Tisdag Tis 16 Mars Mar
Torsdag Tor 18 Mars Mar
Lördag Lör 20 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar
Lördag Lör 27 Mars Mar
Måndag Mån 29 Mars Mar
Onsdag Ons 31 Mars Mar
Torsdag Tor 1 April Apr
Lördag Lör 3 April Apr
Tisdag Tis 6 April Apr
Fredag Fre 9 April Apr
Måndag Mån 12 April Apr
Torsdag Tor 15 April Apr
Söndag Sön 18 April Apr
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt

Gällande Arbetarbladets granskning av En Bra start

13 oktober 2015 14:35

Kommentar från klubbdirektör Johan Stark angående de artiklar om En bra start som idag publiceras i Arbetarbladet.


Utifrån de artiklar som idag publicerats i Arbetarbladet gällande En bra start och vårt avtal med Gävle kommun känner vi att vi vill berätta vår upplevelse av träffen med Arbetarbladet.

Arbetarbladets journalister fick träffa flera personer hos oss och fick mycket tid när vi berättade hur En bra start löpt på under det första året. Vi var helt tillgängliga och öppna med vad som hänt hittills i verksamheten. Vi berättade t ex. att redan efter ett år har vi tretton samarbetspartners som på olika sätt jobbar kring En Bra Start. Verksamhetsområdena som prioriterats är Förebilder i skolan, Första jobbet, Ledarskapsakademin, och Lek & Aktivitet.

Vi berättade även att våra partners, Unicef, Billerud-Korsnäs, Länsförsäkringar, Bauer, Gävle Kommun, Gavlegårdarna, Gävle Energi, Gevalia, Arbetsförmedlingen, Ung Företagsamhet och Mattecentrum är delaktiga i En bra start. Dessutom förstärks verksamheten av Nätverk1 där förutom nyss nämnda partners bland annat Högskolan i Gävle, Clockwork, Sandvikenhus och Nordea ingår.

Vi har alltså ett flertal samarbetspartners och just Gävle Kommun har villkorat sitt avtal med oss. Gävle Kommun sitter med i den styrgrupp som sätter verksamhetsplanen och de aktiviteter som ska genomföras. De har haft full insyn på hur avtalet efterlevs. Att starta upp en verksamhet innebär i startskedet att mycket tid läggs på att sätta strukturer, verksamhetsplan och aktivitetsplaner. Att tidningen tycker att för lite aktiviteter är gjorda under det första året får vi acceptera, men det som genomförts är gemensamt beslutat och prioriterat av styrgruppen. Vi har stora aktiviteter framför oss som omfattar alla våra partners och som kommer att nå tusentals barn, detta redan nu i oktober/november. Verksamheten kommer alltså att utvecklas, att döma ut något efter ett uppstartsår känns märkligt.

Samarbetet med Unicef och Den rena dräkten har, förutom verksamheten En bra start, skapat stor nyfikenhet runt om i Sverige. Vi har haft flera föreläsningar för andra kommuner i Sverige som är intresserade av att göra liknande samarbeten i sin kommun. Gävle Kommun kan alltså bli en förebild i hur man som kommun kan få stora mervärden genom att samarbeta med starka föreningar eller organisationer med starka företag i sina nätverk.

Vi berättade om den praktikmodell som En bra start tillsammans med Arbetsförmedlingen och Länsförsäkringar har arbetat fram och som har påbörjats. En modell som har potential att få ut tusentals ungdomar i praktik i vår region.

Vi berättade om vårt långsiktiga samarbete med Ung Företagsamhet Gävleborg och den senaste aktiviteten ”Ledare för en dag” som är ett samarbete mellan våra partners i En bra start, Nätverk1 och UF Gävleborg.

Vi berättade om det påbörjade samarbetet mellan Brynäs IF:s damlag och Gästriklands Idrottsförbund genom eldsjälen Fatima Wiklund. Konceptet heter ”Tjejer för tjejer” och syftar till att stärka självkänslan hos tjejer och ge dem möjlighet att vara aktiva.

Vi berättade om Playday som senast drog ca 1000 barn som fick möta 15 olika föreningar och deras verksamhet i vår arena. Nu på höstlovet blir nästa Playday och vi räknar med minst lika många barn men helst fler! Vår ambition är att tillsammans med andra aktörer skapa Playday löpande under årets lov, inklusive sommarlov.

Vi berättade att vi ska starta ett samarbete med Gefle IF i början av 2016. Syftet är att vi som två starka föreningar i kommunen ska kunna samverka för att skapa bättre förutsättningar för våra barn och unga i vår kommun.

Vi berättade om Ledarskapsakademin som utbildar ledare från olika idrotter/verksamheter att bli tryggare i sitt ledarskap och samverka i nätverk.

Vi berättade om de räknestugor vi ska starta upp tillsammans med Mattecentrum, med start i stadsdelen Sätra. Syftet med detta är att ge extra stöd i matematik utanför skoltid till barn och ungdomar.

Vi berättade om Barnkonventionens Dag i Gavlerinken med alla mellanstadieelever i Gävle kommun som tillsammans ska fira Barnkonventionens Dag, sätta barns rättigheter på kartan och dessutom sätta världsrekord i matematik. Detta är ett samarbete med alla skolor i kommunen. Arbetet kommer att fortsätta under 2016 och det yttersta syftet är att få Barnkonventionen att bli lag.

Att påstå att kommunens pengar gått till Brynäs-löner istället för till barn är anmärkningsvärt skrivet. I dagsläget är tre personer hos oss anställda och helt dedikerade till En Bra Start, verksamhetsutvecklare och projektledare. Vi behöver alltså personal för att kunna driva verksamhet, utöver det så är alla som jobbar hos Brynäs IF på ett eller annat sätt involverade i En bra start. Det är en sådan stor verksamhet.

Om journalisterna hade talat med våra partners som jobbar kring En bra start så tror vi att bilden skulle vara lite mer nyanserad. Vår upplevelse är att det inte var intressant för tidningen. Vi inser att det ska vara debatt och granskning när kommunala medel används. Det som gör oss besvikna är den misstro och den snäva vinkling vi upplever Arbetarbladet har i sina artiklar. Vi och våra partners tror verkligen på att En bra start kommer att göra skillnad! Den stora styrkan med En bra start är att vi får våra samarbetspartners att sätta samhällsnytta på sin agenda. Det innebär att fler arbetar för att skapa bättre förutsättningar för barn & unga till att få en bra start i livet i Gävle kommun och i Gävleborg.

/Johan Stark, Klubbdirektör Brynäs IF