Tack för allt och lycka till i framtiden — Simon Bertilsson lämnar Brynäs IF
Publicerad: 2019-04-11
Herr
Simon Bertilsson lämnar Brynäs IF. 28-åringen har valt att gå vidare i karriären. — Brynäs är klubben i mitt hjärta, säger han.

Elva SHL-säsonger, 437 matcher, 83 (18+65) poäng och ett SM-guld.

Simon Bertilsson har hunnit med mycket sedan han kom till Brynäs och Gävle för att gå på hockeygymansium.

Men alla sagor har sitt slut.

Nu har 28-åringen valt att gå vidare i karriären.

— Han har betytt oerhört mycket för Brynäs IF. Han har varit här i hela sin karriär i stort sett. Han har lämnat ett stort avtryck i Brynäs och i Gävle, säger sportdirektör Andreas Dackell.

Bertilsson har bott i Gävle och representerat Brynäs i tolv år, sedan han kom hit som 16-åring från Karlskoga år 2007.

— Brynäs är stort för mig. Det är klubben i mitt hjärta, säger han.

— Gävle för mig är mitt hem. Det har det varit i tolv år och kommer förmodligen vara så framöver också. Man har fått många bra vänner för livet och de flesta som varit här har varit bra killar som man fortsätter hålla kontakten med. Många har blivit mina närmaste vänner.

Bertilsson har länge varit en av SHL:s bästa backar. Något som också flertalet gånger gjort att han fått representera Tre Kronor. Bland annat vid OS i Sydkorea 2018.

Men hans karriär har också kantats av skador, och den gångna säsongen var första gången någonsin som Bertilsson spelade samtliga 52 omgångar.

— När man sitter skadad vid sidan av så mår man inte bra. Man vill så mycket att det ska gå bra för laget. Man bryr sig så mycket. Så när man har varit skadad så har man mått sämre, för man bryr sig så mycket om klubben, säger Bertilsson.

Skadorna har i många fall berott på en uppoffrande spelstil, där han gett allt för klubbmärket. Samma spelstil som har gjort honom till en publikfavorit i Gavlerinken sedan SHL-debuten som 17-åring 2008.

— Man vet man vad får av Bertilsson. Han håller aldrig igen. Han älskar att vinna och han har fått vara med och vinna SM-guld här också, säger Dackell.

Just det där SM-guldet är Bertilssons bästa Brynäsminne. Det kom tidigt och gav mersmak, även om Brynäs inte vunnit något guld sen dess.

— Hockeymässigt har det varit en berg- och dalbana. Men guldet 2012 i början av karriären gav en extra morot inför de andra åren. Man ville bara vinna igen, säger ”Berra”.

Hur var det att ta det där guldet?

— När man är i slutspel så är det som att vara inne i en bubbla. Allt bara rullar på med träning och match. Det går liksom inte att förklara för någon som inte har spelat hockey själv.

Är det ditt bästa Brynäsminne?

— Absolut.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist