Åke Lilljebjörn klar som damansvarig för Brynäs IF
Publicerad: 2017-07-18
Dam
Brynäs IF presenterar idag Åke Lilljebjörn som ansvarig för föreningens damverksamhet.

Brynäs IF presenterar idag Åke Lilljebjörn som ansvarig för föreningens damverksamhet. Tjänsten som damansvarig innebär att Lilljebjörn kommer vara damlagets huvudtränare, sportchef och ansvarig för verksamhetens utveckling.

-Det känns jättekul att välkomna Åke hem till Brynäs igen. Med honom får vi en väldigt erfaren person med massor av år inom elithockeyn. Åke känns som en lugn och trygg ledare och vi är glada att han börjar hos oss i augusti säger Johan Stark, klubbdirektör Brynäs IF.

Åke Lilljebjörn har en gedigen erfarenhet inom hockey, både som spelare och som ledare. Lilljebjörn är född och uppvuxen i Ludvika. Under sin elitkarriär spelade han i Brynäs IF, AIK, Frölunda och Leksands IF. Vid 41 års ålder avslutade Lilljebjörn sin spelarkarriär men har sedan dess haft uppdrag som tränare, ledare och målvaktstränare.

-Jag är glad att jag får förtroendet, det känns kul att återvända till Brynäs IF. Det är som om att cirkel är sluten, min elitkarriär började på allvar när jag kom till Brynäs IF för spel 1981, och jag trivdes väldigt bra i Brynäs IF. Nu tar jag mig an den nya rollen med ödmjukhet, stolthet och ett stort engagemang. Brynäs har en makalös historia, som jag känner en stor stolthet över och nu vill jag bidra till att skapa ny historia säger Åke Lilljebjörn.

Lilljebjörn är sedan flera år bosatt i Gävle och redan den 7 augusti gör han sin första arbetsdag som damansvarig. I skrivande stund har Lilljebjörn ännu inte hunnit träffa truppen, men Lilljebjörn tycker att truppen ser mycket spännande ut:

-Ja jag vet inte så mycket om truppen ännu, men det jag har hört från ledningen är att det är enormt engagerade spelare som har tagit ställning och är med på den nya satsningen som föreningen gör och det känns spännande. För mig ligger utmaningen i att arbeta för att bidra med mina erfarenheter och ledarskap på bästa sätt. Dessutom är det ju extra kul att truppen har många landslagsmeriterade spelare.

Vilken typ av hockey förespråkar du?

-Kortfattat kan jag beskriva det som en tempofylld och skridskostark ishockey, det spelsättet älskar jag. Det är också då som varje spelares unika kvaliteter kommer fram, var och en får nyttja sitt spelsinne och det blir ett roligt spelsätt. Men i detta ligger också vikten av att arbeta fram en grund som bas, det är viktigt att vi känner oss trygga i vårt försvarsspel.

Tidigare i din karriär var du målvakt, hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

-Som målvakt var jag en känslomänniska, jag utveckla en förmåga att känna av situationer och läsa spelet, samtidigt var jag skridskostark och det blev en lyckad kombination för mig. Ett roligt minne från mina första säsonger i Brynäs IF, är att jag parallellt med A-laget även fick spela med juniorerna och där spelade jag som utespelare för att ytterligare utveckla mina skridskokunskaper. På den tiden var målvaktsspelet annorlunda och det handlade mer om att vara skicklig på skridskor än vad det gör idag för en målvakt.

En längre intervju med Åke Lilljebjörn kommer här på hemsidan i augusti.

Kommunikationschef Elin Levin
Huvudpartners
Officiella Partners