Chay Genoway ansluter till Brynäs IF: ”En vinnare som kan bära vårt powerplay”
Publicerad: 2021-07-08
Herr
Efter två säsonger i KHL återvänder Chay Genoway till Sverige. Backen har skrivit för 1+1 år i Brynäs IF. – Chay kommer in med egenskaper som vi har saknat i laget, säger herransvarige Johan Alcén.

När Chay Genoway senast spelade i Sverige, säsongen 2018/19, vann han SM-guld med Frölunda. Han var slutspelets poängfarligaste back med 13 (5+8) poäng på 16 matcher och under grundserien gjorde han 25 (9+16) poäng på 51 matcher. Under sitt år i Frölunda vann han även CHL där han gjorde flest mål, assist och poäng bland samtliga backar i turneringen.

Nu återvänder Genoway till Sverige. Men denna gång kommer han till Gävle och till Brynäs IF. 34-åringen har skrivit på för ett år, med option på ytterligare ett.

– Brynäs har en väldigt rik historia och trots det som har varit så har jag bara hört gott om organisationen och om Gävle som stad. Även om det gick tungt för laget förra säsongen så tycker jag, precis som jag gjorde då, att laget på pappret ser ganska starkt ut. Jag ser det här som en möjlighet att vara en del av att få tillbaka klubben på vinnarspåret igen, säger Genoway och fortsätter:

– Både min familj och jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Sverige. Vi älskade vår tid där senast och kände oss verkligen som hemma. Sen ser jag också fram emot utmaningen att spela i SHL igen. Det är en fantastisk liga med många duktiga spelare.

De två senaste säsongerna har Genoway spelat i KHL. Där spelade han även innan han kom till Frölunda och totalt har han gjort sex säsonger i ligan där han registrerats för sammanlagt 160 (40+120) poäng på 356 matcher, inklusive slutspel. Tre gånger har han dessutom blivit uttagen till ligans all star-match.

På meritlistan finns även tre säsonger i AHL, en NHL-match med Minnesota Wild och ett brons från OS i Sydkorea 2018 med Kanada.

– Vi får hit en spelare som är otroligt professionell, ödmjuk och som verkligen älskar sporten. Han är en vinnare som kan bära vårt powerplay men även bidra stort i andra delar av spelet och vid sidan av isen, säger Johan Alcén, herransvarig:

– Något som verkligen sticker ut hos Chay är hans fina skridskoåkning. Den gör att han alltid skapar sig lite extra tid och gör att han kan ta bra beslut. Han kommer in med egenskaper som vi har saknat i laget och det ska bli spännande att se vad han kan göra i Brynäströjan i vinter.

Genoway mäter in på 176 centimeter och 73 kilo.

– Jag är en mindre back som förlitar mig mycket på min skridskoåkning och jag tävlar alltid i alla situationer, både offensivt och defensivt. Jag försöker vara effektiv i egen zon och gillar att följa med framåt. Jag hoppas att jag ska kunna bidra med lite positiv erfarenhet till omklädningsrummet och att jag ska kunna hjälpa laget i alla situationer, både i fem mot fem, i boxplay och i powerplay, säger Genoway.

Huvudtränare Mikko Manner är nöjd med det senaste tillskottet i spelartruppen.

– Chay har allt vi behöver i den offensiva backrollen och han är den pusselbit som vi saknade på backsidan. Han är rutinerad och superprofessionell, en riktigt bra skridskoåkare som har viljan och förmågan att bygga upp spelet för hela laget, säger Manner.

Genoway kommer att spela i tröjnummer 5 i Brynäs IF.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist