Brynäs IF genomför kostnadsbesparingsprogram och organisationsjustering
Publicerad: 2020-11-19
Brynäs
Coronapandemins kortsiktiga konsekvenser är välkända — men det blir allt tydligare att även de långsiktiga kommer ha står påverkan på Brynäs IF. Därför genomför nu föreningen kostnadsbesparingar och justerar organisationen för en mindre kostym till säsongen 2021/22.

I bokslutet för verksamhetsåret (säsongen) 2019/20 redovisade Brynäs IF en omsättning på 160 miljoner kronor.

På grund av covid-19 och konsekvenserna av pandemin kommer omsättningen sjunka drastiskt under 2020/21 — men de negativa effekterna stannar inte där. Styrelsen och ledningen i Brynäs IF bedömer att det finns en överhängande risk att även 2021/22 kommer att påverkas av pandemins konsekvenser.

Därför har föreningen fattat beslut att genomföra ett kostnadsbesparingsprogram — både för att hantera nuvarande säsong, men framför allt för att justera organisationen till en mindre kostym inför 2021/22.

— Föreningen arbetar intensivt med att övervintra nuvarande säsong med en likviditet som fortsatt ger oss förutsättningar att bedriva verksamheten till nästa säsong. Parallellt med det behöver vi redan nu vidta åtgärder för att anpassa Brynäs IF till den nya verklighet som väntar när vi ska gå in till kommande verksamhetsår. Det här är Brynäs IF:s största ekonomiska utmaning någonsin, säger ordföranden Jürgen Lorenz.

Utifrån den stora ovisshet som gäller kring publik på föreningens evenemang, och all kommersiell verksamhet kopplad till dessa, är det en stor utmaning för Brynäs IF att fastställa en prognos för 2020/21 och än mer 2021/22.

Föreningen bedömer per i dag att resultatet för 2020/21 hade riskerat att uppgå till trakterna kring minus 37 miljoner kronor — om föreningen inte genomförde åtgärdsplanen med de aktiviteter som nu följer.

Genom det åtgärdspaket som implementeras har kostnaderna per i dag reducerats med fem till sex miljoner kronor mot ursprunglig budget.

Parallellt fortsätter arbetet med att minska förlusten både genom att fortsätta se över kostnader — men också genom att arbeta med nya intäkter som exempelvis Privatpartner och kampanjer till våra företagspartners.

Med de aktiviteter som redan genomförts betyder det att prognosen i stället är på -32 miljoner kronor. Målsättningen är att fortsätta arbetet med att reducera den siffran fram till verksamhetsårets slut vid sista april 2021.

— Tack vare att vi har en gynnsam likviditet, lojala partners och supportrar ska vi se till att kämpa oss igenom den här säsongen. Men det går inte att göra ett minusresultat på 30-35 miljoner kronor två år i rad, och utan några garantier för en säsong utan publikrestriktioner kan vi inte utesluta ett sådant scenario nästa säsong heller. Därför kan föreningen inte bära samma kostnadsmassa 2021/22 utan behöver få den att överensstämma med den verklighet vi tar höjd för, säger klubbdirektören Michael Campese.

Justeringarna i sparprogrammet anpassar föreningen mot en omsättning ned i trakterna kring 100-130 miljoner kronor vid ett 2021/22 med fortsatt publika restriktioner.

— Tittar vi på den organisation vi gick in med till nuvarande säsong var den byggd för att ta föreningen till en omsättning på upp emot 180-200 miljoner kronor. Vi vet att det definitivt inte är möjligt att vara på den nivån under nuvarande säsong, och det är väldigt lite som talar för att vi kan vara där nästa. I SHL pratar vi om att det kan ta tre till fem år innan vi är tillbaka där vi var inför den här säsongen. Då blir det tyvärr ohållbart att behålla samma storlek på organisationen. Vi behöver anpassa oss efter verkligheten, men fortsatt på en nivå där vi kan vara framåtlutande och slagkraftiga både i den sportsliga och kommersiella verksamheten.

Styrelsen och ledningen har under oktober och november informerat organisationen om ett kostnadsbesparingsprogram som innehåller flera delar.

Tio tjänster har sedan sommaren tilldelats besked om uppsägning eller icke förlängt kontrakt.

