Brynäs IF stöttar alkohol- och drogfria skolavslutningsevenemanget Stolt och nykter
Publicerad: 2019-06-07
En bra start
Siffror visar att dagens tonåringar dricker mindre än någonsin. Tisdag 11 juni stöttar Brynäs IF ett av alla projekt som verkar för den positiva utvecklingen: Stolt och nykter. — Jätteviktigt att vi från Brynäs IF stödjer positiva samhällsengagemang likt det här, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef för Brynäs sociala verksamhet En bra start.

Brynäs IF arbetar genom En bra start tillsammans med föreningens huvud- och officiella partners dagligen med samhällsengagemang.

Precis som vi kämpar för att vara en positiv kraft för barn och unga finns det fler som hakar på matchen.

Exempelvis Stolt och nykter – som är ett alkohol- och drogfritt skolavslutningsevenemang för ungdomar från årskurs 7 upp till 18 års ålder.

Årets Stolt och nykter hålls tisdagen den 11 juni klockan 18-01 på Furuviksparken.

En bra start kommer att vara på plats med representanter samt spelare från herr- och damlaget i Brynäs IF.

— Utöver vårt dagliga samhällsengagemang så vill vi genom En bra start också synas och ta ställning tillsammans med andra aktörer som gör positiva insatser för samhället. Här gör vi det genom att aktivt stötta ett alkohol- och drogfritt evenemang för ungdomar, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef för En bra start.

2018 besökte totalt 3 010 ungdomar Stolt och Nykter, varav 1 801 från Gävle. Övriga kom från Sandviken, Älvkarleby, Bollnäs, Järvsö, Ockelbo, Gagnef, Färila, Norberg och Gimo.

— Det är precis i linje med det arbete vi gör inom En bra start där vi verkar både lokalt i Gävle men också i regionen.

Brynäs IF och En bra start kommer finnas på plats tillsammans med fler idrottsklubbar. Gefle IF och Sandvikens IF finns också med.

— Att vi gör detta tillsammans med dem ser vi som en gemensam manifestation i dessa frågor. Ingen enskild aktör, varken Brynäs IF eller någon annan kan förändra samhället på egen hand – och därför är det viktigt att vi fortsätter skapar nya samverkansformer för att tillsammans bli ännu starkare.

Statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att dagens tonåringar konsumerar mindre alkohol än tidigare.

Samtidigt uppger 39 procent av landets niondeklassare att de har druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna.

Och för eleverna i gymnasiets årskurs två är siffran 72 %.

— Det är utmärkt och glädjande att trenden över de tio till 20 senaste åren är positiv gällande minskandet av ungas alkoholkonsumtion. Det är ett bevis på att allt goda arbete som genomförs av föreningar och samhällsaktörer fungerar – och måste fortsätta prioriteras och utvecklas så att siffrorna kan fortsätta förbättras framåt också, säger Pernilla Dalborg.

Fakta: Det här är Stolt och nykter

Stolt och Nykter är öppet för alla skolungdomar från årskurs 7 upp till 18 års ålder.

Syftet med Stolt och Nykter:

• Ge ungdomarna en bra start på sommaren

• Få stopp på ungdomsfylleriet i samband med skolavslutningen

• Få ungdomarna att skjuta på alkoholdebuten

• Få stopp på skadegörelse, stök och bråk

Metod

• Locka bort ungdomarna från centrum

• Skapa ett attraktivt arrangemang som lockar

• Skapa ett tryggt arrangemang

• Locka ungdomar från fler kommuner

• Alkotesta samtliga - även vuxna som är närvarande

För att försäkra sig om att ungdomarna är nyktra så använder man alkotest vid entrén.

Kommunikationschef Kevin Johansson