• Huvudsponsorer

Erika Grahm fortsätter spelarkarriären: ”Jag vill fortfarande vinna och jag vill vinna med det här laget"

29 april 2020 12:30
Dam

Erika Grahm spelar vidare.

29-åringen har bestämt sig för att fortsätta spelarkarriären i Brynäs IF.

— Jag har det driv som krävs. Jag känner mig inte på något sätt klar, säger hon.


Klicka här för att lyssna på avsnittet där Erika Grahm gästar den officiella Brynäspodden!

I mitten av mars skrev Erika Grahm nytt kontrakt som damansvarig i Brynäs IF.

Nu har hon gjort det även som spelare.

29-åringen har bestämt sig för att fortsätta spelarkarriären och har skrivit på ett ettårsavtal över säsongen 2020/21.

— Jag har landat lite grann och fått tid att reflektera och känna efter vad jag egentligen vill. Och det är att fortsätta spela hockey. Jag känner att jag har mer att ge och att det fortfarande är så otroligt roligt att spela. Det är fortfarande roligt att träna, jag vill bli bättre varje dag och är inspirerad att fortsätta min karriär, säger Grahm.

Säsongen som gick var Grahms andra i Brynäs. Vi slutade på tredje plats i tabellen och tog oss till semifinal för första gången sedan säsongen 2012/13.

— Det var också då som det var som allra roligast att spela, när det verkligen gäller något och när man får tävla. Då insåg jag att jag fortfarande har det driv som krävs, att jag fortfarande vill vinna och att jag vill vinna med det här laget. Och när VM blev inställt fick säsongen ett så abrupt slut. Jag känner mig inte på något sätt klar ännu, säger hon och fortsätter:

— Lagmässigt gjorde vi en klart godkänd säsong och vi nådde målen som klubben har satt. Men vi var alldeles för ojämna med en högstanivå där vi kunde slå alla lag men med en lägstanivå där man ibland kunde fundera över vad vi höll på med. Nu ska vi höja oss och snäppa upp vår målsättning ännu mer till nästa säsong. Gruppen är laddad och vill det här och jag har höga förväntningar på både mig själv och laget. En dröm jag har just nu är att få spela final här hemma i Gävle och att gå för det där guldet.

Sedan hon kom till Brynäs har hon gjort totalt 73 (27+46) poäng på 76 matcher. Den senaste säsong blev det 33 poäng, varav tolv mål, på 34 matcher i grundserien. I slutspelet gjorde hon nio (4+5) poäng på fem matcher där höjdpunkten var den andra kvartsfinalen mot SDE där vi vann med 8-3 och Grahm stod för tre mål och två assist.

— För egen del tycker jag att det var lite upp och ned precis som för resten av laget. Jag hade en lite turbulent tid där det var mycket som hände kring damkronorna och som tog fokus från det sportsliga i Brynäs. Det var tuffare än jag trodde att kombinera rollerna som spelare och sportchef men efter jul lyckades jag hitta en balans mellan både hockeyn, jobbet och privatlivet.

Hur fungerar det att hålla isär rollerna som spelare respektive sportchef gentemot de andra i laget?

— Vi har en tydlighet i laget där de kommer till mig under dagtid om de har frågor som rör min roll som sportchef, för när jag går in i omklädningsrummet på kvällen är jag bara en hockeyspelare. Då är jag där för att jag älskar att spela hockey och jag kan fokusera mer på mig själv och på det jag tycker är det roligaste som finns. Jag upplever att det fungerar bra, annars hade jag inte gett mig in i en säsong till.

Att Grahm väljer att fortsätta innebär att vi nu har 16 spelare med kontrakt över kommande säsong i SDHL-truppen. Två målvakter, fem backar och nio forwards.

— Erika är en naturlig ledare som alla vill ha i sitt lag. Hon är ett stort föredöme som alltid visar vägen på och vid sidan av isen. Det ska bli riktigt roligt att spela med henne en säsong till, säger Maja Nylén Persson.

— Hon är en stor profil och ambassadör och är en spelare som visat vägen inom svensk damhockey i många år. Det är en spelare som sköter sin hockey på ett föredömligt och professionellt sätt. Hon är noggrann med föreberedelser för att hon själv och vi i laget ska prestera på max och hon har en stor vinnarinstinkt. Erika bidrar med stor erfarenhet i alla lägen och är en grym lagkamrat, säger Hanna Rylander.

— Hon är en grym spelare som är väldigt skicklig, bra på skridskorna och som använder sin storlek på ett bra sätt över hela isen. Men framför allt är hon en fantastisk ledare på och vid sidan av isen som alla respekterar och ser upp till. En enastående lagkapten, säger Lara Stalder.

Klicka här för att lyssna på avsnittet där Erika Grahm gästar den officiella Brynäspodden!