Brynäs IF presenterar årsmöteshandlingarna - allvarligt läge men stabilt ekonomiskt resultat!
Publicerad: 2023-06-12
Verksamhetsåret är slut och styrelsen summerar ett år som avslutningsvis präglats av en stor besvikelse efter degraderingen från SHL. Men det finns även ljusglimtar från året som SM-silver för SDHL-truppen och SM-guld för U16. Efter en stark kommersiell säsong och tidig scenarioplanering kan nu också årets resultat presenteras. Det som ett tag kunde spås bli ett mycket allvarligare utfall har bromsats och med tuffa åtgärder, sparade kostnader och ökade intäkter kan nu resultatet tillskrivas dryga halvmiljonen i underskott.

Trots en sportslig degradering och stundtals mörka utsikter kan vi stänga böckerna med ett svagt minusresultat, något som föreningen anser ger stor tillförsikt att klara av kommande utmaningar. Den totala omsättningen ökade från 162 miljoner kronor från fjolårsgången till 180,9 den gångna. I jämförelsen får man väga in att pandemin hade en påverkan på den föregående vilket gjorde att en omsättningsökning redan var budgeterad. I budget var omsättningen 172 miljoner kronor så det verkliga utfallet blev en markant ökning. De ökade intäkterna bestod i första hand av en stark kommersiell utveckling, fler partnerskap och en lyckad biljettstrategi som gav föreningen det högsta snittet i SHL och SDHL i historien.

– Vi är stolta över rörelseresultatet, det gäller att också ha modet att se saker med något större perspektiv än uttåget. Inget snack om att det är ett gigantiskt misslyckande men vi har iscensatt tuffa åtgärder. Sparade personalkostnader och andra beteendemönster har gjort att vi kan stänga böckerna med klart bättre förutsättningar än vad vi befarade. Lägg där till en stark kommersiella säsong som drev upp omsättningen, det finns anledning att titta framåt med tillförsikt, säger Håkan Svedman, klubbdirektör Brynäs IF.

Under säsongen prognostiserades ett större minusresultat till en början vilket också var en trolig utgång vid november och halvtid av säsongen. Genom minskade drift- och personalkostnader kunde åtgärder sättas in som gav önskad effekt. Trots inflationstider har beläggningen varit hög i arenan vilket också fanns med i scenarioplaneringen. Vi har tacklat högre råvarupriser och driftkostnader med andra sänkta kostnader, effektiviserade processer och ökade intäkter.

– Utan tvekan blir det viktigaste för oss är att ta oss tillbaka till SHL så snabbt som möjligt. Den sportsliga framgången är avgörande för att kunna investera i övrig verksamhetsutveckling. Vår vision att leda Svensk ishockey är inte förändrad och med tanke på vårt sportsliga misslyckande under den gångna säsongen krävs att vi lägger fullt fokus på en så snabb återkomst som möjligt, säger Håkan Svedman, klubbdirektör Brynäs IF.

Koncernens resultat efter finansiella poster är­: -694 909 kr.

Vid sidan av det mer kortsiktiga arbetet har också ett större omfattande strategiskt arbete intensifierats med tre årsplanen som kommer att presenteras utifrån flera scenarion under hösten. En viktig faktor är att öka medlemmarnas möjlighet att bidra och förankra viktiga steg i planen. En annan avgörande faktor är arbetet med föreningens identitetsarbete som redan inletts. En del i det handlar också om tillsättandet av Advisory Board.

Även om det kortsiktiga delmålet är att återta platsen i SHL så ligger visionen om att leda utvecklingen av svensk ishockey fast. Föreningen arbetar därför efter tesen att vara och verka som en SHL förening. Allt för att vara redo för att gå upp så snabbt som möjligt. Vi får inte vara rädda att misslyckas. Vi ska under säsongen skapa oss chansen att tävla när det gäller som mest, men föreningen tar därför ett större ansvar och etablerar under säsongen en långsiktig strategisk tre årsplan. I den planen ska Brynäs IF skapa vinnare på och vid sidan av isen.

Här nedan kan ni ta del av årsmöteshandlingarna där också en motions har kommit in till styrelsen. Läs styrelsens yttrande och förslag till beslut nedan.  

- Klicka här för att ta del av verksamhetsberättelsen för 22/23  

- Klicka här för att ta del av årsredovisning och koncernredovisning för 22/23 

- Klicka här för att ta del av revisorernas berättelse för 22/23 

- Klicka här för att ta del av verksamhetsplanen och ekonomisk plan för 23/24 

- Klicka här för att ta del av inkommen motion, ang "Brynäs IF skall ej skriva kontrakt med spelare eller ledare som aktivt valt att spela i den ryska ligan KHL” samt styrelsens yttrande med förslag till beslut 

- Klicka här för att ta del av föredragningslistan för årsmötet 

- Klicka här för att ta del av valberedningens förslag till årsmötet  

- Klicka här för att ta del av förslag på sammansättning för valberedning

Brynäs IF
Huvudpartners
Officiella Partners