Disciplinerat och fokuserat Brynäs tog tre nya poäng
Publicerad: 2018-01-04
Luleå var på krigsstigen men Brynäs vann trots det med 4-1 i en match där kollektivet segrade.

Luleå verkade otåliga att ta revansch på Brynäs och var ute på isen redan ett par minuter före utsatt värmningstid. Johan Harju avslutade sedan sin del av uppvärmning med att snärta upp en vass handledare i krysset innan han med bestämda skär lämnade isen. Vi som såg laget träna i Gavlerinken under gårdagen hade också fått se ett otåligt och väldigt laddat Luleå. Så det märktes tydligt att norrlänningarna var på plats för att ge igen. Så hur skulle detta gå? Det kändes som att inledningen av matchen kunde komma att ge en fingervisning.

De första fem minuterna visade sig vara jämna. Inget av lagen tog något egentligt grepp på det andra. Om någon lagdel stod ut lite extra så var det Brynäs första lina. Miller, Clark och Jensen fick till lite offensivt snurr i sina byten. Fram till powerbreak-signalen efter 11 minuter sprang perioden iväg snabbt. Det var få avblåsningar och ett spel som gav lagen ganska stora isytor att jobba med. Och det var kamp på isen men de där riktiga bröstvärmarna uteblev.

{!B}

Simon Bertilsson var lika bra som vanligt. Och det räcker långt. Här kör han lite styrketräning i gymmet. Det tycks ha varit en god idé.

Den sista halvan av perioden tog Brynäs över en del. Luleå lyckades aldrig få något riktigt tryck i anfallszon. Istället kunde hemmalaget skapa en och annan bra chans. Och när formtoppade backen Lucas Carlsson fick chansen till att dra iväg ett skott från fint läge valde han en handledare. Det visade sig vara ett bra val och med knappt fem minuter kvar hade Brynäs tagit ledningen. Det kunde ha blivit mer för när gästerna drog på sig en utvisning satte Jesper Jensen pucken i målramen.

Skotten i första visade på 12-4 vilket till viss del kändes som lite av glädjesiffror för Brynäs. Så överlägsna som det pekade på var inte Sjödins gäng. Men första perioden både målmässigt och spelmässigt till Brynäs. Det var något förvånande att Luleå inte spelade mer fysiskt.

Mittperioden bjöd på ett lite annat utseende. Gästerna fick till ett par långa anfall under de första tio minuterna och totalt sett lyckades man bättre med sin anfallshockey. Det gav också utdelning i skottstatistiken som man vann med 13-10. Men målmässig var det åter Brynäs som vann perioden. Lucas Carlsson fick en assistpoäng när Jonathan Granström styrde in 2-0 efter 13.03. Då hade Luleå alldeles innan klarat av ett numerärt underläge.

{!D}

Elias Fälth och Lukas Kilström var ett av Brynäs bra backpar denna kväll. Defensiven imponerar.

Brynäs spel var lite osynk bitvis och så även en del byten som gjorde att det blev lite slarvigt i passningsväg då inte alla spelare snabbt nog fann sina rätta positioner. Men med ett mycket fint försvarsarbete och en alert David Rautio i målet löste man det. Det var ett disciplinerat Brynäs vi såg på isen. Och med 2-0 i bagaget kunde man inleda den tredje perioden.

Vid sista powerbreak hade Luleå tagit sig ett mål närmare genom en reducering på ett skott som David Rautio var skymd på. Före det såg det stabilt ut. Ett spel i fyra mot fem hade också klarats av. Reduceringspucken utlöste inte någon panik i hemmalaget som fortsatte att spela disciplinerat. Men ett mål är inte mycket till ledning och avslutningen blev spännande.

Bulan valde att ta en time med knappt tre minuter kvar. Då tog han även ut målvakten och chansade med spel sex mot fem. Det visade sig inte vara någon god idé. Johan Alcén kunde lägga in pucken i tomt mål och det var 3-1. Av matchen återstod då ett par minuter. Bulan provade åter med spel sex mot fem. Och det visade sig inte heller den gången vara någon god idé. Jonathan Granström skickade in 4-1 och där var det definitivt över.

Det var en rättvis seger. Luleå hade visserligen en del av spelet men den disciplin och det fokus som Brynäs visade upp var imponerande. Laget fortsätter att plocka poäng och börjar nu också klättra i tabellen.

Så här lät det i omklädningsrummet direkt efter slutsignalen.

-Glömmer vi bort mittperioden så var det en bra match. I den perioden fanns det ingen att passa till och då lägger man bara ut. Så då fick de lite tryck men när vi tar tag i pucken har de ingen chans, säger Simon Bertilsson efter matchen.

-Jag hade det ganska lugnt, tyckte David Rautio. Han lyfter sällan sig själv med stora ord efter matcherna.

-Det kanske är jag som har höga krav men jag tycker inte att vi riktigt spelar så bra som vi kan. Den andra perioden var dålig. Men vi vinner trots allt, kommenterade Tommy Sjödin.

-En assistpoäng tackar man aldrig nej till. Det var väl ingen match som går till historien men vi klättar i tabellen och tar tre poäng, säger Daniel Mannberg.

Brynäs IF-Luleå HF 4-1 (1-0,1-0,2-1)

Skottstatistik 30-20 (12-4,9-13,9-3)

Utvisningar BIF 1x2 min LHF 2x2 min

Publik 4384

Brynäs mål: 1-0 Lucas Carlsson assist Daniel Mannberg/Johan Alcén (15.32) 2-0 Jonathan Granström assist Lucas Carlsson/Samuel Asklöf (33.03) 3-1 Johan Alcén assist Jonathan Granström/Jacob Blomqvist spel 5 mot 6 (57.23) 4-1 Jonathan Granström assist Johan Alcén/Jacob Blomqvist spel 5 mot 6 (58.20)