Nu spolas isen
Publicerad: 2014-07-09

Ute visar termometern på 25 grader varmt och solen strålar från en klarblå himmel. Men när man kliver in i Gavlerinken Arena möts man av en sval bris. Och svalare kommer det att bli då man just nu lägger isen inför säsongen. Vi passade på att prata lite med Ove Lundin, som är en av dem som är med och lägger isen i år. 

Hallå där Ove! Många semesterfirare har lugna dagar just nu, men här är det full fart.
– Jajamän, här finns det massor att göra. Många tror att det är lågsäsong här, men det är nu vi lägger grunden inför säsongen.

Ni spolar isen för hand, varför?
– Dels för att det blir en finare is då. Sedan är det för att vi vill få till en bra grund-is innan vi åker ut med ismaskinen. Är isen för tunn då så kommer det bli märken efter dubbdäcken.

 

Hur tjock är isen?
– Innan vi åker ut med ismaskinen vill vi att den ska vara runt 2-3 cm. När den sen är klar ligger den runt 3,5-4 cm.

SHL-loggan ligger på plats redan, är det svårt att placera ut märken och reklamen?
– Nej, men det kräver sin tid och noggrannhet. SHL-loggan kom i ett stycke. När det är större märken så brukar de komma i fem delar. För att få fast dem på isen så ser vi först till att vi har en bra grund-is att lägga ut dem på. Sedan sprutar vi på vatten och tar hjälp av en gummiskrapa för att få den att ligga plant mot isen utan luftbubblor.

Reklamen lägger ni på senare, hur får ni fast den när isen redan är ”klar”?
– Det vi får göra då är att vi hyvlar ner isen där reklamen ska ligga. Sedan gör vi på samma sätt som med SHL-loggan. Vi lägger ut delarna, vattnar och ser till att det ligger plant och sedan fryser vi ordentligt.

Isen ni lägger nu ligger under hela hockeysäsongen. Hur underhåller ni den under året?
– Förutom jobbet som vi gör med ismaskinerna dagligen så har vi isvård en gång i veckan. Då hyvlar vi isen och fräser runt kanterna för att få till perfekt is. Det är i kurvorna vi får fräsa mest eftersom det är där mycket av vattnet samlas.

Sommarhockeyskolan drar igång nästa vecka och pågår i tre veckor, hur ser det ut då för er?
– Då blir det fullt jobb på isarna i både A- och B-hallen. Efter varje pass ska det spolas, så det blir från tidig morgon till sen kväll.

Hur lång tid tar det att få isen klar?
– Det tar ungefär en vecka. Vi började förra fredagen och har lite kvar nu innan den är helt klar.

Marianne Andersson
Huvudpartners
Officiella Partners