Stefan Bengtzén: ”Varit otroligt häftigt med allt stöd för Brynäs i hela Sverige”
Publicerad: 2018-10-05
Brynäs
Han kom till Brynäs IF säsongen 14/15, har upplevt en SM-final och gjort drygt fyra år för klubben. Nu berättar Stefan Bengtzén om beskedet att kontraktet inte förlängs – och hur han ser på sin tid i föreningen. -Jag är inte bitter på något vis, jag har gjort många timmar med hjärtat för Brynäs, säger han.

Säsongen 18/19 gick Stefan Bengtzén in på sitt femte år för Brynäs IF – med ett utgående kontrakt.

På fredagen meddelades att det inte kommer att förlängas och att sportchefen är arbetsbefriad från resterande del av kontraktet.

-Det är klart att det, precis som med förlusterna, är tungt och en besvikelse. Sen säger man att det inte finns en roll för mig i planen att utveckla föreningen och det köper jag, säger han

-Att det här sker här och nu är för mig ett tecken på att man känner att man måste visa handlingskraft och agera efter att resultaten inte har varit med i början av säsongen. Någon ska tas bort och då blir det jag till att börja med. Om det sedan är rätt beslut återstår att se. Men överlag så har jag inget intresse av att gå ut och såga Brynäs trots det här beskedet.

Säsongen 18/19 har startat tungt för SHL-laget.

-Vi har inte haft med oss resultaten i starten. Sen är jag inte med på isen, men jag har en stor del i det som ytterst ansvarig för sporten så till vida att jag rekryterar spelare och ledare. Jag svär mig aldrig fri från det.

Bengtzén anslöt alltså till Brynäs säsongen 14/15 och har upplevt mycket under sin tid i Gävle och i Brynäs.

-Jag har haft det bra. Sen har det varit blandade år och många har en förmåga att lätt titta på det som varit svagt. Men det finns ändå mycket ljusglimtar i det. Vi har tagit oss till kvartsfinal två gånger och final en gång. Sen är det självklart att man alltid önskar att saker och ting skulle vara bättre. Så är det.

-Men jag har sett mig själv i spegeln hela tiden och försökt rå på det genom att sätta rätt prägel på laget och ledare. Jag har gjort det bästa jag kan för Brynäs. Sedan om föreningen inte anser att det är bra nog, vilket har varit fallet i dag, så blir det så här.

Stefan fortsätter:

-Men jag är inte på något vis bitter. Jag tycker att jag har gjort många timmar med hjärtat för Brynäs. Det har varit en del snack om att jag inte är brynäsare, men det är bara dumt. Så fort en elitidrottsledare, oavsett tränare eller annan roll, byter jobb så flyttar man sina tjänster och positioner till olika städer och klubbar. Då tar man sig an det med full kraft 24/7. Så har det varit för mig också. Jag har i allra högsta grad brunnit för Brynäs.

-Gävle är lite speciellt och det visste jag om när jag kom hit. Det är en tuff hockeymiljö. Mycket historik i taket och väggarna. Jag har sagt det förut och vill påstå det igen – det är otroligt positivt och härligt, men kan också vara en börda ibland som är tuff att leva upp till.

-Sen är jag nog lite halvtokig, för jag har sett det som en utmaning som har kittlat också. Det är många förståsigpåare som talar om hur det ska vara och hur det har varit förr i Brynäs. De vanliga klyschorna. Så jag har triggats och varit på tå för att göra mitt yttersta. Det är verkligen inget pausjobb att vara sportchef i Brynäs, jag har varit påslagen nästan året och dygnet runt.

Bengtzén uttrycker sig med värme kring människorna och kollegorna i Brynäs.

Och även kring det stora intresset för klubben.

-Det har varit otroligt positivt att ha verkat i en förening med folk i hela landet som alltid är engagerade. Det är häftigt, måste jag säga. Det är många ute i avlånga Sverige som hör av sig om hur stort Brynäs är för dom. Sen kan jag, för att vara ärlig, tycka att Gävlebon skulle kunna vara lite mer som de utifrån och vara lite mer Brynäsare. Det vet jag att det har pratats en del om. Men generellt vill jag verkligen poängtera att jag haft bra år i Gävle och Brynäs.

-Det blir som jag sa tidigare ofta en spegling av vad som är dåligt. Men även om serieplaceringen inte varit bra nog har vi hela tiden tagit oss till slutspel och varit med och tävlat under tiden jag varit här. Det bästa är förstås när vi var i finalen.

Bengtzén har också sett flera Brynäsare ta klivet till NHL.

-Jag gladdes exempelvis imorse när jag såg att Oskar Lindblom hade gjort mål för Philadelphia. Det var härligt. Det är många med honom som dragit över. Sen blir det tufft för en klubb som fostrar så många duktiga egenfostrade spelare att ersätta dem som lämnar. Så kommer det alltid att vara på ett ställe som här där man får fram så mycket talanger.

-Juniorverksamheten gör ett kanonjobb. Ända nedifrån U16 där elitsatsningen börjar. Det är en väldigt bra miljö för unga spelare att fostras i och som ger goda möjligheter att ta nästa kliv i sina karriärer.

Nu ska Stefan Bengtzén låta beskedet sjunka in innan han börjar fundera över sitt nästa steg i yrkeskarriären. -Det är förstås alldeles för tidigt inpå beskedet att tänka på det. Jag har ingen aning här och nu.

Kommunikationschef Kevin Johansson