Efter 30 år i Brynäs tackar Glenn för sig
Publicerad: 2018-04-02
Brynäs IF
Jag kom hit 1995 och har aldrig hört någon säga ett ont ord om honom. Det går inte att övervärdera hans betydelse för föreningen".

-Jag har väl tänkt lägga av några gånger förr men…nu blir det så. Det här var sista resan med laget, berättar Brynäs massör Glenn Hellström och syftar på den femte kvartsfinalen nere i Växjö.

Glenn är en av de riktiga legenderna i Brynäs IF. Han är mannen som varit med och tagit hand om skadade och sjuka spelare så länge som någon kan minnas. Han sitter på en enorm rutin och äger en kunskapsbank stor som ett stadsbibliotek.

-Glenn har alltid ställt upp för alla. Det är inte bara Brynäs spelare han har hjälpt. Personal, ledare, spelare i andra lag och korpspelare som inte har någon som helst anknytning till Brynäs IF har kunnat få hjälp av honom. Ring honom på julafton så ställer han upp. Jag kom hit 1995 och har aldrig hört någon säga ett ont ord om honom. Det går inte att övervärdera hans betydelse för föreningen, säger Brynäs materialförvaltare Mattias Pettersson.

{!C}

Utanför de två små rum där spelarna trängs med Magnus Ågren och Kent Larsson för att få hjälp med allehanda skador och slitningar sitter en skylt som berättar att här huserar också Den Glenn. En bra beskrivning som säger allt.

-Det känns lite konstigt att sluta. Jag har inte riktigt satt mig in i det än. Vi får väl se vad jag ska göra efter det här. Men just nu känns det skönt att varva ner ett tag efter den här säsongen. Det har varit ovanligt mycket tycker jag, säger Glenn.

Han är lite klurig att intervjua denne Glenn. Det blir en del oavslutade meningar och finurliga tankeskutt som gör att man får pussla lite för att få ihop en helhet. Och att få honom att prata spelarminnen låter sig inte göras. Någon större fallenhet för skvaller har han inte.

{!B}

Glenn hjälper till med lite av varje. Här håller han och Aaron Palushaj på att skära en madrass till lagom storlek för att passa Aarons sömnbehov under de långa bussresorna.

-Jag diskuterar inte gärna några namn även om många försökt få mig att göra det. Men jag kan säga att många av ungdomarna har varit fantastiskt fina killar. Att fått vara med dem och liksom varit en länk har varit fint. Måste jag plocka ut någon får det bli Jakob Silfverberg. En oerhört bra personlighet. Men det är många med honom. Du vet säger man A… Och börjar man prata om någon så undrar alltid någon annan varför inte han blev nämnd.

-Jag kan inte ha favoriter. Det skulle inte fungera. Sedan har man ju sådana på något sätt ändå. I dagens lag är jag väldigt lierad med Granis. Det vet väl de flesta. Vi åker ihop rätt ofta och skäller på varandra men jag har honom tight liksom. Han är ju en av mina …så där va, säger Glenn och illustrerar vad han menar med en kramrörelse.

{!D}

Jonathan Granström och materialare Mattias Pettersson under en av höstens CHL-matcher. Två personer som ligger Glenn lite extra nära hjärtat.

-Den som gjort mig till den jag är det är Brynäs förra läkare Lennart Hovelius. Det kan du notera. Han är roten till att jag har varit här. Han värvade över mig från Gefle IF kan man väl säga. Där var jag i 17 år innan det blev Brynäs. Det var smickrande att han ville ha mig. Han var den bäste av alla. Min guru liksom. Han kan fortfarande ringa och vi snackar en del.

-Jag har egentligen inte umgåtts med någon idrottsman under alla dessa år. Men en kär vän är Mattias Pettersson. Det får du gärna skriva. Vi är så lika och har mycket gemensamt.

-Inom ledargänget har jag en vän som sticker ut lite extra och det är Micke Sundlöv. Honom hade jag redan som målvakt och lärde mig känna på djupet. Han var inte mycket för att snacka på den tiden men med mig gick det bra.

-Jag är stolt att jag har fått ingå i det här så länge. Och lyckats hänga mig kvar. Det har försvunnit så många på olika sätt under tiden.

{!A}

Glenn i ett omklädningsrum på Hovet i Stockholm. Brynäs ska möta Djurgården men en kopp kaffe hinns med innan det är dags att lägga några spelare på massagebänken.

Fru, barn och barnbarn ska få se mer av Glenn framöver berättar han. Musikintresset kommer säkert också att odlas lite mer. Han har spelat trummor i många år och har idoler som Beatles, Cream och Fleetwood Mac. Sysslolös lär han inte bli, Den Glenn.

Sportreporter Peter Mansson