Möt OS-aktuella Lina Bäcklin
Publicerad: 2014-01-31

Hon har redan en guldmedalj från Ungdoms-OS 2012, nu ger sig Lina Bäcklin ut på sin livs största resa när hon tar sig an riktiga OS i Sotji och förväntningarna är höga på Brynäs backklippa!

När Lina Bäcklin precis fått beskedet var glädjen stor och nu är hon iväg tillsammans med Damlaget i Norrtälje för ett förberedande läger. Men det är inte första gången den 19 åriga Bäcklin tar sig an ett OS.
- När jag var med i Ungdoms-OS var det såklart väldigt speciellt. Det var mycket folk runtomkring och så många andra sporter runt omkring. Det var såklart väldigt stort, men det som väntar nu är ju ännu större! OS-medaljen, den ligger hemma i prisskåpet nu.

Bästa minnet från Ungdoms-OS?
- Det skulle vara OS invigningen då, det var ändå 30 000 på läktaren.


Om det var mäktigt då, hur höga är dina förväntningar inför OS i Sotji?
- Jag har inte så mycket förväntningar faktiskt. Jag får väl snacka lite med Grahn och se vad hon säger, sen går jag in med öppet sinne och tar in allt jag ser och hör.

Är det någon speciell person du gärna skulle vilja stöta på i OS-byn?
- Det skulle vara någon hockeyspelare i så fall, Erik Karlsson kanske. Han är världens bästa back så det skulle vara häftigt!

Förutom hockeyn, vilka idrottare kan förvänta sig dig som supporter på sidan av under de här veckorna.
- Skidor är vi ju bra i så det skulle verkligen vara kul att se något utav det.

Damkronorna kommer att stöta på värdnationen Ryssland redan i gruppspelet, en match som på förhand anses vara det största hotet. Hur ser du på den matchen?
- Det blir absolut den tightaste matchen och där gäller det att vi får en bra start. Vi måste ha en bra känsla i gruppen och utgå från det.

Under hösten har du spelat tillsammans med de flesta utav tjejerna i laget, men du reser också iväg med tre av dina lagkompisar i Brynäs IF. Hur känns det att få ta med sig tjejerna från laget?
- Det  är jätteskönt såklart. Det är en jättestor trygghet och så Grahn som varit med förr i det här sammanhanget så det kommer jag att ha mycket hjälp utav.

Hur ser dina förberedelser ut?
- Jag vet inte om man ska göra så mycket annorlunda. Jag kommer att träna på och göra saker som man alltid gör. Formen känns bra just nu, även om man haft sina dippar här och där under säsongen.

Vilket blir Sveriges främste vapen på vägen mot guldet?
- Laget som helhet. Vi har kommit ihop oss bra så går vi långt nu så gör vi det som ett lag.

Vad betyder det att få representera sitt land i ett OS?
- Det är såklart jättestort. Det är det absolut största man kan göra som damhockeyspelare. Vi kan ju inte leva på vår sport, så att få vara med om det här kommer att slå det mesta.

Madelene Åhlström