Vidare kommer föreningen fortsatt ansöka om fortsatt permitteringsstöd i den mån det är möjligt. Dessutom kommer spelare, ledare och övrig personal att genomföra lönesänkningar.

Gällande kontraktsbunden personal (spelare och ledare) kompletteras lönesänkningarna också av att dessa avstår stora delar av eventuella bonusar. Lönesänkningarna kommer att omfatta spelare, ledare och all personal som inte omfattas av varsel. Utifrån kollektivavtal kommer lönesänkningarna i ett första skede vara i 90 dagar för att sedan följas upp utifrån den situation som då råder.

Nivån på lönesänkningarna kommer att vara tio procent för samtliga avlönade i Brynäs IF med en månadsersättning på över 25 000 kronor. Det vill säga att nivån är solidariskt utformad och lika för alla, oavsett spelare, ledare eller kanslipersonal.

Totalt kommer lönesänkningarna och uppsägningarna betyda miljonbesparingar på kort sikt (nuvarande säsong) och mångmiljonbesparingar på lång sikt (verksamhetsåret 2021/22).

— Styrelsen och ledningen vill tacka alla spelare, ledare och övrig personal som på ett exemplariskt sätt valt att stötta föreningen. Vi vill också tacka alla de som gjort ett fantastiskt jobb för Brynäs IF, men på grund av situationen ändå fått lämna föreningen, säger Michael Campese.

Och fortsätter:

— Detsamma gäller för alla supportrar, privatpersoner och företagspartner som väljer att stötta Brynäs IF och därmed också fortsätter att satsa på oss. Vi kommer att behöva all hjälp som samtliga Brynäsare kan avvara. För Privatpersoner är konceptet Privatpartner en jättemöjlighet att gå samman och generera en stark ekonomi — och vi kommer även fortsätta dialogen med alla våra företagspartners.

Styrelsen och ledningen har sedan en tid tillbaka också intensifierat arbetet med nästa års budget.

— Den omges av en stor osäkerhetsfaktor vilket leder till de justeringarna vi nu genomför. Det som sker nu är steg 1. Vi kan inte utesluta att det kan komma att behöva tas till fler aktiviteter, säger Michael Campese.

Den övergripande ambitionen är att säkerställa en justering som gör det möjligt för Brynäs IF att vara en konkurrenskraftig förening på och utanför isen även från 2021/22 och framåt.

— Vi försöker agera så kraftfullt vi kan vid det här tillfället för att ställa om på ett sådant sätt att vi fortsatt kan ha två slagkraftiga representationslag på isen och fortsätta vara den förening vi är i övrig verksamhet även nästa säsong och framåt, inte minst som den starka samhällsaktör föreningen är. Vi är fast beslutna att fortsätta skapa upplevelser för alla supportrar, vara en stöttepelare som är aktiv för samhället och utgöra en plattform som genererar affärer och skapar tillväxt för alla partners i staden och regionen. Men för att lyckas med det behöver vi att samtliga dessa står kvar med Brynäs IF, säger klubbdirektören.

Sammanfattning

Följande åtgärder ingår i Brynäs IF:s sparpaket på kostnadssidan

  • Uppsägningar och ej förlängda kontrakt
  • Permitteringar
  • Lönesänkningar
  • Övriga besparingar

Följande nya aktiviteter sker eller har skett på intäktssidan

  • Vi står kvar för företagspartners
  • Privatpartner
  • Min förening, mitt val (Vi står kvar) för seriekortsinnehavare
  • Stödbiljetter
  • Fansens värvning – genomfördes i somras

Följande har inte räknats med i prognosen

  • Regeringsstöd för hösten (det som presenteras i november).
  • Eventuellt regeringsstöd för vintern/inledningen av 2021.

Modell för lönesänkningarna

  • Varaktighet: 90 dagar i första etappen
  • Sänkningsnivå: 10 procent plus bonusar.
  • Gäller för: Samtliga avlönade med en månadsersättning över 25 000 kronor

Hur blir jag Privatpartner?

Klicka på följande länk för att teckna ditt konto.

Vill du läsa mer om modell hittar du all information här.

Kommunikationschef Kevin Johansson