Trefaldig finsk mästare ansluter – välkommen Mikko Niemelä
Publicerad: 2022-11-28
Brynäs IF förstärker försvaret. Mikko Niemelä lånas in från Kärpät resten av säsongen. – Jag ser fram emot att träffa laget och supportrarna och kommer ge mitt allt för Brynäs, säger han.

Med tre finska mästerskapsguld i bagaget och meriter från det finska landslaget ansluter nu Mikko Niemelä till Brynäs IF. Överenskommelsen är ett låneavtal med hans finska klubb Kärpät som sträcker sig över återstoden av säsongen 2022/23.

Niemelä spelar som back, är rightare och mäter in på 187 centimeter och 90 kilo. Han fyllde nyligen 32 år och har Uleåborg som hemstad och Kärpät som moderklubb.

– Mikko har vunnit mycket, har massvis av rutin och dessutom erfarenhet från landslagsspel. Han är en omtyckt lagkamrat och är bekant med vårt sätt att spela så han kommer att komma in i det snabbt. Han är en defensiv back med bra storlek som spelar ett uppoffrande spel. Fysiskt och rejält samtidigt som han också är väldigt rörlig på isen, säger Johan Alcén, sportchef.

Rekryteringen innebär att Brynäs nu har nio backar i SHL-truppen.

– Vi har haft en del skador på våra backar och då har vi känt oss lite tunna, så när den här möjligheten dök upp kändes det väldigt bra för oss, säger Alcén.

Hur påverkar det här andra möjliga truppförändringar?

– Vi ser ständigt över lagbygget. Vi känner att vi har presterat bra i vissa delar men inte lika bra i andra. Vi vet att det efterfrågats en forward och vi fortsätter att leta efter rätt spelare för oss. Men än så länge har inte den spelaren dykt upp. Vi tänker inte värva för värvandets skull utan behöver vara ekonomiskt ansvarsfulla.

Så hur påverkar denna rekrytering ekonomin och Brynäs spelrum på marknaden?

– Att vi förstärker försvaret genom att plocka in Mikko kommer inte att hindra oss från att göra ytterligare förändringar om vi så önskar. Men vi kommer bara agera om vi verkligen tror att vi hittat rätt spelare.

Totalt har Niemelä gjort över 500 matcher i finska Liiga och detta blir första gången som backen kommer att spela utanför hemlandet. Sen tidigare har han varit lagkamrat med vår målvakt Tomi Karhunen, David Sklenicka och Hannes Björninen samt haft vår huvudtränare Mikko Manner som coach.

– Jag ser mig som en pålitlig och lojal spelare som alltid försöker spela med stort hjärta och som sätter laget först. Jag är bra på skridskorna och jag tror att det kommer göra att jag passar bra i SHL. Jag ser fram emot att träffa laget och supportrarna och kommer ge mitt allt för Brynäs, säger Niemelä.

Niemelä landade i Sverige under söndagskvällen och anslöt till laget på måndagsmorgonen. Förhoppningen är att ha honom spelklar till tisdagens hemmamatch mot IK Oskarshamn.

– Jag ser fram emot många tuffa matcher framöver. Jag ser också fram emot den här utmaningen både som hockeyspelare och som person, säger Niemelä.

Brynäs IF