• Huvudsponsorer

Henrik Glaas sammanfattar SDHL-säsongen: ”Vi har kommit otroligt långt det här året”

4 mars 2020 11:00
Henrik Glaas, Brynäs IF, SDHL, sammanfattning
Dam

SDHL-säsongen är över.

Resultatet: tredje plats i grundserien, avancemang till semifinal och otroligt mycket att bygga vidare på inför framtiden.

— Det har varit riktigt kul att se vårt lag på isen den här säsongen, säger huvudtränare Henrik Glaas.


Vid den här tidpunkten förra året åkte vi ur slutspelet med tre raka matcher mot Modo i kvartsfinal. Erika Grahm hade ännu inte gjort sin första dag som damansvarig och varken Henrik Glaas eller många av spelarna var ens påtänkta till lagbygget.

Tolv månader senare och vi har varit ett av Sveriges mest publikfriande lag och vi har varit en stor del i att sätta damhockeyn på agendan i hela Hockeysverige. Vi har tagit oss till semifinal för första gången sedan säsongen 2012/13 och vi har slutat trea i grundserien, också för första gången sedan 12/13.

Och i vårt lag spelade poängligavinnaren Lara Stalder, som dessutom satte klubbrekord med sina 42 mål på 36 matcher (totalt 71 poäng). I vårt lag spelade Katerina Mrazova som vann assistligan i SDHL med 36 målgivande passningar (totalt 51 poäng, fyra i poängligan). I vårt lag hade vi ytterligare två spelare i poängligans topp tio i Denisa Krizova och Michela Cava. Cava gjorde dessutom flest matchvinnande mål i hela SDHL med sina åtta stycken.

— Vi klarade våra uppsatta mål i grundserien. Vi hade inte satt en placering vi ville ha utan antal vinster och poäng, och det klarade vi. Vi har gjort en bra säsong men om man ser tillbaka på grundserien hade vi lite för höga toppar och för djupa dalar där vi blandade för mycket. Från en riktigt bra prestation så kunde vi göra riktiga djupdykningar. Det är vad som skiljde oss från de övriga topplagen i grundserien, att de hade en jämnare säsong, säger Henrik Glaas.

Vad beror det på att ni har varit så ojämna?

— Det är svårt att sätta fingret på. Vi har varit ett offensivt lag och har alltid försökt att spela en kreativ hockey som ska vara rolig att titta på. Det har gjort att vi ibland har fått problem i försvarszon. I vissa matcher har vi över 60 minuter inte varit konsekventa i hur vi vill spela hockey, speciellt mot lag som legat längre ner i tabellen. Där finns det saker som vi hade kunnat göra annorlunda.

Skillnaden i offensiven kontra defensiven går även att utläsa i serietabellen. Med 140 mål framåt på 36 omgångar var vi tredje bäst i SDHL. Men våra 99 insläppta mål var bara på sjätte plats.

— Men ska vi ta med oss någonting som verkligen har varit positivt och något roligt så är det vår kreativa offensiv, det är inget snack om det. Vi har en otrolig kompetens i våra spelare och det har varit riktigt kul att se vårt lag på isen den här säsongen.

På 36 matcher blev det 21 vinster under ordinarie tid. Totalt spelade vi in 74 poäng. Sju mindre än tabelltvåan Luleå. Och tredje platsen var som nämnt vår bästa tabellplacering sedan säsongen 2012/13.

— Nöjd är man väl aldrig. Är man med och tävlar vill man alltid vinna. Men sen gäller det att vara realistisk och ha lite perspektiv och kolla på hur vi långt vi har kommit med vår damsatsning det här året. För vi är bara på år ett med den här satsningen. Vi har kommit otroligt långt på det här året, säger Glaas.

Luleå kom före oss i grundserien och blev också de som slog ut oss i slutspelet. Semifinalen avgjordes över bäst av fem-matcher där Luleå vann med tre raka segrar.

