Därför valde Kousal Brynäs – möt tjeckiske nyförvärvet: ”Är en offensiv spelare”
Publicerad: 2018-07-17
Han har gjort tre säsonger i KHL, två i schweiziska NLA och spelat dubbla VM för Tjeckien. Snart flyttar Robert Kousal till Gävle – för en framtid i Brynäs IF. -Jag pratade bland annat med (Anton) Rödin som sa att det här var ett bra val för mig, säger den 27-årige centern.

Den 3 juli blev Robert Kousal en del av Brynäs IF. Den tjeckiske landslagsspelaren har skrivit på ett kontrakt över säsongen 18/19.

Just nu befinner han sig hemma i Pardubice – och över en halvtimmes samtal berättar han om beslutet att välja Brynäs, sin spelstil och river av ett gäng egna frågor om sin framtida stad och spelartrupp.

-Jag har haft en del att göra under sommaren. Jag hade en lång säsong senast med tanke på VM och tog lite vila efter det. Därifrån har jag varit igång och tränat, säger 27-åringen.

Kousal tog hjälp av tjeckiske landsmannen och tidigare SHL-backen Radek Hamr, i dag rådgivare, för att utforska sina möjligheter i SHL.

-Han skötte kontakten med svenska klubbar och jag hade tre, fyra stycken att välja mellan. Och jag valde Brynäs. Det var det bästa valet för mig.

Vilka saker vägde över för att ge dig den känslan?

-Allting egentligen. Jag hörde att Brynäs var i final för två säsonger sen, att det är en bra klubb.

Kousal spelade tillsammans med förre Brynäskaptenen Anton Rödin och svenske backen Magnus Nygren i HC Davos förra säsongen.

-Jag pratade med båda två om Brynäs och de sa att det var ett bra val. Ett bra lag och en bra stad där allt fungerar bra runt omkring laget.

27-åringen har spelat för fyra klubbar som senior.

Moderklubben HC Pardubice hemma i Tjeckien, ryska Vityaz Podolsk och Metallurg Novokuznetsk och schweiziska Davos senast. Han har 9+18=27 poäng på 55 matcher som personligt rekord i KHL följt av 14+16=30 poäng på 47 matcher i NLA.

-När jag kom till Ryssland första gången var jag ganska ung och det var tufft första halvan av den säsongen. Sen vande jag mig och det blev bättre. Hockeyn var bra, men jag trivdes inte riktigt med livet där så efter tre säsonger ville jag göra en förändring och det blev Schweiz.

-Där har jag haft två riktigt bra år. Jag gillade hockeyn, livet och människorna. Davos ligger fint vid bergen och jag tyckte om att kunna åka skidor.

Kousal har alltså spelat två VM för Tjeckien. Både 2016 och nu senast under våren 2018.

-En stor upplevelse. Framför allt det första mästerskapet. Jag trodde inte riktigt på att jag skulle komma med i laget, men jag var i bra form och njöt verkligen av det. Ingen trodde på oss före turneringen, alla sa att vi var svaga och hade för lite spelare från NHL. Men vi vann gruppen och då lät det annorlunda, haha. Sen åkte vi ut mot USA vilket var en besvikelse.

Sportchefen Stefan Bengtzén beskrev Kousal som en tvåvägscenter när han presenterades. Kousal skriver under på det.

-Jag är en offensiv spelare som tycker om att anfalla, men jag kan försvara också. Så jag skulle säga att jag är en tvåvägsspelare. Center i grunden men kan spela på en vinge också. Jag ska göra mitt bästa i min roll för att hjälpa laget.

I Brynäs gör han sällskap med en annan spelare från schweiziska ligan. Nicklas Danielsson.

-Han spelade i Lausanne, eller hur? Jag kommer ihåg honom. Han var en ledare i det laget. En riktigt bra spelare.

Kousal flyger till Sverige och ansluter till laget när spelartruppen samlas den 30 juli.

Första gången framför publiken i Gavlerinken är torsdagen den 9 augusti under svarta mot vita.

Då han kommer att spela antingen med eller mot Stanley Cup-mästarna Nicklas Bäckström och Christian Djoos.

-Låter som en kul grej, säger Robert Kousal.

FAKTA: Det här är Robert Kousal

Ålder: 27, född 1990

Nationalitet: Tjeckien

Position: Center/forward

Skjuter: Left

Tidigare klubbar: HC Pardubice, Vityaz Podolsk, Metallurg Novokuznetsk, HC Davos

Kontraktslängd: Säsongen 18/19

Aktuell som: Nyförvärv i Brynäs IF

Kevin Johansson