Boqvist till NHL – så resonerar Dackell: ”Har planerat för det”
Publicerad: 2019-06-10
Herr
Jesper Boqvist har skrivit på för New Jersey Devils. Nu berättar Andreas Dackell om situationen – och att Brynäs har räknat med beskedet en längre tid. — Vi har planerat för det här scenariot, säger sportdirektören.

Han är bara 20 år – men har redan blivit oerhört populär bland publiken i Gavlerinken.

Nu lyfter Jesper Boqvists karriär till nästa nivå.

Måndagen den 10 juni kan forwarden anteckna en milstolpe i livet.

Boqvist har skrivit sitt första kontrakt i världens bästa liga, NHL.

— Det är naturligtvis jäkligt roligt för Jeppe att få signa kontraktet. Han har en fantastisk säsong bakom sig och vi har förstått att de kommer att signa honom. Alla vi från Brynäs IF önskar honom ett stort lycka till där borta, säger Brynäs IF:s sportdirektör Andreas Dackell.

Själv säger Jeppe:

— Det känn såklart jäkligt skoj och väldigt coolt att få chansen i NHL och det var egentligen inget att tveka på när chansen dök upp. NHL är ändå det största som finns och nu ska jag åka dig och försöka ta en plats.

— Samtidigt är det är blandade känslor över att flytta över dit. Det har varit en dröm att spela i Brynäs och jag har tagit stora kliv under mina år här. Brynäs har hjälpt mig att ta mig dit jag är i dag och jag är grymt tacksam för all hjälpa jag har fått från klubben. Men Brynäs finns förhoppningsvis kvar även i framtiden.

Jesper Boqvist kom till Brynäs IF som J18-spelare säsongen 14/15.

Sedan dess har han öst in poäng i alla led han passerat genom organisationen.

Forwarden A-lagsdebuterade redan säsongen 15/16 och har därifrån vuxit ut till en publikfavorit bland Brynäsare landet över med sin spetsiga skridskoåkning och klubbteknik.

Den gånga säsongen fick han också debutera för Tre Kronor. Och nu har föreningen alltså, tillsammans med moderklubben Hedemora SK, varit med och fostrat ytterligare en spelare som skriver NHL-kontrakt.

— Det är fantastiskt. Vi har ett bra juniorprogram där vi fostrat många NHL-spelare genom åren, och nu kommer ytterligare en som gått hela vägen från hockeygym och faktiskt lite U16 också. Jeppe är en väldigt bra hockeyspelare, säger Dackell.

Brynäs IF har sedan länge planerat för scenariot där Boqvist skriver kontrakt och åker över för att spela sig in i New Jersey Devils.

Det betyder att föreningen inte överraskas och behöver söka en specifik ersättare just kopplat till dagens besked.

Utan det ingår i den totala kalkylen över lagbygget sedan tidigare.

— För vår del känns det jäkligt tryggt i och med det vi byggt hittills. Vi har minst två luckor till att fylla på forwardssidan och att Jeppe ska signa med Devils har vi haft med oss en längre tid och det kommer inte som en överraskning, säger ”Dacke”.

— Det känns positivt med de spelare vi jobbar med i dagsläget i truppen och de namn vi har aktuella för luckorna som är kvar att fylla.

Den 21 februari i vintras förlängde Jesper Boqvist sitt kontrakt med Brynäs IF.

Det betyder att om New Jersey Devils skulle besluta att låna ut honom under säsongen så spelar han för Brynäs IF.

Hur bedömer du möjligheten, för Brynäs IF, till att det händer?

— Det är svårt att säga i dagsläget. Det är fruktansvärt hård konkurrens där borta, men skulle Jeppe komma tillbaka här i mitten av oktober så får vi se det som en bonus den dagen det eventuell sker.

Gällande tidsaspekten för de två luckor som är kvar att fylla i herrtruppen säger Dackell följande:

— Vi är medvetna kring den stora nyfikenheten kring återstående luckor och är förstås glada över intresset och engagemanget från alla supportrar och intresserade. Det jag kan förmedla är att ingen behöver vara orolig över att beskeden kan vänta till under senare delen av sommaren. Vi har en väldigt positiv dialog med de spelare vi önskar kontraktera på de återstående positionerna.

— I den här branschen finns många olika parametrar att ta hänsyn till gällande när och hur spelare kan göra klart de sista detaljerna och sedan presenteras, men vi upplever att vi kommer kunna fylla på truppen med de egenskaper vi söker på berörda positioner.

Kommunikationschef Kevin Johansson