Game for Unicef – en manifestation av ett samarbete: ”Där barn har rättigheter har vuxna skyldigheter”
Publicerad: 2019-12-06
Herr
På lördag tar vi emot Växjö i SHL. Då är det Game for Unicef – en match där barnen står i fokus. — Den rena dräkten är en symbol och den här matchen är en manifestation för vårt samarbete med Unicef, säger Johan Cahling, Brynäs direktör för hållbarhet och varumärkesutveckling.

Våra kaptener har ett budskap till alla barn — klicka här för att se det!

För sex år sedan inledde Brynäs IF och Unicef sitt samarbete. I grunden för det finns ett kristallklart syfte — att fler barn ska ha det bättre.

— Det vi gör varje match och varje dag är att vi tillsammans med Unicef kämpar för att barn ska få sina rättigheter. Vi gör ett arbete som många inte ser och det är bland annat därför spelar vi i Den rena dräkten. Den är en symbol för det arbete vi gör som kanske inte alltid syns och får rubriker. Sen är den också ett fundament i att öka intresset för Unicef, säger Johan Cahling.

På lördag kommer Växjö till Gävle och Monitor ERP Arena för att spela en hockeymatch. Men med den här matchen finns ett större syfte än så. Att uppmärksamma om barns rättigheter.

— Game for Unicef är en manifestation av vårt samarbete. Det handlar om att ge fler barn rätten och möjligheten till ett bättre liv. Och därför får barnen ta en stor plats i den här manifestationen på en massa olika positioner, säger Cahling och fortsätter:

— Matchen är också ett sätt att uppmärksamma barns rättigheter för vuxna. Det är något vi vuxna lätt kan glömma bort, för där barn har rättigheter har vuxna skyldigheter.

1 januari 2020 blir Barnkonventionen lag i Sverige och i tisdags anordnade Brynäs en öppen föreläsningen tillsammans med Unicef för att utbilda föreningar i distriktet om vad det innebär för just dem. En process som även Brynäs själva är inne i.

— Nu när barnkonventionen blir lag så hjälper Unicef oss att förbereda oss på det, för att vi ska kunna leva upp till de krav som kommer efter årsskiftet. Med den här lagförändringen blir det ett skarpare läge där man ska kunna vara bra för alla barn, ge dem trygghet och lika förutsättningar.

När Brynäs har gått framåt i hållbarhetsfrågor har föreningen ofta rådfrågat just barn, bland annat referensgruppen från firandet av Barnkonventionens dag i Monitor ERP Arena. Något som gjort att barn har varit med i utformandet av framtidens Brynäs IF.

— Det här inget vi gör bara genom En bra start utan det är något som genomsyrar hela Brynäs. I många hållbarhetsfrågor pratar vi med barn om vad som är viktigt med dem. Och eftersom hållbarhet är en del i alla avdelningars verksamhetsplaner, så blir det att vi faktiskt lyssnar mycket på barn när vi utvecklar vår verksamhet, säger Cahling.

Klicka här för att se en film av firandet!

Den rena dräkten är en symbol för samarbetet mellan Brynäs och Unicef. Och genom att köpa Brynäs matchtröja bidrar man till att stötta välgörenhetsorganisationen.

— 70 kronor av varje matchtröja som vi säljer går till Unicef, utöver den miljon som vi ger dem varje år. Så under de år som vi har samarbetat så har Brynäs bidragit med flera miljoner för att barn i hela världen ska få ett bättre liv. Och det är något vi gör tillsammans med våra supportrar. Det är något unikt och det är otroligt häftigt. Det är något som alla brynäsare bör vara stolta över.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist