En vecka till fönstret stänger — så är läget i SHL-laget
Publicerad: 2020-02-07
Herr
15 februari stänger övergångsfönstret och just nu har Brynäs IF tre backar på skadelistan. Vi pratade med herransvarige Michael Sundlöv om situationen i SHL-laget just nu. Och om hur han ser på eventuella förstärkningar.

Vi klev in i säsongen med nio backar i SHL-truppen.

Sedan 14 januari saknas Lukas Kilström med en hjärnskakning (länk).

Förra helgen fick Marcus Ersson en skridsko i ansiktet (länk).

Dessutom är Jonathan Sigalet dag till dag med en överkroppsskada (tränade dock på is under torsdagen).

Därmed återstår endast sex backar, eller sju när Sigalet är klar för spel igen.

Något som gjort att Michael Sundlöv letar efter en back för att stärka upp laget inför säsongsavslutningen.

— Eftersom vi har flera backar borta så söker vi efter en back som kan förstärka och bredda vår backsida. Det regnar inte av spelare med spetskompetens så här års, men just nu är vi också ute efter någon som kan komma in och ge oss mer bredd. Vi behöver ha in en kropp, säger Sundlöv.

Hur mycket saknas Kilström och Ersson?

— Klart det är två spelare vi saknar. Kilström har varit en viktig kugge och spelat som topp fyra-back hela säsongen och Ersson har varit topp sex under andra halvan. Det är spelare som vi behöver ersätta på ett eller annat sätt.

Var letar ni?

— Vi tittar brett, överallt i hela hockeyvärlden. I Nordamerika, Ryssland och Europa. Men det mest gynnsamma för oss hade varit att hitta en spelare i Sverige som är inkörd i vår typ av rinkar och vår typ av ishockey och därmed kan kliva in och spela direkt. Det bästa skulle vara att hitta en SHL-back, men vi kollar även allsvenskan så klart.

Vilken typ av back söker ni efter?

— Vi vill hitta någon med erfarenhet som vi vet kan spela på den här nivån och som gärna får ha både storlek och fysik. Det är önskelistan och om vi kunde få en sån typ av spelare hade det varit det bästa scenariot.

Är det endast en back ni söker eller även något mer?

— Aktivt så letar vi efter en back just nu, och ska det in något annat så ska det vara något som vi vet verkligen kan göra oss bättre. Visst, vi väntade länge på Jesper Boqvist och jag kan förstå att många velat ha in någon där. Men i den stunden var beslutet att vänta på honom inte alls svårt och det beslutet står jag för, för då var det så pass aktuellt att han skulle komma hem. Sen är det otroligt svårt att ersätta en spelare av hans kaliber för han spelar på andra sidan Atlanten av en anledning. Numerärt har vi ersatt honom med spelare som Brodecki, Molin och Persson.

Vill ni ha en back som stärker oss den här säsongen eller även i framtiden?

— Drömmen är så klart att hitta en back som vi kan sajna till nästa år också, men det är inte lätt att hitta såna spelare så här års. Alternativ två är att hitta någon som kommer in enbart för den här säsongen för att lösa numerären på backsidan.

Är det spets eller bredd ni är ute efter?

— Både och just nu. Alla lag vill alltid ha in mer spets, men i det läget vi är just nu med några skador så behöver vi även bredda backsidan. Det är skört att avsluta säsongen med sju backar ifall något mer skulle hända. Det räcker att någon blir förkyld och någon får ett skott på foten så är vi helt plötsligt nere på fem. Därför vill vi hitta en spelare så att vi blir åtta backar.

Hur svårt är det att hitta en spelare så här års?

— Det är inte många lag som vill släppa sin första, andra, tredje, fjärde eller till och med femte back. Det man kan hitta så här års är oftast spelare som lagen vill släppa. Men det finns spelare som ett miljöombyte kan göra stor skillnad för. Spelare som har sviktande självförtroende men som kan få ett lyft i ett nytt lag och en ny miljö. Det är vår möjlighet, att hitta en spelare som vill vidare.

Fönstret stänger om en vecka, känner du stress inför den 15:e?

— Inte just nu. Det är mycket som hinner hända på en vecka i den här branschen. Vi vill inte passera den 15:e med sju backar, men jag känner ingen panik eller stress idag. Vi vill inte ligga där vi ligger och vi vill förstärka laget, men vi vill göra det utifrån våra premisser. Vi kan inte värva vem som helst bara för värvandets skull.

Hur ser det ut ekonomiskt, har vi ekonomin som behövs för att förstärka?

— Vi har pengar för att förstärka men inom rimliga gränser. För vi har också ett ansvar mot alla som bryr sig om Brynäs att inte vara vårdslösa med de pengar vi har och vi kan inte slänga pengar på vad som helst bara för att. Kalkylerade chansningar där vi ser uppsida på spelarens kvalitet eller på ekonomiska aspekter absolut, men som sagt inom rimliga gränser.

Hur ser det ut bland våra juniorer, kan någon av dem plockas upp?

— Det är absolut möjligt, men just nu söker vi som sagt någon med mer erfarenhet. Eftersom vi klev in i säsongen med nio backar så har våra juniorer inte tränat så mycket med seniorerna den här säsongen. Därför känns det inte rättvist mot dem eller någon annan att kasta in dem i SHL i det här läget av säsongen.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist