OS-medaljör klar för Brynäs IF – Rosa Lindstedt skriver tvåårskontrakt
Publicerad: 2020-06-18
Dam
Två finska mästerskap, fyra VM-medaljer och två OS-brons. Nu tar Rosa Lindstedt med sig sin gedigna meritlista till Brynäs IF. — Att vinna är väldigt viktigt, jag skulle ljuga om jag sa något annat, säger den 32-åriga backen.

Redan säsongen 2008/09 gjorde Rosa Lindstedt seniorlandslagsdebut för Finland. Sedan dess har hon haft en framstående internationell karriär med flera medaljer från både OS och VM och totalt över 250 landskamper. Även på klubblagsnivå har hon skördat framgångar med två finska mästerskap.

De senaste fyra säsongerna har hon spelat i SDHL med HV71, men nu har den meriterade backen skrivit på för Brynäs IF.

Kontraktet är skrivet på två år, över säsongen 2021/22.

— Hon har redan spelat i Sverige i fyra säsonger vilket betyder att hon kan ligan och landet bra. Det är alltid en trygghet att spelaren vet vad som väntar. Det känns väldigt glädjande att Rosa har valt att skriva på för Brynäs IF de kommande två säsongerna, säger Erika Grahm, damansvarig.

Lindstedt är född 1988 och är med sina 32 år en av SDHL:s mest erfarna spelare. Med sina 186 centimeter och 80 kilo är hon en av de största spelarna i ligan med en stor räckvidd och en av sina styrkor i det fysiska spelet.

— Rosa kommer framför allt att bidra med en stark defensiv men hon har också styrkor i det offensiva spelet och då främst i special teams med sin storlek. Hon kommer in och blir äldst i laget och har en enorm rutin, inte bara på grund av sin ålder utan även från det hon har åstadkommit under karriären. Det är en spelare som har ett stort driv att hela tiden utvecklas fast att hon har varit med så länge och det är något som kommer gynna våra yngre spelare som får någon att se upp till och lära sig vad som krävs för att kunna prestera på toppnivå, säger Grahm.

Just den där viljan att bli bättre är något som Lindstedt själv framhåller som en av anledningarna att hon valde att komma till just Brynäs.

— Jag är 32 år men känner att jag fortfarande kan och vill utvecklas. Jag behövde komma till något nytt för motivation och inspiration och jag vill spela i ett bra lag. Brynäs har många bra spelare som kommer att hjälpa mig i min utveckling, säger hon.

Men Lindstedt har heller inte kommit till Gävle bara för att utvecklas. Hon vill även utöka det där prisskåpet - som än så länge saknar ett SM-guld.

— Att vinna är väldigt viktigt, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Alla vill vinna men speciellt jag och jag hoppas att vi kan göra det med det här laget nästa säsong.

Vilken värdesätter du högst av alla dina medaljer?

— Jag vet inte riktigt, det är så svårt att jämföra. Det största har alltid varit laget och de runt laget och den resa man gör tillsammans. Ibland vinner man de viktiga matcherna och ibland förlorar man, men man vill alltid vinna.

Förra säsongen slutade Brynäs på tredjeplats i SDHL och gick till semifinal för första gången sedan 2012/13. Efter säsongen har sju spelare lämnat truppen och Lindstedt blir nu det åttonde nyförvärvet inför kommande säsong. Det betyder också att lagbygget inför 2020/21 är klart.

— Ja, nu kan vi säga att vi är så gott som färdiga med truppen och att vi känner oss väldigt nöjda med det lag som vi kliver in i säsongen med. Samtidigt så tittar man alltid på möjligheter att stärka laget och det kan dyka upp något längre fram som vi behöver ta ställning till då men just nu känner vi oss nöjda, säger Grahm och fortsätter:

— Förra året var vi lite framtunga och ett fokus inför kommande säsong har varit att få bättre balans i laget. Vi släppte in lite för många mål och det har varit en ambition att stärka upp defensiven och det känner vi att vi har gjort både med bredd och spets. Men även på forwardssidan har vi fått in en bredd med en hög nivå där spelare kan axla olika roller och vi ser oss inte lika sårbara vid eventuella skador och sjukdomar när vi kliver in i nästa säsong.

Av de 22 spelare som nu står under kontrakt kommer 14 från Sverige, fem från övriga Europa och tre från Nordamerika. Medelåldern i truppen är 23 år.

— Vi vill fortsätta jobba med unga svenska spelare och låta dem få chansen att växa in i större roller i laget för att på sikt bli bärande spelare både hos oss och inom svensk damhockey. Samtidigt behöver de någon att se upp till och de utländska spelarna som vi tagit in besitter alla spetsegenskaper och vi har varit noggranna med att det är spelare som kommer bidra och vara föredömen både på och utanför isen. Det är den strategin som kommer göra att vi når våra mål både på kort och på lång sikt, säger Grahm.

För de svenska spelarna på plats i Gävle är försäsongsträningen redan i full gång i Monitor ERP Arena. De utländska spelarna ansluter efter sommaren, med reservation för situationen kring Covid-19.

KONTRAKTSLÄGET I BRYNÄS SDHL-TRUPP:

Målvakter:

Ellen Jonsson (2021/22)

Agnes Åker (2020/21)

Backar:

Malin Axelsson (2020/21)

Jalyn Elmes (2020/21)

Emma Forsgren (2021/22)

Rosa Lindstedt (2021/22)

Sofia Ljung (2022/23)

Maja Nylén Persson (2021/22)

Patricia Marshall (2020/21)

Ebba Strandberg (2020/21)

Forwards:

Fanny Brolin (2021/22)

Andrea Cordoba (2020/21)

Emelie Cordoba (2020/21)

Jaycee Gebhard (2020/21)

Erika Grahm (2020/21)

Denisa Krizova (2021/22)

Anna Meixner (2020/21)

Katerina Mrazova (2020/21)

Emma Murén (2021/22)

Hanna Rylander (2020/21)

Lara Stalder (2020/21)

Hanna Thuvik (2020/21)

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist