Här är NHL-ikonerna som leder lagen i Game for Börje: "En superhjälte för mig"
Publicerad: 2022-12-23
Brynäs IF
11 februari spelas Game for Börje i Monitor ERP Arena mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs alumni. Nu står det klart vilka som blir lagkapten i respektive lag, Mats Sundin och Nicklas Lidström. – Börje var en stor mentor för mig när jag kom till Toronto, säger Sundin. – En superhjälte för mig, säger Lidström.

Under sommaren 2022 kom beskedet som skakade om Idrottssverige. En av våra största hockeyspelare genom tiderna, Börje Salming, hade drabbats av sjukdomen ALS.

Bara några månader senare, 24 november 2022, somnade Börje in och lämnade ett tomrum efter sig.

Börje Salming anslöt från Kiruna AIF till Brynäs IF i början av 70-talet och återförenades då med storebror Stig, eller Stigge som han mer är känd som. Tillsammans förde de Brynäs till två SM-guld innan karriärerna skilde sig åt.

Medan den fyra år äldre brorsan Stigge skulle bli ikon på hemmaplan gick Börjes karriär vidare i Toronto Maple Leafs på andra sidan Atlanten. Totalt blev det 17 säsonger i NHL och över 1 100 matcher för "BJ" som han ibland kallas.

Vi har tidigare berättat om Game for Börje som spelas i Monitor ERP Arena 11 februari 2023. En match mellan veteranlagen Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs alumni.

Nu står det klart att Mats Sundin och Nicklas Lidström kommer vara lagkaptener för de respektive lagen. Sundin för Toronto Maple Leafs alumni och Lidström för Tre Kronor Legends.

– Börje var en stor idol när jag växte upp. Jag lekte att jag var Börje Salming på isen när jag var med mina kompisar. Jag fick sedemera chansen att spela tillsammans med honom i Canada Cup 1991, säger Nicklas Lidström och fortsätter:

– Han var otroligt omtänksam och en varm person, en superhjälte för mig. Det ör en stor sorg att han nu gått bort, säger "Lidas".

Mats Sundin har själv 13 säsonger i Toronto Maple Leafs bakom sig, varav tio som lagkapten.

– Börje var en stor mentor för mig och hjälpte mig när jag kom till Toronto, men även in i landslaget i början av 90-talet, säger "Sudden".

Laguppställningarna för båda lagen kommer presenteras längre fram.

För dig som inte har möjlighet att vara på plats i Gävle så sänds matchen i TV4/Cmore.

Här kan du köpa din biljett till Game for Börje

Genom att klicka här kan du läsa mer om stiftelsen

Vill du bidra till insamlingen för att stötta forskningen och Börje Salmings ALS-stiftelse? Då kan du swisha valfritt belopp till 123 178 11 52.

Brynäs IF