— Föreningens målsättning var kvartsfinal men vi inom laget hade högre mål och siktade från början på semifinal. Vi gjorde det bra men Luleå är ett riktigt bra lag. Vi utmanade dem verkligen och i fem av nio perioder över hela serien så var vi lika bra eller bättre än dem, skulle jag säga. Men som det ser ut just nu krävs det att vi har marginalerna med oss för att vi ska vi slå Luleå i en bäst av fem-serie. Då ska pucken gå stolpe in i stället för stolpe ut och vi måste ha det där lilla flytet hela tiden, säger Glaas och fortsätter:

— Någonstans känns det jäkligt orättvis att vi förlorar i bara tre matcher. Vi hade kunnat ta åtminstone en match ifrån dem. Men i många situationer märker man hur bra Luleå faktiskt är och de straffade oss oerhört mycket på våra misstag.

Hur var känslan i omklädningsrummet efter att allt var klart?

— Direkt efter matchen var det ridå, det var hemskt. Vi var inte besvikna på vår prestation men sett över hela matchserien var det så mycket som gick emot oss och det blev väldigt tufft mentalt. Det märktes efter slutsignal att vi hade tömt oss ordentligt så det är klart att det var tungt där inne. Men jag sa åt spelarna att gå ut med huvudet högt och att de hade gjort en fantastisk insats, för det tycker jag verkligen att de gjorde i semifinalspelet.

Är det något under säsongen som inte har gått som du har tänkt dig?

— Förutom det vi varit inne på så är det situationen som uppstod kring Melissa Samoskevich. Den blev så klart inte som vi hade hoppats. Hon kom hit och trivdes jättebra i laget och när hon var på rinken men inte med allt runt omkring. Det blev ett för stort steg att flytta från New York till Gävle. Hon var en härlig person och när hon försvann tappade vi en topp 6-spelare som hade mycket tyngd och fart i sig. Hennes egenskaper både på och utanför isen hade behövts i ett slutspel. Det var tråkigt att det blev som det blev och att hon lämnade oss efter så kort tid som hon gjorde. Samtidigt måste man alltid se till människan i första hand och just då var det bästa för henne att åka hem, vilket var helt rätt beslut.

Parallellt med sin roll som huvudtränare i SDHL är Glaas även ungdomsansvarig i Brynäs. Tidigare har han bland annat varit både huvudtränare och sportchef i Valbo HC. Den här säsongen har varit hans första inom damhockeyn.

— Damhockeyn är smalare och det finns inte så många spelare att ta av. Man får jobba med det spelarmaterial man har och får man några skador samtidigt kan det bli oerhört kännbart. Det gäller oavsett vilket lag man är i den här serien. Därför kommer vårt samarbete med Sandviken och vårt nystartade LIU bli otroligt viktiga delar i att kunna driva damhockeyn framåt i den här regionen, säger han.

För bara några dagar sen tog säsongen slut.

Vid den här tidpunkten förra året åkte vi ur i kvartsfinal, Erika Grahm hade ännu inte börjat som damansvarig och Henrik Glaas hade aldrig jobbat inom damhockey.

Nu har vi tagit oss till semifinal, vi har startat ett LIU, haft en poängligavinnare i laget och Henrik Glaas har guidat oss genom vår mest framgångsrika säsong på väldigt länge.

— Jag tycker det har varit fruktansvärt roligt och inspirerande att se drivet i spelarna varje vecka och varje dag och samtliga spelare har visat på stor professionalism den här säsongen. Under säsongen sa jag till spelarna att just nu finns det inget lag i den här föreningen jag skulle byta bort vårt lag mot, och det står jag fortfarande fast vid, säger Glaas.

FAKTA - SÄSONGEN I SIFFROR

Säsongen 19/20

Placering grundserie: 3.

Slutspel: Semifinal (förlust mot Luleå 0-3 i matcher).

Antal poäng grundserie: 74.

Antal mål grundserie: 140.

Antal insläppta grundserie: 99.

Intern poängligavinnare: Lara Stalder - 42 mål, 29 assist, 71 poäng.

Bästa målvaktsprocent: Agnes Åker - 89,73 procent.

Säsongen 18/19

Placering grundserie: 7.

Slutspel: Kvartsfinal (förlust mot Modo med 0-3 i matcher).

Antal poäng grundserie: 40.

Antal mål grundserie: 71.

Antal insläppta grundserie: 107.

Intern poängligavinnare: Erika Grahm, 11 mål, 19 assist, 30 poäng.

Bästa målvaktsprocent: Ellen Jonsson - 90,4 procent.