inspirerande att leda det arbetet, säger Westerlund.

Westerlund är 27 år och kommer från Gävle. Efter avslutade studier i Stockholm vände han hem och han har de senaste fem åren arbetat för Gästriklands Innebandyförbund, de två senaste som distriktschef.

— På förbundet har vi arbetat för att vara en nationell pionjär inom innebandyrörelsen kring utmaningar som att få fler barn och ungdomar i rörelse, ge barn en aktiv och meningsfull fritid och att ge dem en trygg uppväxt med idrotten som en berikande del av livet. På det sättet har vi haft mycket gemensamt med En bra start som också är en pionjär inom dessa frågor. Att ansluta till En bra start och Brynäs IF är en väldigt inspirerande miljö att bli en del av, säger Westerlund.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist