Dokumentärserie skildrar Brynäs resa mot en jämställd ishockey: ”Jag är stolt över att vara en del av den här klubben”
Publicerad: 2021-03-26
Dam
Misskötsel, ovisshet kring satsningen och spelarflykt. En omstart krävdes kring Brynäs damverksamhet. De senaste årens resa kommer under våren skildras i en dokumentärserie i fyra delar.

I videospelaren ovan får du en försmak av den dokumentärserie som under våren kommer publiceras i Brynäs IF:s kanaler.

Ett möte för tre år sedan där bara fem spelare deltog - de fem spelare som valt att stanna kvar i Brynäs när resten av spelartruppen valde att lämna på grund av misskötsel – blev startskottet på en förändringsresa.

Johan Cahling, direktör för hållbarhet och varumärkesutveckling i Brynäs IF, var den som då fick uppdraget av föreningens styrelse att göra det strategiska omtaget kring damverksamheten.

— Situationen var riktigt illa. Och omtaget började med att lyssna på de fem spelare som ville spela kvar och vad de helst önskade skulle ske. Det slutade i en lista med 15 konkreta åtgärder som vi tog tag i direkt. Sen var det rekryteringen av Erika Grahm som blev den riktiga game changern i utvecklingsprocessen. Vi sökte den bästa möjliga ledaren för uppdraget, och Erika var vår nummer ett.

Idag spelar vi SM-final och är en av de ledande krafterna inom svensk flick- och damhockey. I en dokumentärserie i fyra delar får tittaren lära känna några av personerna bakom förändringen och de spelare som varit med på resan.

— Johan ringde mig och var ganska transparent och sa: ”vi har kört vår damverksamhet i botten, vi har typ fem spelare kvar, men vi ska ta ett omtag. Vi undrar om du vill träffa oss?”, berättar damansvarige Erika Grahm, som tvarit en av de stora krafterna bakom den förändring som skett de senaste säsongerna.

För några år sedan lämnade spelare i massavhopp. Nu hör storspelare av sig till Grahm för att få chansen att spela för Brynäs IF. En av spelarna som varit med genom omtaget som gjorts är världsstjärnan Lara Stalder, poängdrottningen som även vann Guldhjälmen som den första damspelaren någonsin säsongen 2019/20.

— Jag är stolt över att vara en del av den här klubben. Jag vill spela här, jag vill jobba här och jag vill ta den här klubben framåt. Inte bara för damlaget utan för hela klubben. Jag ångrar inte för en sekund att jag kom till Brynäs, säger Stalder.

Dokumentärserien har skapats i samarbete med Brynäs officiella partner Bilbolaget Gävleborg.

— I våra möten med Erika, Lara och Johan har vi alltid känt att det här är människor som bestämt sig för att lyckas. De har alla en enorm vilja, driv, kompetens och en glasklar målbild. Att de skulle komma så här långt var vi övertygade om från början, säger Bilbolagets vd Robert Lipskog och fortsätter:

— Vi kände direkt att satsningen i flick- och SDHL-verksamheten stod för något nytt och fräscht inom Brynäs och det har skett en enorm utveckling under de tre senaste åren. Det ville vi dokumentera och visa för alla supportrar därute. Hur människor med enorm vilja kan förändra något som var på botten till att tillsammans som ett lag förändra och göra något fantastiskt.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist