Välkommen till Brynäs IF, Hannes Björninen
Publicerad: 2022-04-28
SHL
Säsongens första nyförvärv kan presenteras när den finska landslagscentern Hannes Björninen, med meriter från spel i både VM och OS, ansluter till Brynäs SHL-lag. – Hannes är en tvåvägscenter med starka ledaregenskaper och som samtidigt kan producera poäng, säger sportchef Johan Alcén.

Hannes Björninen, 26 år, är född i Lathi, Finland, och har stadens lag Pelicans som moderklubb. Bortsett från en kort sejour i KooKoo i ungdomsåren och spel i KHL med Jokerit senaste säsongen så har han varit Pelicans trogen genom hela karriären.

På sina 357 matcher i finska Liiga har Hannes producerat 177 poäng, en produktion som ökat kraftigt de senaste åren. Säsongen 2020/21 stod han för 47 (16+31) poäng på 49 matcher i Pelicans.

Nyligen avslutad säsong blev det som nämnt spel i Jokerit i KHL (21 poäng på 43 matcher) fram till ligan avbröts och säsongen fortsatte och avslutades i Pelicans (7 poäng på 13 matcher).

– I Hannes får vi in en tvåvägscenter med starka ledaregenskaper, meriter på landslagsnivå och en tekare av högsta klass. Han är mitt i karriären och kommer till oss för att ta nästa steg, säger sportchef Johan Alcén.

Kontraktet är skrivet över de kommande två åren, vilket innebär spel i den rena dräkten till minst 2024.

– Det känns riktigt bra att få in Hannes till laget och föreningen. Han kommer bli en viktig karaktär i vårt framtida lagbygge och står för allt som både medspelare, tränare och supportrar uppskattar, säger Johan Alcén.

På landslagsnivå har Hannes hunnit med att vinna både VM-silver 2021 och OS-guld under senaste turneringen 2022 – där han även gjorde finalens matchavgörande 2-1 mål.

Nu väntar spel i Gävle och Brynäs kommande åren.

– Jag har bara hört bra saker om Gävle som hockeystad, om Brynäs som förening och vet att det är ett bra lag. Det här känns som helt rätt steg för mig att ta för min utveckling som spelare, men också för min utveckling som person, säger Hannes Björninen och fortsätter:

– Nu ser jag fram emot nästa säsong och ska göra allt jag kan för att hjälpa laget vinna matcher.

Som hockeyspelare beskriver sig Hannes som mångsidig.

– En spelare med kvalitéer i såväl defensiven som offensiven, en hårt arbetande tvåvägscenter helt enkelt. Om jag skulle peka ut några specifika styrkor skulle det vara special teams, tekningar och mina ledaregenskaper. Jag vill ständigt utvecklas och bli bättre på allt.

Brynäs IF