Sportchefen summerar säsongen 17/18
Publicerad: 2018-04-09
Brynäs
Sportchefens vardag är inte lik någon annans, här summerar Bengtzén säsongen 17/18 med egna ord. Läs om beslut som tagits under säsongen och vilka utmaningar som är tuffast för en sportchef.

Nu har det gått en tid och vi har fått perspektiv på säsongen 17/18 som slutade i kvartsfinal fem mot Växjö Lakers. Vad är känslan tiden efter att en säsong tar slut?

-Det är alltid en stor tomhet som uppstår när matcherna är avslutade. Trots många års erfarenhet i den här branschen så lär man sig aldrig. Man vet inte innan när den sista matchen är spelad, man satsar alltid för vidare spel och tror det in i det sista, så det är såklart en märklig känsla när slutsignalen går och man inser att här tog det slut denna gång. Känslan direkt efter är att det blir ett vakuum och en enorm tomhet.

Föregående säsong som var 16/17 gick herrlaget ända till en förlängning i den avgörande 7:e finalen mot HV71, där det slutade med silvermedaljer för Brynäs IF. Hur bearbetade du som sportchef en sådan upplevelse i efterhand?

-Ja det var en märklig upplevelse på ett annat sätt. Vi hade varit inne i vår slutspelsbubbla så länge och när vi i efterhand fick gratulationer för att vi faktiskt tagit hem Silvermedaljen så gick det inte att ta som en glädjande gratulation. Det tog mig ändå till midsommar innan jag kunde låta det sjunka in och se själva silvermedaljen som något bra. Men nu idag är det såklart fantastiskt att vi lyckades ta matchserien till en sjunde avgörande och sättet vi gjorde det på är jag mycket stolt över.

Att herrlaget spelade fram till 29 april, hur påverkades försäsongen inför denna säsong?

-Naturligtvis blev det en försening av den traditionella försäsongsstarten, men om man fick välja så skulle vi välja att ha det så varje säsong, eftersom den bästa förberedelsen såklart är att spela viktiga matcher till slutet av april. Det som dock var positivt var ju att vi inte hade så många nya spelare som skulle skolas in i truppen, det gjorde oss lite lugnare. Men vi är mycket nöjda med försäsongen och fystränare Magnus Ågren och hans team gjorde ett bra jobb med förberedelserna.

Under sommaren fick dam-verksamheten en ny verksamhetsansvarig och tränare i Åke Lilljebjörn, hur ser du på framtiden för Brynäs IF dam-verksamhet?

-Det var ett viktigt beslut för Brynäs IF och att vi nu tog steget var en förutsättning för verksamheten. Med en heltidsansvarig för verksamheten och en tränare i samma roll ger oss möjligheten att ta ett starkare grepp för hela dam-verksamheten och dess utveckling, det är väldigt viktigt för att vi ska bedriva verksamhet på den här nivån och fortsätta utveckla. Jag ser nu fram mot att vi fortsätter arbeta vidare tillsammans med Lilljebjörn och den arbetsgrupp som tillsatts för dam-verksamheten.

Roger Melin presenterades under sommaren som ny huvudtränare för herrtruppen. Hur resonerade du kring rekryteringen?

-Vi hade ett ledarskap i Thomas ”Bulan” Berglund under föregående säsong som var en ytterlighet, och med Roger visste vi mycket väl att vi skulle få ett annat typ av ledarskap, en annan ytterlighet. Vår bedömning var att den ledarskapsstilen som Roger representerade skulle bli en bra övergång eftersom spelartruppen i princip var densamma. I Rogers ledarskap finns en stor erfarenhet och han har en stor trygghet i ledarskapet, han har alltid varit bra på att ta hand om unga spelare, det gjorde att vi kände oss trygga med rekryteringen.

Hur vill du kommentera säsongsinledningen i SHL? Den 13 oktober kom pressmeddelandet att Roger Melin entledigas från tjänsten som huvudtränare för herrlaget, berätta om beslutet och hur Tommy Sjödin växte fram som ny huvudtränare?

-Ja herrlagets säsongsstart i SHL blev inte alls vad vi hade planerat för och hoppats på, både för oss internt och för de som följer oss. Efter åtta matcher spelade låg vi på 13:e plats i SHL-tabellen med sju poäng, det var inte alls vad vi hade siktat på och det blev allt viktigare att få till en förändring. För mig som sportchef var det ett svårt beslut, men det handlade om att tillföra nytt syre till herrtruppen, gruppen behövde väckas och någon typ av förändring behövde ske. Personligen tyckte jag såklart detta var jobbigt, det är det här som är baksidan med att vara sportchef. Otroligt tuffa beslut och samtal att ta, att entlediga någon från sin tjänst som den brinner för, det är riktigt jobbigt.
Det blev naturligt att Tommy Sjödin fick förtroendet att ta över som huvudtränare efter en kort period. Känslan i gruppen var att vi ganska omgående fick positiva effekter och en bra känsla. Vi bestämde oss efter en ganska kort tid att fortsätta med uppställningen Sjödin som huvudtränare och Larsson som assisterande säsongen ut.

Även flertalet utespelare från herrtruppen fick lämna under pågående säsong, vad kan du kommentera kring dessa?

Louie Caporusso – Ja tyvärr visade det sig att Louie inte var rätt för vårt lag. Det blev en bra lösning då vi tillsammans med Louie kom överens om att det var bäst att gå skilda vägar, vi hittade en bra lösning så han kunde spela vidare i Tyska ligan och Iserlohn Roosters istället.

