• Huvudsponsorer

Brynäs IF värvar back från KHL

23 mars 2020 14:27
Herr

Två SM-guld på meritlistan, senast hos Dinamo Riga i KHL. Nu har Kristofer Berglund tecknat ett tvåårsavtal med Brynäs IF. — Det är en sådan spelare som är grymt jobbig att möta i motståndarlaget, säger herransvarige Michael Sundlöv.


SHL har för närvarande utfärdat en rekommendation kring att kontraktera spelare och ledare - som Brynäs IF:s styrelse valt att följa. Men innan rekommendationen utfärdades hade Brynäs IF signerat spelaravtalet som offentliggörs nu i dag.

Därför kan Brynäs IF i dag presentera första nyförvärvet till säsongen 20/21.

Backen och dubble SM-guldmedaljören Kristofer Berglund har tecknat ett tvåårskontrakt som håller honom i föreningen över säsongen 21/22.

— Kristofer är som en duracellkanin. Han är otroligt jobbig att möta som motståndare, så det kommer bli oerhört skönt och jäkligt nyttigt att ha honom i vårt lag framöver. Han har en otroligt intensiv spelstil och har lagt på sig mycket rutin genom alla sina år i SHL och nu senast i KHL, säger Michael Sundlöv.

Kristofer Berglund har gjort elva säsonger i SHL för Luleå, Färjestad, Växjö och HV71. Efter fem år i Jönköping flyttade han och familjen till lettländska huvudstaden Riga för spel i KHL-klubben Dinamo Riga. Därifrån vänder familjen, som har sin bas i Umeå, hem igen.

Vilken roll ser du för honom i Brynäs IF?

— Han har en grym självinsikt och vet precis vilken typ av spelare han är och vad han är bra på. Han kommer kunna bära mycket istid och spela alla typer av byten i fem mot fem. I special teams är han mer en boxplay- än powerplayback. Det är en oerhörd lagspelare som kommer till jobbet varje dag, han är väldigt bra tränad och vi vet vad vi kommer få av honom både på och utanför isen, säger Sundlöv.

Kristofer Berglund med familj var i Gävle för att bekanta sig med föreningen under förra veckan. Nu startar ett nytt kapitel i hans hockeykarriär.

Varför valde du Brynäs IF?

— Brynäs visade ett intresse, och det är roligt att folk vill ha en och tror på en. Jag vill spela på ett ställe där folk vill att jag ska spela.

Vilken spelare kan Brynäs supportrar förvänta sig att se på isen?

— Jag är väl ingen flashig spelare. Jag vill göra ett bra jobb för de som tagit hit mig, för fansen och för laget. Jag vill ha en hög lägstanivå och göra mina lagmedlemmar bättre.

Är tvåvägsback ett rättvist epitet?

— Ja, det tycker jag. Det är inga toppar eller bottnar sådär, utan jag gör det jag blir tillsagd och vad de tycker att jag ska göra. Det är olika från klubb till klubb och tränare till tränare. Jag brukar anpassa mig. Det är tränaren som styr hur vi spelar. Jag har varit i SHL i elva år och Micke har sett mig genom åren han varit i Brynäs, Modo och Karlskrona. Jag tror att klubben vet vad de har värvat.

Berglund adderar en fysisk uppsida till Brynäs backbesättning.

— Jag tycker det är roligt, både att få och ge stryk. Nu är jag ju liten, så jag passar på när de inte ser mig, haha. Det är en stor del av hockeyn som börjar försvinna, men jag tycker fortfarande att det är kul. Jag försöker vara i vägen så mycket som möjligt och sedan ta dom när jag kan. Kristofer Berglunds påskrift blir kontrakt nummer 18 i spelartruppen till nästa säsong. Totalt är nu en målvakt, sex backar och 11 forwards kontrakterade.

Hur ser du på det lagbygget du ansluter till?

— Jag vet att vi har en av seriens bästa toppar. Det handlar väl om att tajta till det litegrann och ge topparna chansen att vinna matchen åt oss. Alla lag har de spelarna och det handlar mycket om att vi andra spelar ett bra lagspel och ger dem möjligheten att avgöra. Det har exempelvis Ryan Lasch gjort för Frölunda i powerplay i många år nu, men samtidigt har de haft ett otroligt bra grundspel från övriga laget också.

Länk till Berglunds spelarprofil på eliteprospects.com.

Hela kontraktsläget i Brynäs IF hittar du här!