Brynäsare i NHL: Hur går det för våra spelare runt om i världen?
Publicerad: 2016-01-12

Tack vare framförallt en bra ungdoms- och juniorverksamhet med bland annat Hockeygymnasium, juniorlag på elitnivå samt ett SHL-lag som ofta satsar på egna produkter har Brynäs IF fostrat fram ett antal framgångsrika hockeyspelare. Många av dessa håller i detta nu till på andra sidan Atlanten, men det finns även några, förutom SHL-spelarna, som spelar här i Europa. Vi tog en närmre titt på våra Brynäsfostrade proffs runt om i hockeyvärlden.

NHL

Nicklas Bäckström, center, Washington Capitals
Valbosonen som öste in poäng för Brynäs i sin senaste SHL-säsong har gjort detsamma borta i den amerikanska huvudstaden. 39 matcher har den forna Brynäscentern hunnit göra för Capitals den här säsongen och har svarat för totalt 41 poäng. Capitals leder just nu Eastern Conference tämligen komfortabelt.

Jakob Silfverberg, forward, Anaheim Ducks
Gävles egen guldhjälte från 2012, och stundtals bländande i fjolårets Stanley Cup-slutspel, men den här säsongen har det gått motigt för Anaheims stjärnforward. Endast 8 poäng från Silfverbergs klubba på de 41 matcher han spelat hittills, och Anaheim placerar sig på en blygsam elfte plats i Western Conference.

Anders Lindbäck, målvakt, Arizona Coyotes
Den 27-årige målvakten från Gävle är redan inne på sin femte NHL-klubb. Nashville, Tampa, Dallas och Buffalo har varit Lindbäcks tidigare tillhåll, men i nuläget huserar han mellan stolparna i Arizona Coyotes. Lindbäck har stått 15 av de 41 matcher Arizona spelat i årets Western Conference, och har en räddningsprocent på 89,3. Arizona ligger för närvarande sexa i WC.

Jacob Markström, målvakt, Vancouver Canucks
Markström gjorde en bra match i natt när Vancouver besegrade Florida med 3-2. Förstemålvakten Ryan Miller står på skadelistan, och Markström har i hans frånvaro gått in och glänst i de senaste matcherna för sitt Vancouver. 16 matcher har Gävlesonen hunnit med den här säsongen, och räddningsprocenten ligger på 91,9 %. Vancouver parkerar på en nionde plats i Western Conference.


Jakob Silfverberg och Jacob Markström under Svarta mot Vita inför den här säsongen. 

Calle Järnkrok, center, Nashville Predators
En av guldhjältarna från 2012. Calle Järnkrok gör sin tredje säsong i Nashville, och har på de 41 matcher han hunnit med den här säsongen svarat för 13 poäng. Järnkrok har under hösten fått mer förtroende i framförallt powerplay efter att centern Mike Fisher skadades. Nashville befinner sig just nu på sjunde plats i Western Conference.

Johan Larsson, forward, Buffalo Sabres
Ytterligare en av guldkreatörerna till det senaste SM-guldet. Johan Larsson lyckades aldrig i Minnesota utan flyttade inför säsongen 13/14 till Buffalo Sabres, där det under de två senaste säsongerna främst blivit spel i farmarlaget Rochester i AHL. Den här säsongen har Larsson spelat 39 av de 42 matcher Buffalo hunnit med i NHL, men någon större poängskörd är det däremot inte tal om. Buffalo är dessutom nästjumbo i Eastern Conference.

Elias Lindholm, forward, Carolina Hurricanes
Elias Lindholm har presterat bra i Carolina sedan han anlände säsongen 13/14. Även denna säsong har poängen trillat in från Lindholms klubba. 18 poäng på 43 matcher får ses som godkänt då Carolina har det tufft i Eastern Conference i övrigt. Just nu ligger man på en trettonde plats.


Elias Lindholm och Calle Järnkrok under Svarta mot Vita.

AHL

Christian Djoos, back, Hershey Bears
I AHL hittar vi Christian Djoos som så sent som förra säsongen spelade i Brynäs. 11 poäng har 21-åringen hunnit med på de 31 matcher han spelat denna säsong. Hershey Bears är Washington Capitals farmarlag och placerar sig just nu på en femteplats i AHL:s Eastern Conference.

ECHL

Emil Molin, forward, Idaho Steelheads
Ove Molins son Emil hittar vi ett snäpp under AHL, i ECHL. 22-åringen presterar i sitt Idaho Steelheads och har svarat för 29 poäng på 34 matcher. Laget ligger sexa i ECHL:s Western Conference.

KHL

Joacim Eriksson, målvakt, Dinamo Riga
Från Brynäs juniorverksamhet tog sig Joacim Eriksson utomlands via Leksand och Skellefteå. Något förtroende i NHL fick han inte, utan härjade i AHL i två säsonger innan han inför denna skrev på för Dinamo Riga. För laget går det däremot tufft, och man strider i bottenträsket i KHL. Eriksson har fått stort förtroende och har vaktat kassen i 31 av lagets 46 hittills spelade matcher. Räddningsprocenten ligger just nu på 92,6.

Adam Deutsch, back, Medvescak Zagreb
Adam Deutsch gjorde tre matcher i SHL för Brynäs under fjolårssäsongen, och flyttade inför den här säsongen till den kroatiska huvudstaden för spel i KHL. Så mycket spel har det däremot inte blivit för den 20-åriga backen som snittar knappt två minuters istid per match i de 13 matcher han varit med. Rimligtvis har det heller inte hunnit bli några poäng.

NLA

Nicklas Danielsson, forward, Lausanne HC
I den Schweiziska ligan finner vi Nicklas Danielsson, som hann spela med både Brynäs, Djurgården och MODO innan han inför säsongen 12/13 stack till Schweiz. Efter en kort sejour i KHL var Danielsson tillbaka i NLA, och spelar idag för tabellsjuan Lausanne. 31-åringen har gjort 29 poäng på 36 matcher.

 

Statistik från Eliteprospects.com

Jesper Törnlund