Marc Zanetti – I Zanettis fall var det den konkurrenssituation inom laget som gjorde att den bästa lösningen för både Marc och för Brynäs var att låna ut honom till HV71, det blev positivt för alla parter.

Mikael Johansson – Mikael hade ett korttidskontrakt för att ersätta skadad spelare, som var Jesper Boqvist under en 7 veckors period.

Drew Miller – Miller kom till Brynäs efter att truppen behövde breddas efter ytterligare skador, bland annat Daniel Paille´s skada i CHL. På slutet av säsongen var det konkurrenssituationen i truppen som gjorde att vi valde ett tidigare avslut med Miller.

Hur såg du på målvaktsuppställningen inför säsongen och vad hände under säsongen?

-Inför säsongen kändes målvaktsparet stabilt och vi var såklart nöjda med att fortsätta med de två hyllade målvakter som varit med och tagit oss till SM-final, dessutom höll de nollan hela 6 ggr under slutspelet ifjol. Men i början av säsongen drabbades vi tyvärr av skador på båda målvakterna, och det blev en brådskande situation och snabba beslut eftersom det var mitt under pågående matchvecka med tajta matcher. Det var påfrestande tio-tolv-timmar för att få fram en målvakt inför nästa match som var redan ett och halvt dygn senare. Vi förde dialog med ett par stycken målvaktsalternativ, men kom snabbt fram till att den bästa lösningen var Linus Fernström som glädjande stod redo direkt.

Samtidigt som några spelare fick lämna föreningen, fick andra spelare utökat förtroende. Två av dom är juniortalangerna Marcus Westfält och Alexander Bjurström, som båda skrev rookiekontrakt.

-För mig sportchef är det en ynnest att veta att vi hela tiden har egenproducerade talanger som är på gång underifrån. Dessa två kontrakt är ytterligare bevis på att Brynäs IF har en fantastisk utbildningsverksamhet. Vår juniorverksamhet fungerar mycket bra och jag vill passa på att hylla alla inblandade som jobbar hårt i verksamheten året runt.

Vid jul kom ett tufft besked, Brynäs IFs målvaktstränare Per-Erik ”Pecka” Alcén blev sjukskriven och ditt jobb blev att snabbt rekrytera till en början en vikarie och sedan en ersättare för säsongen ut.

-Det kom såklart som ett hårt slag, då Pecka tvingades vara sjukskriven. Men vi förstod såklart att han måste låta hälsan gå före, vi hoppades ett tag att Pecka skulle komma tillbaka men när det visade sig att det inte var möjligt så startade rekryteringen för en ny målvaktstränare vilket naturligtvis inte är så lätt under pågående säsong. Men en bra lösning blev Fredrik Mikko som anställdes på konsultbasis från första februari.

Det var premiär för Brynäs IF i CHL denna säsong, kan du summera och ge din bild av ligan och vår insats?

-Vi gick all-in för CHL, satsade både på turneringens hemma- och bortamatcher. CHL är positivt för att få komma ut och spela internationella matcher. Det tar ett tag innan nya ligor får allt på plats, ett exempel är hur disciplinärenden just nu skiljer sig i olika länders nationella ligor. Det fick vi tyvärr bevittna vid skadan av Daniel Paille, vi vet fortfarande inte när Paille kan vara tillbaka i spel.

Från december och framåt i SHL´s grundserie plockade Brynäs allt oftare poäng och klättrade i tabellen. Hur upplevde du denna period?

-Det var skönt att känna att vi kom rätt med den förändring vi hade gjort på tränasidan och att truppen nu hittade tillbaka i mångt och mycket till det spel som hade gjort oss framgångsrika fg säsong. Vi hade nu starka förhoppningar om att knipa 6:e platsen inför slutspelet.

Och efter en summering av SHL´s grundserie stod det klart att Brynäs IF skulle möta Luleå HF i en spännande 8-delsfinal, hur gick dina tankar inför 8-delen?

-Att få möta Luleå var lite speciellt eftersom just Bulan var där, men samtidigt var det kittlande för oss. Vi hade haft en bra statistik och gjort bra matcher mot just Luleå under grundserien, så det var med gott självförtroende vi tog oss an Luleå.

Efter 8-delen stod det klart att Brynäs IF skulle möta grundseriens segrare och favorittippade Växjö Lakers. Hur gick dina tankar inför den matchserien?

-Växjö var ju grundseriens segrare och det är ett bra lag. Så vi förstod att det skulle bli tuffa matcher. Men vi fick kraft efter 8-delsfinalen, vi upplevde det som att ingen trodde på oss och i media pratades det mycket om vilka Växjö skulle få möta i finalen. Man räknade ut oss direkt och det gav extra tändvätska för oss såklart. Jag upplever att laget gjorde allt och gav Växjö en rejäl matchserie trots att vi saknade flera viktiga spelare i truppen. Nu blir det spännande att se vilka Växjö får möta i finalen.

Hur ser vardagen ut för dig som sportchef nu?

-Vardagen nu består av många möten och träffar, både med spelare och personal i sportorganisationen. Vi summerar, sammanfattar och drar lärdomar av säsongen som har varit. Parallellt fortsätter vi planeringen inför kommande säsong, frågor som rör träningsupplägg, spelsystem med mera allt ska gås igenom och såklart fokuserar vi mycket på lagbygget och vi kommer presentera mer redan under denna vecka.

Vill du veta mer om Stefan Bengtzén och rollen som sportchef i Brynäs IF kan du redan nu skicka in dina frågor till den chatt som vi planerar att hålla tisdag 10/4 kl 16.00.

Skicka in dina frågor här >>>

Kommunikationschef Elin Lith