Henrik Glaas ser tillbaka på säsongens ungdomshockey
Publicerad: 2018-04-03
Brynäs IF
Generellt sett över hela säsongen har det varit en bra säsong. Jättemånga fina och drivna ledare som brinner för att utveckla Brynäs ungdom. Det är en ynnest att jobba med dem. Det enda att önska är att få fler istider. Det är trångt i ishallarna nu".

-Det är vårat U10-lag som är det yngsta som spelar i en serie. Födda 2008. Sedan är den yngsta spelaren som vi har född 2014. Han går då i det vi kallar skridskoskolan. Spannet är alltså mellan 2014 till 2003 där U15 spelarna finns. Det är det som är ungdomssidan, berättar Henrik Glaas som är Brynäs ungdomsansvarige.

Det händer förstås mycket vid sidan om att Brynäs representationslag spelar i SHL eller SDHL. Att föreningen har framgångrika lag i J20, J18 och U16-serierna känner det flesta som följer Brynäs IF till. Men det finns ännu fler spelare och lag i de yngre åldrarna.

Henrik Glaas får sammanfatta säsongen och berätta om den verksamhet som bedrivs.

-Totalt är det nästan 200 ungdomar i vår organisation. Största delen av dem är killar. Vi har fem tjejer i år. Det skulle behövas komma in fler tjejer. Vi håller på att se över detta tillsammans med förbundet nu.

-U10 tränar två gånger per vecka och spelar en match. Lika är det för U11. Från U12 försöker vi öka med en träning i veckan. Men det hänger också på hur många istider vi får från kommunen. Det grundas på antalet aktiva barn.

-Från och med U10 kommer spelarna med i Gästriklands Ishockeyförbunds papper och spelar seriespel. Men serier med tabeller börjar man med i U13. U8 och U9 har egna träningar men allt under det är skridskoskolan. På måndagar har vi något vi kallar teknikmåndagar. Då kör U10 och U11 ihop en och en halv timme. Sedan kommer U12 och U13 och så kör de ihop. Det är först under den andra delen av U12 säsongen vi kommer till spelövningar. Då är det lite uppspelsvarianter och sådant.

{!C}

Flera Brynässpelare har vuxit fram ur föreningens ungdomssatsning. Marcus Ersson på bilden och Samuel Asklöf är två av dessa.

-Vi har olika kriterier på vad man ska träna på i olika åldrar. För de yngsta är det mycket skridskor och teknik. Vi kör mycket teknikslingor och försöker minska ner isytorna så att det blir mer likt en riktig hockeymatch. Det blir att spela tvärsöver isen för spelar vi över hela isen blir det väldigt lite puckkontakt för alla utom de som bara tar pucken och åker. Det blir ju gärna så i de åldersgrupperna.

-Upp till U10 har flera testat att stå i mål. Det är vid U11 ungefär som man brukar bestämma sig för att bli målvakt. Man får annars varierar på alla positioner. Men det är verkligen mycket byggt på lek i de yngsta åldrarna. Det blir lite mer strukturerat när man kommer upp i U10. Då spelar man matcher även om det inte finns någon tabell. Men det är fortfarande mycket lekbaserat.

-Det är nästan omöjligt att se vilka som kommer att bli stjärnor. Det har funnits undantag som Jakob Silfverberg och Nicklas Bäckström. Klart att man såg att där fanns det något exceptionellt. Det är väldigt olika hur ungdomarna utvecklas. Men blicken för ishockeyn måste finnas där.

{!A}

Nicklas Bäckström hade alla verktyg redan som ung. Han lyckades sedan också utveckla sin talang.

-För de som inte går den mer raka vägen via TV-pucken finns det andra möjligheter. Spelarna utvecklas så olika. Vi kan se på Johannes Kinnvall. Han kom inte med i TV-pucken och gick till Valbo. Sedan hit som junior och var på gränsen att klara ett SHL-lagskontrakt. Fick inte det och gick till Timrå. Där har han gjort det jäkligt bra och kommer säkert hur än det går för Timrå att spela SHL-hockey nästa säsong.

{!B}

Johannes Kinnvall spelade några SHL-matcher för Brynäs. Här jobbar han tillsammans med Ryan Gunderson för att hålla rent framför målet under en match mot Växjö i februari 2017.

-Generellt sett över hela säsongen har det varit en bra säsong. Jättemånga fina och drivna ledare som brinner för att utveckla Brynäs ungdom. Det är en ynnest att jobba med dem. I snitt är det en ledarstab på fem personer per lag. Två tränare, en lagledare och en eller två materialare. Ungefär 40 aktiva ledare totalt.

-Det enda att önska är att få fler istider. Men det är inte ett specifikt problem för Brynäs. Det gäller i stort sett i hela distriktet. Det är trångt i ishallarna nu, avslutar Glaas.

Sportreporter Peter Mansson